Страница 1 от 1

Дължа ли данъци върху бакшишите и трябва ли да се обявяват пред НАП

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2018, 12:39
от Генчо Рачев
Имам един странен въпрос, свързан с бакшишите. Дължат ли се данъци за тях?
Приятелката ми работи цяло лято по морето и като получи последната заплата, платиха й и бакшишите. При тях (висок клас заведение) ако има бакшиш, той задължително се предава на управителя и той след това разпределя всичко към сервитьори, готвачи, всички ангажирани в обслужването.
До тук добре, за 5 месеца работа, сумата е четирицифрена и не започва с едно. Приятно допълнение към заплатата. Обаче, от фирмата й пишат, че трябва да я обяви в данъчната си декларация за 2018 и да плати данъци?!
Но защо, каква е причината?! Бакшишът е нещо, което клиентът дава, той не влиза в касовите бележки, по каква причина да правим това? Смятахме, че са поне 300 лева данъци, защо да ги плащаме?
Има ли начин да ни хванат, ако не го направим?? Питам сериозно, очаквам мнение от хора в същата ситуация.

Re: Дължа ли данъци върху бакшишите и трябва ли да се обявяват пред НАП

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2018, 16:48
от Михнев
Има нещо важно, което май не съобразяваш. Има такива заведения, в които плащаш само през карта. И бакшишите са така. Как да ги скрият, като са на банкова сметка на заведението? Съвсем нормално е да ги включат в заплатата и да накарат работника да си ги обяви - тип граждански договор. Може и да не те хванат, но ако ви усетят, ще имате главоболия.

Re: Дължа ли данъци върху бакшишите и трябва ли да се обявяват пред НАП

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2020, 13:28
от marchinko73
Те сега вече няма мърдане. Според новите наредби и бакшишите ще се декларират пред НАП.