Страница 1 от 1

Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 11:49
от vanessa_
Тези дни стана популярeн един откъс от учебнинк по история, в който се говори за семейните ценности на корана.
Някои от цитатите на учебника са (казвам ги по спомен) - мъжът може да се ожени за колкото жени иска - све, три, четири. Ако някоя от тях не слуша и не се подчинява да я удря.. :shock:
За вас това проблем ли е, че се пише нещо такова в учебниците за 6 клас или смятате, че децата трябва да имат правото да научат всичко,което е така,както е, защото авторите се оправдаха, че нямат право да редактират корана, както и библията. Какво е вашето мнение?

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 12:11
от amoreamore
Аз не виждам голям проблем, отново се изваждат думи от контекста и се създава проблем с тях. В крайна сметка учениците трябва да видят какво пише в корана за начина на съжителство у дома. А и не си мислете, че в библията е по-различно, там да не да пише, че жената не е по-ниско от мъжа? ВЪв всяка една религия, това се преповядва, като че жената е по-малковажна. Останалото вече трябва да бъде свършено от учителите, да се води диалог, да се обясни какво що, да чуе мнението на децата по въпроса. Не може само да искаме от тях да зубрят без да влагат смисъл в това, което четат. Ама хем е така, хем е иначе.

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 12:59
от klarissa
Не мисля, че децата ни са толкова глупави, за да приемат това като коректив за държание, точно по този начин трябва да се показват примерите в прав текст, в 6 клас не са толкова малки и могат да разсъждават, а от подобни теми може да се получи много добра дискусия.

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 13:20
от skyfly
Смятам, че децата са много умни и това не би променило мисленето им, нито би ги превърнало в насилници. Нали за това има учители там, които да им преподадат урока и да им обяснят и да се създаде диалог. Между христяинството и мюсюлманството няма много разлики, в отношение на жените, само че християните са станали много по-модерни и по-съвсеменни, докато някои от мюсюлманските страни изостават. Дори много добри уроци могат да се построят над тези теми. Не виждам нищо лошо, поне аз.

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 13:28
от Локумът
Проблем, като цяло са всички глупости в учебниците, не само в тоя конкретен случай. Пълни простотии се учат, тея неща могат да бъдат представени по малко по-различен начин и пак да съдържат същата информация.

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2018, 13:01
от Rali_hr
Аз не намирам кое е това, което кара и учи децата на това, че мъжете трябва да бият жените си. Изобщо не го виждам така, това е представяне на начина на живот, другото е преувеличаване, само и само да има някакъв проблем, пък дали наистина има такъв или няма, това е друг въпрос вече.