Страница 77 от 82

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2020, 21:18
от Dr Stella Yordanova
georgibip написа:Здравейте,

На дъщеря ми и откриха базедова болест може ли да се повлияе положително лечението и от приема на водораслите АФА?
Благодаря
Георги Христов

Уважаеми г-н Христов,
нямам представа как би се повлияло лечението на дъщеря Ви от прием на водорасли АФА. Не са ми са известни изследвания в тази насока, така че не разполагам с данни за ефекта на този тип водорасли при пациенти с Базедова болест. Има данни за други видове, които са по-богати на йод и по тази причина често имат неблагоприятен ефект. Водораслите АФА се изследват основно като източник на хранителни вещества, витамини, омега-3 мастни киселини и желязо. Нямам представа, дали може да се подозират някакви дефицити при дъщеря Ви. Предвид това, че не ми е ясно за какво желаете да ги приема, бих Ви препоръчала да се придържа към да стандартното лечение в съчетание със здравословно хранене. Консултирайте се с лекар във връзка с причината, която според Вас налага допълнително лечение.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2020, 10:01
от georgibip
Благодаря Ви за точния и бърз отговор д-р Йорданова!

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2020, 10:33
от nikoleta.nenova
Здравейте! Искам да ви попитам тези стойности на хормоните и антителата дали пречат на забременяване и безпроблемно износване на дете : TSH - 1.96 FT3 - 5.08 FT4 - 14.69 TAT - 154 MAT - 60
И на какво се дължат завишените стойности на ТАТ и МАТ?

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2020, 10:35
от nikoleta.nenova
Здравейте! Искам да ви попитам тези стойности на хормоните и антителата дали пречат на забременяване и безпроблемно износване на дете : TSH - 1.96 FT3 - 5.08 FT4 - 14.69 TAT - 154 MAT - 60
На какво се дължат завишените стойности на МАТ и ТАТ?

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2020, 10:15
от Dr Stella Yordanova
nikoleta.nenova написа:Здравейте! Искам да ви попитам тези стойности на хормоните и антителата дали пречат на забременяване и безпроблемно износване на дете : TSH - 1.96 FT3 - 5.08 FT4 - 14.69 TAT - 154 MAT - 60
На какво се дължат завишените стойности на МАТ и ТАТ?

Уважаема nikoleta.nenova,
посетете ендокринолог, който да осъществи ехография на щитовидната жлеза за да се разбере дали имате болест на щитовидната жлеза. Не случайно всички лаборатории са си сложили надпис, че резултатите на са диагноза. Те подкрепят други данни от прегледа. Без да има цялата картина не е редно да се говори за конкретно заболяване. При завишени стойности на антителата /МАТ и ТАТ/ се мисли за наличие на тиреоидит на Хашимото. При пациенти с такова заболяване се наблюдава по-трудно забременяване и малко по-голяма честота на спонтанните аборти. Ако се установи такъв проблем, че Ви се обясни какво трябва да правите за да подобрите шансовете си.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2020, 11:12
от tanianed
Здравейте д-р Йорданова,
преди няколко месеца получих хипертонична криза - 170/120 и пулс 120, на фона на бета блокер /бизогама/
Ходих на кардиолог - смени ми бетаблокера и с малко наместване на дозата и вида - овладяхме за сега положението с кръвното, като сърцебиенето се появява понякога.
Заради чести разстройства посетих и гастроентеоролог, който се опитва да ги излекува /с променлив успех за сега :)/, но твърдението му е, че не съм за бетаблокер, настоява да взимам диуретик /предписа ми и лечение на стомах и диета FUDMAP/. Кардиологът за сега е съгласен с диуретика :)
По повод появила се остра болка в дясно /по-скоро по кожата, но по продължение на нерва / търсих VZV и си направих и ПКК, като резултатите са следните:
ПКК
WBC (левкоцити- бр.) 5.1 G/L 3,5-10,5
LYM% (лимфоцити %) 44 % 20-40
MON% (моноцити %) 22 % 3 - 15
GRAN% (гранулоцити %) 34 % 50 - 70
LYM (лимфоцити- бр.) 2.20 G/L 0.70-4.20
MON (моноцити- бр.) 1.10 g/L 0.10-0.90
GRAN (гранулоцити- бр.) 1.80 G/L 2.00-7.00
RBC (еритроцити- бр.) 4.7 T/L 3,7-6,2
HGB (хемоглобин) 126 g/L м. 130-180 ж. 120-160
HCT (хематокрит) 45.90 L/L 35-55
MCV (ср.обем на еритроцита) 90 fl 80-98
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр.) 27 pg 26,5 - 33,0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 301 g/L 295- 360
RDW (девиация на еритр. р-ие) 16 % 11.5-18,5
PLT (тромбоцити) 277 G/L 140- 440
PCT (тр обем/ общ обем) 0.22 mL/L 0,10-0,28
PDW (ширина на тр р-ие) 12.20 % 10-18
СУЕ/ESR 6 mm/h < 50 years up 20 mm/h , > 50 years up 30 mm/h
CRP 4.5 mg/L <5
След като ги показах на JP ми назначи изследване на ТСХ - TSH S 0.84 µIU/ml 0.27 - 4.20
Виждала съм и по-нисък показател на ТСХ, но отдавна и мисля, че бях бременна тогава.
При изследване миналата година беше 1,1 и ТАТ МАТ FT3 FT4 бяха в норма.
Картината се допълва от това, че имам инсулинова резистентност, но след последния ОГТТ показателите бяха ОК и спрях метформина /преди 5 месеца/
Въпросът ми към Вас е да продължа ли да търся проблем в посока щитовидна жлеза - други изследвания, ехография и т.н., или да търся друга причина за проблемите ми.
Благодаря Ви, че изчетохте всичко :grin:

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2020, 09:52
от Dr Stella Yordanova
tanianed написа:Здравейте д-р Йорданова,
преди няколко месеца получих хипертонична криза - 170/120 и пулс 120, на фона на бета блокер /бизогама/
Ходих на кардиолог - смени ми бетаблокера и с малко наместване на дозата и вида - овладяхме за сега положението с кръвното, като сърцебиенето се появява понякога.
Заради чести разстройства посетих и гастроентеоролог, който се опитва да ги излекува /с променлив успех за сега :)/, но твърдението му е, че не съм за бетаблокер, настоява да взимам диуретик /предписа ми и лечение на стомах и диета FUDMAP/. Кардиологът за сега е съгласен с диуретика :)
По повод появила се остра болка в дясно /по-скоро по кожата, но по продължение на нерва / търсих VZV и си направих и ПКК, като резултатите са следните:
ПКК
WBC (левкоцити- бр.) 5.1 G/L 3,5-10,5
LYM% (лимфоцити %) 44 % 20-40
MON% (моноцити %) 22 % 3 - 15
GRAN% (гранулоцити %) 34 % 50 - 70
LYM (лимфоцити- бр.) 2.20 G/L 0.70-4.20
MON (моноцити- бр.) 1.10 g/L 0.10-0.90
GRAN (гранулоцити- бр.) 1.80 G/L 2.00-7.00
RBC (еритроцити- бр.) 4.7 T/L 3,7-6,2
HGB (хемоглобин) 126 g/L м. 130-180 ж. 120-160
HCT (хематокрит) 45.90 L/L 35-55
MCV (ср.обем на еритроцита) 90 fl 80-98
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр.) 27 pg 26,5 - 33,0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 301 g/L 295- 360
RDW (девиация на еритр. р-ие) 16 % 11.5-18,5
PLT (тромбоцити) 277 G/L 140- 440
PCT (тр обем/ общ обем) 0.22 mL/L 0,10-0,28
PDW (ширина на тр р-ие) 12.20 % 10-18
СУЕ/ESR 6 mm/h < 50 years up 20 mm/h , > 50 years up 30 mm/h
CRP 4.5 mg/L <5
След като ги показах на JP ми назначи изследване на ТСХ - TSH S 0.84 µIU/ml 0.27 - 4.20
Виждала съм и по-нисък показател на ТСХ, но отдавна и мисля, че бях бременна тогава.
При изследване миналата година беше 1,1 и ТАТ МАТ FT3 FT4 бяха в норма.
Картината се допълва от това, че имам инсулинова резистентност, но след последния ОГТТ показателите бяха ОК и спрях метформина /преди 5 месеца/
Въпросът ми към Вас е да продължа ли да търся проблем в посока щитовидна жлеза - други изследвания, ехография и т.н., или да търся друга причина за проблемите ми.
Благодаря Ви, че изчетохте всичко :grin:

