Страница 1 от 2

Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 10:55
от Мариана Колева
Детето се развива добре и е будно. Виждам че в детската градина й е скучно, няма какво да я заинтригува. С баща й говорихме, че може да я запишем по-рано в първи клас. Не с нейния набор, а предната година. До нас има училище, което прави идеята още по-привлекателна.
Подмятат ми от тук от там, най-вече бабите или дядовците, че сме щели да й отнемем от детството, ако я запишем по-рано на училище. И не знам кое е по-доброто за нея.
Някой от вас процедирал ли е така с детето си, имахте ли трудности с адаптация и учебен материал?

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 12:26
от Innerlane
Мен ме записаха като дете една година по-рано на училище, въпреки че по онова време всички преподаватели бяха против, от съображения че можело да не се спрявам. Но всъщност се справях прекрасно и бях много доволна, че не стоях още една година да повтарям материал, до болка познат, в предучилищната. Според мен всичко зависи от самото дете, дали има желание и му е интересно да се учи. Особено пък и ако е родено в началото на годината. Дъщеря ми без проблем бих я пуснала по-рано. Завършването по-рано си е само плюс.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 12:45
от Ivi&Sasho
И аз щях да питам дали е родено по-рано през годината. Ако е, наистина не виждам защо да не започне по-рано.
На моя приятелка дететое родено през февруари и тръгна на 6. Не е имал проблеми и не се е чувствал назад заради възрастта си. До дете си е. Трябва наистина доста трезва преценка за готовността.
В градината го прехвърлиха от втора група в четвърта, след като обсъдиха с него самия. Така получи свидетелство за предучилищна по-рано.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 12:47
от Lucy
Оставете детето да се порадва на свобода и игри. Учението няма да избяга!
Не разбирам защо се бърза с тези неща. И без това тяхното детство е толкова по-скучно от нашето.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 12:51
от Matilda
Моят син също е роден януари, но смятам, че един ден ще е по-добре да върви с набора си и да тръгна на 7. Според мен е по-добрия вариант за детето, тъй като сегашният материал в училище е доста и се натоварват много наистина.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 12:55
от IvanovA_Stef
Аз съм тръгнала на училище на 6 години и съм благодарна, че нашите са направили този избор! Водете се по детето, щом чувствате, че е будно, любопитно и адаптивно. Аз съм определено за децата, родени в началото на годината да тръгват на 6. Какво точно пропускат от детската градина?! Повечето ги държат затворени. А и не всяко дете създава приятелства, които да му липсват после.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 13:10
от Клер
Моята дъщеря също тръгна на 6,9г, тъй като е родена в края на декември. Имах своите колебания, но се престраших. Сега се справя чудесно и не съжалявам. За мен водещ фактор е да попадне на добри педагози. За щастие имаме две прекрасни учителки и децата свикнаха много бързо. Ако няма основателна причина, не го отлагайте.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 13:12
от Story_teller
С детето си пример не мога да дам, но пък аз тръгнах на училище на 6 години (родена съм края на март). От изцяло личен опит казвам, че по никакъв начин не ми се е ощетило детството и никога не съм се чувствала по-малка, по-изостанала, по-различна или не на мястото си сред съучениците си. Дори го отчитам като плюс, защото в началните класове ходих с огроооооомно желание на училище. С годините, естествено, това желание намалява и честно казано не можех да си представя как на 19 години тепърва бих завършила гимназия. Винаги във всеки клас има поне 1 дете, родено през ноември/декември и не мисля, че ще има разлика между дете, родено декември предходната година и дете, родено януари на следващата година. Но пък всичко е индивидуално. Ако детенцето има желание да ходи на училище и не се притеснява, че ще е най-малко сред съучениците си, то няма защо да чакате още 1 година за това.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 13:31
от _Лилия_
Моето момче е родено през февруари и решихме да я запишем в 1-ви клас по-рано. Преценката е ваша. Ако виждате, че е достатъчно адаптивно, любопитно и развито за възрастта си, не се притеснявайте.
Нашият казус беше следния - записах го в предучилищната група в училището, а после си продължи там и в първи клас. Още един плюс е че и адаптацията в първи клас беше плавна. Преди записването говорих с учителката за този наш план и дали тя смята, че детето е готово и би се справило. После директорът говори също с учителят по този въпрос. Когато и двамата са на мнение, че детето ще се справи, няма проблеми :)
Сега синът ни е във втори клас. Смея да твърдя, че си върви със съучениците. Питала съм госпожите му. Никакви сътресения, драми, кризи. Всичко е в реда на нещата.
Единственото неудобно в предучилищната група е че е до обяд, ако няма кой да гледа детето.
Относно "откраднатото детство" - по какъв начин е откраднато, като то е до обяд. Синът ми играеше и се разхождаше повече тогава с мен, отколкото като беше на градина по цял ден.

Re: Грешка ли ще е, ако пусна детето по-рано в първи клас?

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2019, 14:44
от Dalia
и аз много се терзаех по този въпрос с големия ми син, тъй като и той е роден в началото на годината, но после реших да си тръгне с набора и не съжалявам. детето трябва емоционално да израсте за училище все пак не е никак малък стресът в 1 клас. Аз го бях записала в предучилищна и това много му помогна за емоционалното израстване. Но преценката си е само ваша.