Страница 1 от 6

Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 10:55
от nikita
Реших да пусна тази темичка, защото ни предстои захранване след 1-2 месеца и ми се иска да посъбера някоя и друга идея :) Обръщам се към мамите, които са с по-големи дечица - вкъщи ли си приготвяхте храната или купувахте готови пюрета? Ако сте приготвяли домашни рецепти, ще ги споделите ли с нас? Зеленчуци от пазара не купувам, тъй като родителите на мъжа ми живеят в къща с голям двор и си имаме всичко - картофи, моркови, чушки, тиквички, патладжан, магданоз, всичко за което се сетите. Имам предвид, че не се притеснявам за това, че не знам какви зеленчуци купувам, имат ли нитрати, нямат ли и т.н. Месото също е домашно - пилешко и свинско, така че имам необходимите продукти, но как да приготвя вкусно пюренце за своето детенце :D Чак и на рима ме изби :lol: Благодарности за всяка една споделена рецепта!

home-made.jpeg
home-made.jpeg (5.25 KiB) Прегледано 6237 пъти

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 11:35
от mecana
Хранила съм детето си и с домашно приготвени пюрета, и с готови, купени от магазина. Не съм имала проблем със захранването, а моя синковец си хапваше доволно и нямаше претенции какво ще е пюрето. В началото разбира се аз му ги приготвях и е хубаво, че имаш домашни зеленчуци, защото знаеш какво даваш на детето си. Варих различни зеленчуци и намачквах хубаво с виличка, като основата на пюрето винаги ми е била от картоф и морков, защото картофчето сгъстява, а моркова придава по-сладък вкус. От там нататък прибавях чушка, после тиквичка, спанак и т.н. Варих ги обелени, във водичка, в която после ги намачквах без да прибавям сол, масло или АМ. Никога не съм използвала пасатор, тъй като пюрето става тикляво, а не пухкаво и приятно. Всеки ден приготвях точно толкова, колкото ще изяде на самото хранене. Когато сме пътували, съм купувала пюрета и също ги е хапвал с удоволствие. Важното е да обръщаш внимание на състава, защото част от бебешките пюрета също съдържат Е-та, което мен лично много ме шокира :shock:

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 11:51
от southern_sun
Когато стана на подходяща възраст ( 4 месеца) захраних детето си с плодово пюре по съвет на педиатърката, след това прибавих към храненията и зеленчуково от млечна кухня. Тя много харесваше пюретата, които вземахме от кухнята и си ги ядеше с удоволствие, никога не съм имала проблем с храненето й. Приготвяла съм пюрета само събота и неделя, когато кухнята не работи, но трябва да ви кажа, че готовите пюрета дават по-голямо разнообразие от колкото приготвените у дома. Всеки ден от седмицата имаше различно ядене, докато у дома асортимента ми се ограничаваше само с картофи, моркови и ориз евентуално. Така, че твърдо съм "За" купешката храна, второто си дете също бих гледала така.

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 15:45
от tochica
Любимото ни пюре беше от тиква с картофки :) Рецептата е много лесна и бързо се приготвя.
Необходими продукти:
1 средно голям картоф
50 грама тиква
1/2 ч.л. захар
30 мл адаптирано мляко
Начин на приготвяне:
Нарежете картофа на кубчета и го сварете в малко вода, колкото да го покрие и след като се свари го намачкайте с вилица. С тиквата се процедира по същия начин, но се вари в подсладена вода. Намачкания картоф и тиква се смесват, като се добавя и адаптираното мляко.

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 20:01
от bisertaskov
Спанак с мляно месо - за деца от 1г. до 1г.и 6 месеца
60г телешко
100-120 г. спанак
10г. домати
30г кисело мляко
7г масло
5г брашно
Доматите и каймата се запържват леко и се варят до омекване.Добавят се спанакът и препеченото брашно и се вари още 10-15 минути.Поднася се с кисело мляко. :D :D :D

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 20:11
от Alexsandra bg
Рецептата е за дете от 1 до 3 години
Пиле яхния.Приготвям го със следните продукти:пиле 50-60г,лук около 30 г, домати 20-30г, масло,моркови,брашно ,магданоз.Пилето предварително се сварява с подсолена вода ,след което го обезкостяваме и смиламе, може и да се нареже на ситно.Зеленчуците се задушават след което се добавят настъргани доматите,червен пипер,препеченото брашно и пилешкия бульон.След като заври се прибавя към бульона свареното месо и на края магданоза.Става чудесна яхнийка.Може да се добавят и още зеленчуци в зависимост от това какво обича вашето дете.Успех.
Следващия път ще ви напиша рецепта за десерт.

