Страница 1 от 2

Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 10:41
от Story_teller
Имам дъщеричка на почти 5 години и всеки път, когато купувам хляб се замислям кой е по-полезен за нея. Чувала съм доводи и за единия, и за другия вид.
Аз, лично, ям основно пълнозърнест, често не от пшенично брашно също така. Обаче все пак организмът на едно дете е различен.
Вие какъв хляб давате на децата си и защо?

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 10:54
от Innerlane
Ние вкъщи всички ядем пълнозърнест - цвят, консистенция, вкус и мирис са много различни от тези на белия и се усеща кога е истински и кога ядеш менте. Пълнозърнестият хляб има общо взето същите калории като белия, но в добавка повече фибри и витамини, държи те сит за по-дълго време, подобрява перисталтиката. Не виждам въобще как би могло да има спор относно ползите му.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 11:00
от Ani_
Смятам, че е по-добре да се яде пълнозърнест. И, да, не че е по-диетичен, по-скоро е по-полезен.
Пълнозъренестият е със запазена обвивка на зърната, а именно в нея се намират полезните витамини и целулозата. Препоръчва се в случаите, когато детето страда от запек. Най-добрият избор сред пълнозърнестия хляб за детето е този от ръж. По спомени, мисля че ръжта беше полезна срещу анемия. :thumbup:

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 11:08
от Клер
Говорих веднъж със собственика на една фурничка до нашия блок. Той каза, че за деца до към 6-7 години не се препоръчва пълнозърнест, или поне не редовно, защото целулозата в него действа на стомашно-чревния тракт като твърда четка. При детето стомашната лигавица е много по-нежна. Редовната консумация на пълнозърнест хляб може да провокира гастрит с ентерит или до такава степен да ускори перисталтиката на червата, че да предизвика стомашни болки и диария. Затова, може, но от време на време, не за редовна консумация.

Моята дъщеря е голяма вече и е решила, че хляб въобще няма да яде, но като малка давах само понякога пълнозърнест. И без това имаше чувствителен стомах.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 11:12
от София
Аз съм чувала доста смущаващи неща за фабричните пълнозърнести и черни хлябове. Реших въпроса като си купихме машина за хляб - знам какво слагам и какво излиза. Тогава може да се дава спокойно.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 11:20
от _Лилия_
Бях чела, че диетолозите съветват пълнозърнест хляб да се дава след 3-годишна възраст.
Вкъщи не се харесва особено вкуса му, за може съжаление. Ям си го само аз :roll: И така ме е яд! Затова рядко купувам бял хляб, да свикнат без него.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 11:20
от mterr
От лекар гастроентеролог знам, че е най-хубаво да се редуват. Пълнозърнестият е с фибри и витамини, за разлика от белия, който е основно нишесте, но е с груба структура и се смила по-трудно. За възрастен не е проблем, но детския организъм е чувствителен. Мисля, че заради това в детските градини редуват хляба - един ден е бял, на следващия пълнозърнест, макар че силно се съмнявам в доброто качество на хляба, който им дават. Вкъщи рядко консумираме хляб, но е предимно пълнозърнест.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 11:24
от Karina_85
Белият хляб за повечето българи е най-вкусен, но определено не е здравословен. Постоянната употреба на рафинирано брашно причинява натоварване на черния дроб, на надбъбречните жлези и отслабва имунната система.
Аз давам пълнозърнест хляб на децата от малки. В крайна сметка те не ядяха и кой знае какви количества, че да им затормози стомахчетата.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2019, 16:26
от @Лорчето
Според мен за съвсем малки деца не е подходящ. Може би от време на време, иначе е "агресивен" за детската храносмилателна система.

Re: Кой хляб е по-полезен за децата - пълнозърнест или бял?

МнениеПубликувано на: 06 Апр 2019, 16:57
от Elepharm
Никой вкъщи не обича пълнозърнест хляб. И мисля, че не е беда да се консумира бял хляб, защото основен източник на фибри все пак са плодовете и зеленчуците, а не хляба.
Лош хранителен навик обаче има сина ми - да не консумира хляб по време на обяд, а примерно само пържола и салата. И след по-малко от час следва неистов апетит за сладко, унищожават се количества бонбони и сладки и вече 3 млечни зъба са му напълно разрушени. Сложните въглехидрати от хляба дават ситост, като постепенно се освобождава глюкоза, за разлика от захарните изделия, но засега не ме слуша. Най-добре е ако бабите не са му осигурили бонбони :wink: ,тогава час след яденето си похапва пък само хляб и проблемът с глада е решен.
Фитиновата киселина в пълнозърнестия хляб възпрепятства резорбцията на калций и желязо от храната, тъй че той надали е полезен за подрастващи. Пък и изследвания на израелски учени показват, че кой от двата хляб е по-полезен за възрастни е доста индивидуално.