Страница 1 от 1

Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:22
от Matilda
Детето от няколко дни е с жестока кашлица. Ходихме при педиатър, после и при хомеопат. Лекуваме се с какво ли не, но ми стана интересно, че хомеопатът препоръча да не се приемат млечни продукти, защото засилват образуването на слуз. А детето много обича кисело мляко и сирене. Затова се чудя доколко е вярно това или е просто твърдение, което не е научно доказано.
Вие ограничавате ли млечните на децата при кашлица и забелязали ли сте връзка?

Re: Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:28
от _Лилия_
Това предупреждение се носи от години, само дето никой не го доказва с факти.
Аз лично не съм забелязала взаимовръзка между кашлицата и млечните продукти. Съответно, не ги ограничавам.

Ето по темата:

При болни от обикновена вирусна инфекция приемът на мляко и месо не води до повишени носни секрети, кашлица или поява на храчки, допълва тя. Според други проучвания консумацията на мляко не обостря симптомите на бронхиална астма и хронични инфекции на горния и долния респираторен тракт и не се установява връзка между консумацията на мляко и появата на астма.

Единствено при деца с доказана алергия към белтъка на кравето мляко или възрастни с лактозна непоносимост е налице повишено производство на слуз от стомашно-чревния тракт, а не от дихателните пътища. При тези пациенти терапевтичното поведение се състои в елиминиране на млякото и млечните продукти поради невъзможност за пълноценното им усвояване и настъпване на хроничен възпалителен процес, който уврежда лигавицата на червата и води до риск за развитие на хранителни дефицити.

Няма научни изследвания, които доказват по патофизиологичен път, че консумацията на мляко повишава продукцията на слуз в дихателните пътища при здрави хора. Напротив, като лесноусвоима напитка млякото може да подобри влошеното здравословно състояние и да съкрати реконвалесцентния период (оздравяването) при инфекциозното заболяване на дихателните пътища.

Re: Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:44
от Karina_85
И аз не съм забелязала да влияят на кашлицата на децата.
Хомеопатът явно не си проверява информацията, което не говори добре за него.
Проблемът е по-скоро за хората с увредени черва. Казеинът в млякото е опасен и води до образуване на повече слуз само ако успее да напусне червата и да премине в кръвта. Но това не се отнася за здрави хора.

Re: Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:50
от flip
Много е спорен този въпрос.
Дори и да не е доказано, при моите съм забелязала, че когато намаля млечните и сладкото оздравяват по-бързо. Не знам дали е научно обосновано наистина, но аз откривам разлика.
Може, ако толкова обича детето млечни продукти, поне да са от козе мляко. То не съдържа казеин и не създава такъв проблем.

Re: Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:52
от IvanovA_Stef
Да, за сладкото съм съгласна. Там, обаче, си има научно обяснение - сладкото подтиска работата на белите кръвни телца, които отговарят за имунитета ни.
За млечните не вярвам. Не ги ограничавам по никакъв начин.

Re: Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:55
от blaze
На мен ми е по-леко, когато намаля млечните при кашлица или хрема. Или поне прясното мляко. Извара и кисело мляко са щадящи.
Много се дразня, когато се разпространи някакво мнение като меродавно. Без значение дали съм съгласна или не, винаги трябва да е обосновано и човек да направи информиран избор.

Re: Консумацията на млечни продукти засилва ли кашлицата?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 11:57
от Дороти
Добре, де, тогава как да си обясня съвета на баба Ванга за облекчаване на кашлицата с масло, мед и ванилия. Вкъщи го прилагам отдавна и винаги дава резултат.
И аз не знам какво да мисля вече.