Страница 1 от 1

Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 13:24
от tano
Момчета и момичета, имам един проблем, с който не се бях сблъсквал до сега и се чудя дали някой от вас не е попадал в подобна ситуация, да ме светне как стоят нещата. Проблемът е следният: На съседа ми от горния етаж му се спука тръба и у тях стана плувен басейн. Обаче и вкъщи е пълен леш! Прокапа отвсякъде, тапетите станаха на юфка, а мазилката на тавана в коридора падна. Трябва бързо да взема мерки да се оправят нещата, докато времето позволява. (Пак добре, че не стана в средата на зимата!) Както и да го смятам, доста пари ще отидат за ремонт... Въпросът ми е кой трябва да го плати – аз или съседът? Или двамата заедно да си поделим разходите? Говорих с него, но той ми каза да не го занимавам, щото му е пламнала главата и неговият ремонт щял да струва луди пари! Истината е, че не се разбираме много с него, ама той по принцип не се разбира с повечето хора от входа, тъй че причината едва ли е в мен. С две думи мисля, че няма да прояви желание да ми помогне с разходите по оправянето на щетите. Какво ще ме посъветвате да предприема в случая?

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 19:58
от kenatabobfather
Ако искаш ремонтирай и неговия апартамент...и моя
Кой би се съгласил да ремонтира чужда собственост?
Адвокат е решението. Какво ти пука за нервния недоволен съсед.
Или се разбирате помежду или жалба съд и тн.
Почти съм сигурен че и твоя имот е бил за ремонт така че времето е дошло вече за освежаване.
Хвани фирма и искай фактура и я надуй с 1000 лева после си търси правата

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 20:18
от petyo62
По закон виновната страна трябва да плати щетите, независимо дали са причинени волно или неволно. Ако не можете да се споразумеете, редът е да се обадиш на домоуправителя, да състави протокол за щетите в комисия с двама собственици (ако няма съвет на етажната собственост), след което да изпрати екземпляр от протокола в общината. Така на съседът ти ще му бъде наложена глоба.

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2019, 10:58
от tano
petyo62 написа:По закон виновната страна трябва да плати щетите, независимо дали са причинени волно или неволно. Ако не можете да се споразумеете, редът е да се обадиш на домоуправителя, да състави протокол за щетите в комисия с двама собственици (ако няма съвет на етажната собственост), след което да изпрати екземпляр от протокола в общината. Така на съседът ти ще му бъде наложена глоба.


Предпочитам да не се стига до глоби и съдилища, но ако трябва... Всъщност не искам да го глобяват, а да плати възстановяването на щетите.

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2019, 18:30
от Паулу Коелюв
Глобата си е глоба, а възстановяването на парите, които ще ги дадеш по ремонта става или като се споразумеете със съседа, или по съдебен ред, както ти казаха вече. С глобата може да го сплашиш, за да се разберете... тя му е допълнително към задължението да ти възстанови щетите.

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2019, 20:59
от Пламена И.
Паулу Коелюв написа:Глобата си е глоба, а възстановяването на парите, които ще ги дадеш по ремонта става или като се споразумеете със съседа, или по съдебен ред, както ти казаха вече. С глобата може да го сплашиш, за да се разберете... тя му е допълнително към задължението да ти възстанови щетите.


А това важи ли и когато съседът ти прави ремонт и от вибрациите от къртенето ти падне мазилката на тавана? Защото за разлика от наводнението, няма как да докажа, че той е виновен...