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 18 Май 2012, 09:29
от bobito
Не мога да отговоря категорично на този въпрос, защото съм хранила детето си и с домашно приготвена храна и с храна от детската кухня, и с купени пюрета. Не винаги съм имала възможността да готвя по три пъти на ден и винаги съм си имала запас от готови пюрета в шкафа. На 10 месеца вече се записахме на Млечна кухня и съм готвила единствено през почивните дни. Имаме домашни продукти, защото баба ми си живее на село - зеленчуци, мляко, месце... Замразявала съм си зеленчуците, за да имам винаги под ръка, независимо, че не им е сезона. Това се прави по следния начин - зеленчуците се измиват добре и се варят поотделно, пасират се и се изсипват във формички за лед. След като замръзнат се разпределят в торбички, които се надписват /примерно: моркови; 18.05.2012г/. Замразявала съм всякакви зеленчуци с изключение на картофи, защото нещо не ми хареса вкуса след като ги размразих... Зеленчуковото пюре се прави по следния начин - в купичка поставяте смес от зеленчуковите кубчета и след като се размразят, по желание ги овкусявате.
Следващия път и аз ще дам рецепта за вкусна следобедна закуска ;)

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 19 Май 2012, 08:59
от VIVI
Едно десертче от мен :)
Плодов кисел
Слагате на котлона 100 г вода да заври и към нея прибавяте 1 с.л. царевично нишесте, тъй като пшеничното съдържа глутен :idea: Бъркате докато се сгъсти и сваляте от котлона. Към нишестето се прибавят пасирани плодове по избор, които са подходящи за възрастта на бебчето. Аз съм добавяла по 1/2 готово плодово пюре, а по желание може да се добави и малко адаптирано мляко. Тъй като адаптираното мляко не търпи топлинна обработка, го добавете след като кисела се поохлади.

kisel.jpeg
kisel.jpeg (7.62 KiB) Прегледано 6149 пъти

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 19 Май 2012, 11:36
от elena
На нас много ни се услаждаше пюрето с тиква :D
Пюре от тиква
От дванайстия месец , Време за приготвяне: 20 мин.
250 г тиква, 100 мл прясно мляко, 15 г краве масло, щипка захар
Тиквата се вари на пара, намачква се с вилица и се поставя на огъня с млякото, захарта и маслото. Ако пюрето остане рядко, прибавете малко оризова или царевична каша (на прах), за да се сгъсти.

tikva.jpeg
tikva.jpeg (10.27 KiB) Прегледано 6145 пъти

Re: Бебешка кухня - домашна или купешка?

МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 10:18
от monito
Нашето любимо зеленчуково пюре беше от картофи, моркови и тиквички :) Подходящо е за бебоци над 6 месеца. Първо се опитах да направя пюре от тиквичка с морков, но стана много рядко и направо трябваше да го давам с шише :lol: Сложих картофче, за да сгъсти и се получи много добре. Никога не съм използвала рецепти, мерки и т.н., а всичко правех на око. Количеството е за повече от едно хранене, но излишъка го поставях в стъклено бебешко бурканче и обръщах с капака надолу, за да се запечата добре. Въпреки това не съм го оставяла да престоява повече от 48 часа :idea: Приятен апетит :)
Необходими продукти:
1 тиквичка
2-3 моркова
2 картофа, средна големина
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват много добре, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се в подходящ съд, в който се налива вода, колкото да ги покрие. След като се сварят, се намачкват с вилица. Пасатор не използвам, защото намачкано с вилица, пюрето става много по-пухкаво и приятно на вкус. По желание може да се добави малко масло, адаптирано мляко или сол, но лично аз никога не съм го правила.

am-am.jpeg
am-am.jpeg (3.68 KiB) Прегледано 6131 пъти