Страница 1 от 1

Подариха ми маслиново дръвче - какви грижи изисква?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:02
от Karina_85
Имам си маслиново дръвче, подарък от майка ми за рождения ми ден. По принцип обичам и умея да се грижа за цветя, но точно маслина не съм гледала никога. Засега расте и изглежда прекрасно. Обаче ме е страх да не объркам нещо. На каква температура вирее най-добре? Колко вода понася?
Всичко би ми било от полза. Благодаря!

Re: Подариха ми маслиново дръвче - какви грижи изисква?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:11
от velvet_81
Аз имам от доста време. На терасата е - от време на време я поливам, но не изисква чак много вода. Температурата не пада под нулата. По мои наблюдения маслината не се нуждае нито от много поливане, нито би издържала на студ. Все пак вирее именно в райони, където е сухо и топло. Мисля,че и трябва доста светлина.

Re: Подариха ми маслиново дръвче - какви грижи изисква?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:21
от Moni_265
Моята миналата година капа, капа и умря :sad:
Сегашната ми се е стопирала и засега се държи добре.
Държа я на студено, но и при мен така - не пада под 0 градуса и поливам най-много 1 път седмично. Мислех да я слагам на топло, но тези хора дето ми я донесоха и си гледат и те вкъщи казаха, да не я местя, а на топло пък хич.
Все пак до известно време може да се гледа вкъщи. На тези приятели, които ми я донесоха, тяхната даже върза и обраха 7-8 маслинки :lol: Та, ще ги послушам, дано оцелее.

Re: Подариха ми маслиново дръвче - какви грижи изисква?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:24
от _Лилия_
Бих се доверила на информация в някой сайт за отглеждане на цветя:
Ето виж тук:

Поливане
През пролетта и лятото маслиновото дръвче изисква редовно поливане, като първо изчаквате почвата леко да засъхне и след това поливате. Есента постепенно намалете, а зимата дръжте почвата суха през повечето време.

Светлина
Маслиновото дръвче идва от сухи и по-горещи райони, затова се нуждае от много светлина и топъл климат. Хубаво е все пак, слънцето да не го напича директно през целия ден. Зимата температурата не трябва да пада под 0 градуса.

Re: Подариха ми маслиново дръвче - какви грижи изисква?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:27
от Matilda
Аз имам маслина, която си е в кухнята. Зимата я поливам по-рядко и е на сянка. Лятото я изкарвам на терасата и поливам по-често. Зимата в кухнята ми е хладничко, така че студа не й пречи, явно. :wink:

Re: Подариха ми маслиново дръвче - какви грижи изисква?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:37
от Кери
Майка ми си гледа маслина. Листата окапват горе долу през няколко години, после след 2-3 месеца се възобновяват. Орязва я всяка пролет. Сега спокойно може да е на открита тераса на слънце, времето позволява.