Уважаема tanianed,
щом стойността на ТСХ е в референтни граници, здравословните Ви проблеми не са свързани със заболяване на щитовидната жлеза. Няма причина да се задълбочават изследванията в област, която няма да даде отговорите. Има много редки ендокринни проблеми, които могат да се търсят при наличие на ранна хипертония. Посетете ендокринолог за да обсъдите оплакванията и необходимо ли е да се изключват по-редките видове ендокринни хипертонии.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2020, 12:33
от TSH
Здравейте д-р Йорданова,
бременна съм в 27 г. с. и от 39 дни пия Еутирокс 25 мкг по 1 таблетка сутрин, понеже имах ТСХ 3.17 (установен в 21 г. с.). До сега не съм имала проблеми с щитовидната жлеза, при прегледа с ехограф всичко беше в ред. На 34 ден от приема на лекарството пак ми изследваха ТСХ-а, който беше спаднал до 2.38 (сутринта преди изследването не съм приемала лекарството, а след това). Гинеколожката ми каза, че не е толкова зле стойността на хормона и да попитам ендокринолога си за мнение. Консултирах се и с ендикринолога си, който каза да продължа със същата доза и след 1 м. пак да си пусна изследвания на хормона. Сестра ми също пиеше лекарства за ТСХ ( при нея също беше 3 като стойност) и при двете си бременности, но нейната доза беше 75 мкг от самото начало на лечението, за да й поддържат нивото на хормона под 2.00 ( тя живее в чужбина и я лекуваха тамошни лекари). Според Вас трябва ли да продължа да приемам същата доза или трябва да я увелича, например на таблетка и половина на ден? Притеснява ме, че дозата, която приемам е слаба и няма да намали повече стойността и това да не навреди за нормалното развитие на бебето.
Благодаря Ви предварително!

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2020, 08:31
от Dr Stella Yordanova
TSH написа:Здравейте д-р Йорданова,
бременна съм в 27 г. с. и от 39 дни пия Еутирокс 25 мкг по 1 таблетка сутрин, понеже имах ТСХ 3.17 (установен в 21 г. с.). До сега не съм имала проблеми с щитовидната жлеза, при прегледа с ехограф всичко беше в ред. На 34 ден от приема на лекарството пак ми изследваха ТСХ-а, който беше спаднал до 2.38 (сутринта преди изследването не съм приемала лекарството, а след това). Гинеколожката ми каза, че не е толкова зле стойността на хормона и да попитам ендокринолога си за мнение. Консултирах се и с ендикринолога си, който каза да продължа със същата доза и след 1 м. пак да си пусна изследвания на хормона. Сестра ми също пиеше лекарства за ТСХ ( при нея също беше 3 като стойност) и при двете си бременности, но нейната доза беше 75 мкг от самото начало на лечението, за да й поддържат нивото на хормона под 2.00 ( тя живее в чужбина и я лекуваха тамошни лекари). Според Вас трябва ли да продължа да приемам същата доза или трябва да я увелича, например на таблетка и половина на ден? Притеснява ме, че дозата, която приемам е слаба и няма да намали повече стойността и това да не навреди за нормалното развитие на бебето.
Благодаря Ви предварително!

Уважаема TSH,
щом е преценено, че не трябва да се увеличава дозата, не виждам причина за притеснение. Това, че сестра Ви се е нуждаела от друго лечение, не означава, че то е универсално и общо приложимо. По-високи дози хормони от необходимото също са опасни. Стойността на ТСХ, която е постигната е в границите на търсеното за този етап от бременността. Ендокринологът е преценил, че тази доза е достатъчна и е дал препоръки за проследяване.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2020, 19:13
от neliasiova
Dr Stella Yordanova написа:Тук може да зададете въпроси, свързани с проблеми и заболявания на щитовидната жлеза!

Повече информация за д-р Йорданова можете да откриете в справочника на Фрамар.

Мога ли да приемам резиста форте , с Хашимото съм.