Страница 1 от 2

Менопаузата

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2011, 10:08
от Margo
Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Менопаузата е времето , настъпващо след последното ви менструално кръвотечение. Тя представлява серия от промени, които могат да започнат във възрастта между 30 или 40 години и да продължат в периодите около 50 и даже около 60 години. Какви са причините за настъпването на менопаузата, какви са симптомите, какви медикаменти могат да се използват за да се облекчат симптомите, отговори на хиляди още въпроси ще намерим тук !

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2011, 12:11
от southern_sun
При майка ми преди няколко години настъпи менопаузата знам, че не и понесе много лесно. Като се сетя, че характерните топли и студени вълни бяха едно няма нищо в сравнение с кръвоизливите и бучките в гърдите.

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 15:24
от Andonova
Здравейте, интересува ме дали мога за заместя Ливиал с лекарство с подобно действие - фемостон, естрофен ? доволна съм от Ливиал, но в момента няма внос, а не си представям да прекъсна ХЗТ. Благодаря предварително!

Re:

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2011, 11:53
от FramarLekari
Andonova написа:Здравейте, интересува ме дали мога за заместя Ливиал с лекарство с подобно действие - фемостон, естрофен ? доволна съм от Ливиал, но в момента няма внос, а не си представям да прекъсна ХЗТ. Благодаря предварително!

Необходима е консултация със специалист! Имаме такива във форума. И......... ливиал все още може да се намери! ;)

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 17:44
от kriskiss2001
Margo написа:Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Менопаузата е времето , настъпващо след последното ви менструално кръвотечение. Тя представлява серия от промени, които могат да започнат във възрастта между 30 или 40 години и да продължат в периодите около 50 и даже около 60 години. Какви са причините за настъпването на менопаузата, какви са симптомите, какви медикаменти могат да се използват за да се облекчат симптомите, отговори на хиляди още въпроси ще намерим тук !

Темата е много деликатна, като мъж мога да кажа, че съчувствам на жените за това, не е приятно с тези вълни, но ..... може би медицината ще помогне повече в бъдеще

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 15:25
от qproin
И при майка ми беше доста труден този процес, и още не е завършен. Постоянна смяна на настроенията, топли и студени вълни...все нещо й беше не наред. Иска се толерантност от останалите членове на семейството в този етап от живота....свалям шапка на баща ми, който я подкрепяше през цялото време. А лекарят на свекърва ми беше казал, че най-доброто лекарство е секса....ама зависи жената как се чувства според мен

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2012, 16:55
от tweety
Няма какво да се заблуждаваме, всички жени сме тръгнали по един същ път.Рано или късно на всички ни се случва да попаднем в периода на менопаузата, но нека да видим какви да симптомите за да успеем да се подготвим по от рано с проблема.

1. Горещи и студени вълни

Разбира се това са най-често срещаните симптоми за навлизане в менопаузата и се срещат при 75-85 % от жените. Това разбира се е съвсем нормална реакция на организма срещу редуциране на нивата на естроген, симптомите могат да се появят плавно, но може и да се появят рязко.

2. Нощни изпотявания

Това са нощните прояви на топлите и студени вълни, но не се считат за разтройство на съня, но създават дискомфорт и могат да ви събуждат често.

3. Нередовна менструация

Обикновено към средата на 40-те цикълът ви може да накъсее и менструацията ви да стане нередовна, това се дължи на хормоналния дисбаланс.


4. Намалено либидо

През периода на менопаузата може да усетите промяна в либидото и това да ви създава известни неудобства. Това сексолозите обясняват с хормоналните промени в организма.

5. Вагинална сухота

Възможно е производството на секрети, които овлажняват влагалището да намалее и в следствие на това гениталната ви зона става по-уязвима на инфекции. Това е симптом, който зависи от нивата на хормона естроген. Понякога могат да се променят размерите на вагината.

6. Промяна в настроенията:

Възможно е да почувствате промяна в настроенията и както в един момент да се чувствате добре, а в следващия да смените рязко настроението си, това се дължи на хормоналния дисбаланс в организма ви.

7. Общо физическо състояние

Можете да усетите общо физическо изтощение, оредяване и изтъняване на косата. Да се появят проблеми със съня, мигрени, замаяност, загуба на равновесие и още куп други неудобства, но това не бива да ви плаши тъй като са съвсем нормални състояния дължащи се на промяна в нивата на хормоните.

Ето няколко стъпки, които трябва да направите за да успокоите топлите и студени вълни:

- Консумирайте соя - тя е източник на естрогени, като експерти съветват да я консумирате натурално, а не на хранителна добавка.
- Гроздовиден ресник или черен кохош, растение, което съдържа изофлавони и се използва за редуциране на горещите вълни
- Витамин Е може да намали неприятните горещи вълни и нощното потене
- Експерти препоръчват да тренирате поне по тридесет минутки на ден, тъй като физическата активност може да редуцира горещите вълни. Тренирайте поне три часа преди сън, за да не активизирате потенето през нощните часове
- Избягвайте алкохола, кафето и пикантните ястия, тъй като те могат да подсилят горещите вълни и потенето.

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 12:23
от balsam
Някой сблъсквал ли се е с ранно настъпила менопауза - 35-36 г.? Непоносимо е, как да я овладея освен с хапчетата, които лекарят ми предписва. Имам нужда от нетрадиционни практики.

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 14:40
от lini_leni
balsam написа:Някой сблъсквал ли се е с ранно настъпила менопауза - 35-36 г.? Непоносимо е, как да я овладея освен с хапчетата, които лекарят ми предписва. Имам нужда от нетрадиционни практики.

Чувала съм за доста такива случаи напоследък, смятам че с подобряването на храненето, както и с практики като йога например, може да се повлияе много успешно неприятните симптоми. Другото, за което се сещам е прочистването на организма, детоксикиращи диети, чайове и прочее има по много, а маслото от вечерна иглика или всякакви подобни, които са с натурални съставки, биха повлияли добре, без да товарят допълнително организма.

Re: Менопаузата

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2016, 11:29
от irka
Много е неприятно, особено за по-млада жена, която ходи на работа и е по-активна. Неудобството пред другите хора още повече влошава нещата. Редуването на топли и студени душове помага, но не можеш да стоиш все в банята :smile: