Страница 1 от 1

Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:31
от Миленита
Не знам защо реших, че ще почистя златните си бижута, както правя със сребърните :cry: Натопих две златни гривни (жълто злато) в разтвор от вода и сода за хляб и ги кипнах. Е, сега вече гривните изглеждат като сребърни, побеляха до неузнаваемост :eek: . Тествах после и с един пръстен ( купуван от България, 100% сигурно, че е златен) и на него му се случи подобно нещо - побеля, но не чак толкова.
Някой да знае как може (и дали въобще може) да се възстанови жълтия цвят? Направо съм бясна, как ми хрумна подобна глупост, не знам!
Гривните са златни, поне би трябвало, защото са купувани от бижутериен магазин в София. До този момент си бяха жълти и лъскави. :roll:

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:44
от Ванила
Това, което е побеляло от содата или е бяло злато, или е сребро. По-малко вероятно е да е бяло злато, защото то е по-скъпо. По-вероятно е да е сребро. Златото не си изменя цвета при никакви условия, то не прави реакция с нищо. Аз знам че содата се ползва за търкане, не за кипване. Ти от къде го чу това за кипването? :roll:
Пробвайх да сложа и аз един стар златен пръстен в кипнала вода със сода - не се промени въобще.

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:47
от sky_100
Ако си ги харесваш много, може да си ги позлатиш наново. Не се ядосвай. Ако топна някои от новите пръстени сигурно са ментета. Аз ползвам кислородна вода. Чашката се пълни с пяна от мръсотията. :oops:

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:50
от Петя Георгиева
Как въобще ти щукна подобно нещо? :mrgreen:
Аз имам един златен, който нося на кутрето, с малко камъче. Наскоро забелязах, че на някои места около камъка е избледняло златното и се вижда същото, което ти описваш. Не съм го третирала с абсолютни нищо. Не го свалям почти.Купен е от голям златарски магазин. Всичкото злато ми е купувано от там.С другите неща нямам проблем.Не знам какво да те посъветвам.

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:53
от Dust
Явно има примеси, които не би трябвало да има.
Знам, че сигурно ти е кофти, но ме разби просто с експериментаторските си наклонности :lol:

Ако са побелели, наистина няма начин, освен да ти ги пусне някой златар в "златна баня".

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:56
от Съни
Златото не би трябвало да се окислява, т.е. не трябва да може да си сменя цвета. Обаче това важи май само за 24-каратовото.
14-каратовото е бъкано с примеси :-|

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:57
от Вики{}
По този начин аз си почиствам само сребърни бижута, но не ги сварявам, а само стоят в около 2 минути във вряла вода със сода. Златните ги чистя с препарат, който се продава в бижутерийните магазини. Не е скъпа, а върши много добра работа.

Re: Златните ми бижута изсветляха - дайте ми съвет!

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2019, 12:59
от Алиса_В
По същия начин аз кипнах среброто си и то взе, че се патинира.
Да не би да съдържат сребро?

Моите бижута ги занесох ги на бижутер, той ги излъска и поиска по 5 лв. на изделие, за да им сложи на електролиза покритие, което ги запазва лъскави и светли.