S_Milenska написа:Интересноми е колко грама трябва да е идеалната порция, която трябва да ни засити и какво би трябвало да е съотношението на зеленчуците, протеини, въглехидрати в една чиния.
Притеснявам се дали не прекалявам с количеството храна, което поемам, обикновено само зеленчуците са микъм 300 грама и от там нататък имам и месо и някаква мазнина, примерно маслини, сирене и подобни.
Ако някой е запознат, или си е изтеглил порциите, нека каже колко трябва да са големи!
Преди време четох подобни практически правила, които се оказа, че работят добре :)
Парчето сирене да е колкото показалецът и средния пръст; месото - колкото дланта без пръстите; по-мазна риба - също колкото дланта без пръстите, а бялата риба - колкото дланта+пръстите.
Маслото - колкото последната фаланга на палеца, порция картофи, ориз, спагети - колкото юмрука.
Зелени зеленчуци (и всякакви, които не съдържат скорбяла) - две шепи. Шоколад - един пръст, торта - два пръста.
Ядките - до една непълна шепа на ден, плодовете - две шепи.
В момента диетолозите са на мнение, че правилното съотношение на протеини-въглехидрати-мазнини е 30-40-30 и трябва да се следи в рамките на денонощието, не на едно хранене. С други думи, може закуската да е по-въглехидратна, вечерята - по-протеинова. Не е необходимо да се вторачваме в сътношението на всяка порция.
Разбира се, ако целим отслабване или пък искаме да подобрим работата на храносмилателния тракт, е добре да се придържаме към правилата на разделното хранене.