Страница 1 от 2

Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 16:41
от mangusta
Опасявам се, че прекалявам с употребата на алуминиевото фолио и ме е страх да не докарам нещо на себе си и семейството си. Щом го продават като продукт, който може да се използва в кухнята, значи го считам за безвреден. Когато пека нещо във фурната, го използвам нормално като всяка домакиня, за да покрие това, което се пече и да не загаря. Но нямам предвид тази употреба. Аз например за да не чистя всеки път сандвич мейкъра, слагам алуминиево фолио на двете половинки и после сандвича. Или когато пращам на мъжа ми храна за работата, го увивам във фолио. Ето такива дребни, но съществени неща. Полезно ли е да се ползва толкова? Да не се разболеем нещо и после да си бия главата? Какво мога да увивам в него и какво не? А има ли продукти, които не бива да се готвят в алуминиево фолио?

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 16:45
от Pipilota
Ми да ти кажа, мисля, че прекалявате, не знам от какво може да се рабзолее човек, но определено в повечко го ползваш. Аз го използвам само за покриване на тавата. Никога не ми е идвало на ума да го сложа на сайдвичмейкъра, специално заради това съм купила такъв със свалящи се скари, за да може да се мие лесно. :!: Сандвичите може да се увиват в салфетка, или кухненска хартия, или хартия за печене.
Когато не ти се мие тавата, сложи кухненска хартия, не слагай фолио. Може да се ползва рядко и извънредно за такива истории, но не бива да ти бъде цел да се случва постоянно.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 16:58
от Lollipop
И аз не прекалявам, знам, че по този начин се вкарва излишен алуминий в тялото, даже избягвам да използвам еднократни тави алуминиеви и т.н., възможно най-рядко. Вярно, че имам една тенджера, в която готвя постоянно, която е алуминиева, но което мога - спестявам го.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 17:14
от MGB
Чак толкова ми се струва прекалено. Вярно, че масово се използва в кухнята, но все пак е алуминиево. Знам, че кисели продукти, като домата например, не трябва да се приготвя във фолио, защото киселината взаимодейства с метала.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 21:35
от Марочко
Наистина ли доматите взаимодействат с фолиото? Никога не съм се сещал, че може да е така.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 22:05
от Bambaa
Киселината помага алуминият да проникне в храната и аз винаги внимавам какво готвя във фолио. Рядко го ползвам с такава цел, после усещам метален вкус като ям и не ми е приятно.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 10:21
от Kaya
Не съм го чувала и никога не съм усещала по-различен вкус, но и да си призная, никога не ми се е случвало да готвя върху фолио, използвам кухненска хартия, фолиото слагам отгоре, когато трябва да се задуши, или върху гювеча, тъй като е по-голям от фурната ми и не влиза с капака.
Не бих го използвала в ежедневието си постоянно.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 11:16
от viking
И аз го ползвам само да покрия тава във фурната или в хладилника някой съд, който няма капак. Не мисля, че е вредно фолиото. Но мен ме дразни колко лесно се къса. Няма ли по-дебело?

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 11:30
от Yunona
Никак не е безопасно да се ползва толкова много фолиото. Както са подчертали другите, то лесно влиза във взаимодействие с храната, особено при наличие на киселина (домати, лимони).
Аз го ползвам само за покриване. Тавите застилам с хартия за печене, сандвичите увивам в стреч фолио.

Нещо важно: много хора не знаят, че когато се ползва алуминиево фолио, то трябва да се слага с лъскавата повърхност към храната. Така тя е по-защитена от взаимодействие с алуминия.

Re: Безопасно ли е да използвам алуминиевото фолио за всичко?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 11:41
от Pipilota
Yunona написа:Никак не е безопасно да се ползва толкова много фолиото. Както са подчертали другите, то лесно влиза във взаимодействие с храната, особено при наличие на киселина (домати, лимони).
Аз го ползвам само за покриване. Тавите застилам с хартия за печене, сандвичите увивам в стреч фолио.

Нещо важно: много хора не знаят, че когато се ползва алуминиево фолио, то трябва да се слага с лъскавата повърхност към храната. Така тя е по-защитена от взаимодействие с алуминия.

Това наистина не го знаех, винаги го завивам обратно, от естетическа гледна точка, лъскавото да го виждам, а то трябвало да бъде обратно!