Страница 1 от 1

Приемат ли детските градини деца с хранителни алергии?

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2018, 10:00
от gabinka_80
Дъщеря ми има непоносимост към глутен, която не е силно изразена, но все пак чувства дискомфорт, ако яде много такива храни. Както писах в друга тема, на нея й позволявам, а и тя самата си позволява до толкова, да опита тортана детско парти или да отхапе парченце пица, но не си позволява да изяде цяло парче торта, цяла пица, или пък да изяде парче кекс, защото знае, че ще я боли.
В детската градина, в която я приеха (сега е в 3 група)< отказват да осигурят специална храна за дъщеря ми, а от РИОКОЗ им забранявали да внасям аз храна за дъщеря си.
Менюто в градиние е пълно с глутен - закуска от макарони или филия, обядът е приемлив в повечето случаи, въпреки брашняните застройки, а следобедната закуска в повечето случаи е кекс или курабии. С други думи, в повечето дни от седмицата дъщеря ми стои гладна или хапва по съвсем малко и стои свита с болки в корема през остатъка от деня. Вече видимо и отслабна. Мога ли да направя нещо, за да осигуря храна на дъщеря си или единственото решение е да я преместя в частна градина, в която ще мога аз да й нося храна?

Re: Приемат ли детските градини деца с хранителни алергии?

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2018, 10:59
от fawla
Мисля, че в държавните градини не допускат да се внася външна храна, може да се допиташ обаче до риокоз какво може да се направи, за да могат да ти кажат, дали има законова вратичка, от която можеш да се възползваш.

Re: Приемат ли детските градини деца с хранителни алергии?

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2018, 12:54
от Malina
Детска учителка съм в ДГ, имало е такива случаи при нас, когато родителите пишат официална молба до директора, който след това я представя в РИКОЗ, според мен във вашия случай директора спира възможността да осигури на детето ви нормален обяд, според нуждите му.

Re: Приемат ли детските градини деца с хранителни алергии?

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2018, 09:37
от rabotnata pchela
На мен ми се е случвало за кратък период и точно както каза Малина пуснах молба до директора, че в рамките на 2 седмици детето ще яде домашна храна, поради алергия.

Re: Приемат ли детските градини деца с хранителни алергии?

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2018, 12:18
от kikimoraa
Много ми е странно, че ви създават проблеми, здравето на децата трябва да им е приоритет, аи нали при записване давате нужната информация, след като са ви приели, трябва да могат да ви осигурят необходимото.

Re: Приемат ли детските градини деца с хранителни алергии?

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2019, 09:53
от Пепи72
Щом Вие сте предупредили персонала и директора на детската градина, в която е дъщеря Ви, те трябва да се съобразят с изискванията за хранене на детето. Ако това е констатирано и от медицинско лице ( лекар) добре е да приложете и копия на съответните документи, удостоверяващи проблемът на детето. По закон, ако родителят / настойникът на детето е предупредило в детската градина или в училището, където то пребивава, за съответен здравословен проблем, то те са длъжни да се съобразят с това.