Страница 1 от 1

Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2020, 12:49
от Паулу Коелюв
Много обичам да чета книги. Не пропускам ден, без да съм прочел поне няколко страници. Имам доста голяма библиотека вкъщи. От може би десетина години открих и удобството от четенето на електронен носител. Подариха ми таблет и първата ми работа беше да потърся приложение за четене... Да отбележа, че никога не ми е доставяло удоволствие да чета книга от монитора на компютър или лаптоп... Таблетът обаче си е друго нещо. С него си чета и в леглото. Даже не ми трябва и нощна лампа, а шрифта си го нагласям, така че да го виждам. Но преди няколко години се усетих, че не виждам нормално и резултатът е очила... Не зная от къде дойдоха диоптрите – от компютъра, таблета или от книгите, но е факт, че зрението ми се влоши. Потърсих мнения по въпроса и ме посъветваха да си взема електронен четец (киндъл), който бил много по-добър вариант от таблета. Какво е вашето мнение? Таблет, киндъл или хартиена книга?

Re: Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2020, 15:55
от mi6
Паулу Коелюв написа:Много обичам да чета книги. Не пропускам ден, без да съм прочел поне няколко страници. Имам доста голяма библиотека вкъщи. От може би десетина години открих и удобството от четенето на електронен носител. Подариха ми таблет и първата ми работа беше да потърся приложение за четене... Да отбележа, че никога не ми е доставяло удоволствие да чета книга от монитора на компютър или лаптоп... Таблетът обаче си е друго нещо. С него си чета и в леглото. Даже не ми трябва и нощна лампа, а шрифта си го нагласям, така че да го виждам. Но преди няколко години се усетих, че не виждам нормално и резултатът е очила... Не зная от къде дойдоха диоптрите – от компютъра, таблета или от книгите, но е факт, че зрението ми се влоши. Потърсих мнения по въпроса и ме посъветваха да си взема електронен четец (киндъл), който бил много по-добър вариант от таблета. Какво е вашето мнение? Таблет, киндъл или хартиена книга?


Най-добре е книгата да се чете на електронен четец. Екрана на четеца е направен с цел за четене на книги без да се напрягат очите.
Хартиените книги е важно на каква светлина на се четат. Ако не се четат на светло отново може да повлияе зле върху очитети.

А ако през деня си напрягаш достатъчно очите и искаш да им дадеш почивка най-добре е е да си пуснеш аудио книга.

Re: Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2020, 16:15
от Момчил Митев
И аз съм за киндъла. Таблетът не е създаден за четене, макар че има такива приложения. Екраните на четеца и таблета са различни.

Re: Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2020, 13:56
от Пламена И.
Аз съм твърдо за хартиената книга! Четенето от екран просто не ми доставя такова удоволствие, както истинската книга. :smile:

Re: Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2020, 14:16
от Елена Стоянова
И аз обичам да чета хартиена книга. Усещането е по-различно. Но си имаме и киндъл вкъщи. Малката го предпочита.

Re: Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2020, 15:33
от iriny
Вкъщи най-често ползваме електронен четец. Разбира се и хартиените книги са на почит, но при пътуване, почивки и т.н. киндълът си е голямо удобство. А големината на шрифта можеш да си я нагласиш, така че да не ти напряга очите.

Re: Коя книга е по-щадяща очите - хартиената или електронната?

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2020, 02:06
от radipetrova
За мен отговорът е само един, а именно – хартиената! Пробвала съм много ел. четци, но винаги има натоварване, което липсва в традиционната хартиена книга!