Страница 1 от 1

Хлябът с квас е най-полезен, дайте рецепта!

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 11:19
от mix_twix
Искам да си направя хляб с квас, всички казвт, че е най-полезни хляб, а и така едно време нашите прадеди са го правили. Никой не е купувал мая по турско време, нали. :mrgreen: Веднъж съм опитвал от магазина хляб с квас, но не ми се вярва това да е истинския хляб с квас.
Някои използват за кваса водатата от накиснали сушени плодове, и към нея добавят брашно, което активират всеки ден, като се добавя по лъжица брашно. Даже съм чел, че се маха малко от сместта и се слага нова, но не съм много нясно.
Как да е кваса ще го забъркаме, ама как се отглежда, кога е най-доброто време да се приготви хляба, как да позная, че кваса е в своя пик и е най-добър?
Някой има ли опит с хлябя с квас, надявам се да помогне малко поне!
Гледайте как изглежда един хляб с квас, кой може да му устои?
naturally_leavened_no_knead_.jpg
naturally_leavened_no_knead_.jpg (59.29 KiB) Прегледано 845 пъти

Re: Хлябът с квас е най-полезен, дайте рецепта!

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 12:19
от Lili_pili
Със сигурност никой не може да устои на такава хрупкава и дебела коричка,хората, които го ядат това нещо са късметлии. :shock: :shock: :shock:
И аз се записвам да следя темата, макар че изобщо не умея да меся, дали ще ми се получи?

Re: Хлябът с квас е най-полезен, дайте рецепта!

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 14:04
от Monika_Spasova
А може ли да се направи квас от бял хляб? Повече това ме интересува, изобщо не обичам черния хляб, не ми е вкусен. Но май не може да се прави закваска от бяло брашно.

Re: Хлябът с квас е най-полезен, дайте рецепта!

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 15:17
от asdddwww
не е ли много кисел? Веднъж съм опитвала от пекарната и ми се стори толкова кисел!

Re: Хлябът с квас е най-полезен, дайте рецепта!

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2017, 11:08
от miron
Пробвал съм се веднъж да направя, но наистина е огромна философия да се приготви подобно нещо. Помня, че го правих с ръжено брашно и минерална вода. Първя ден беше в съотношение 40 грама вода и 60 гр. брашно. На следващия ден изваждах една лъжица от кваса и добавях вода и така за 3-4 дни се получи шупнал квас. Само че го изтървах и на другия ден вече беше спаднал кваса и беше хванал коричка отгоре. така и не се опитах втори път. За мен също ще е готино да пробвам отново.

Re: Хлябът с квас е най-полезен, дайте рецепта!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2019, 11:27
от Мики Маус
Да, ама според последните проучвания на английските учени хлябът с квас изобщо не бил полезен. Вярвате ли им? :wink: