Страница 1 от 2

Суперхраните и защо са полезни за нас

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2013, 19:39
от winterrose
Нуждата от прием на т.нар. суперхрани (храни, които обогатяват менюто с необходимите за организма елементи - витамини и минерали) нараства поради обедняването на почвата, което е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците през последните 50 години. Някои зеленчуци са загубили голям процент от ценните си вещества - например картофите, в които вече напълно липсва витамин А.
При органичните плодове и зеленчуци ситуацията е по-добра, но и те търпят сериозни загуби на полезни елементи в състава си.
Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба. Пчелният прашец е българската суперхрана. Към списъка със суперхрани освен него спадат още водораслите спирулина, семената от чиа и киноа, суровите какаови зърна, особено популярните напоследък сушени плодчета годжи бери и други. Важно е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства.

Re: Суперхраните и защо са полезни за нас

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2013, 13:43
от geriva
Аз съм многогодишен привърженик на тези храни. Те удовлетворяват нуждите на организма от естествени хранителни вещества.
Ползвам Спирулина и Afa.

Re: Суперхраните и защо са полезни за нас

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2013, 15:30
от hristinara
Важно е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства.

Не съм напълно съгласна с теб...Какво всъщност представляват суперхраните? Полезни храни. Всяка храна ни осигурява различни полезни вещества: някои са богат източник на протеини или фибри, други на витамини и минерали, други пък съдържат фитонутриенти. Затова смятам, че правилното решение е в това да приемаш разнообразни полезни продукти.

3 Пролетни суперхрани

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 12:39
от BRI
spring-food.jpg
spring-food.jpg (7.05 KiB) Прегледано 1720 пъти
Пролетта идва! Време е да запълним чиниите си с вкусните и полезни ястия, които сезонът ни предлага. И не забравяйте, че храната може да подобри нашето настроение, фокус, енергия, обмяната на веществата и да разкраси кожата ни. Ето и три пролетни суперхрани:
1 Орехите
Орехите допринасят за по – добро настроение, което пък е основен помощник в борбата със стреса. Доказано е, че консумацията на орехови ядки е изключително полезна, тъй като предпазва от сърдечно - съдови заболявания. Причината е, че орехите съдържат комплекс от биологично активни вещества, влияещи положително на съдовете на главния мозък, които се борят и с лошия холестерол. Орехите съдържат витамини от групите А, B, Е, Р, С, минерални вещества: калий, калций, йод, натрий, фосфор, желязо и магнезий.

2. Спанак
Храната на небезизвестния анимационен герои Попай – моряка е незаменим източник на желязо - ключов компонент на червените кръвни клетки, захранващи мускулите с кислород за енергия.
Дори една чаена чаша сварен спанак на ден може да ни направи три пъти по-издръжливи по време на дневния спринт.

3. Ягоди
Ягодите, съдържат много антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на кожата. Освен това, изкусителните червени плодове са пълни с витамин С, а всички знаем ползата от него…


Пролетта ни предлага изобилие от вкусни и полезни ястия. Тук е мястото да споделите любимите си…

Re: 3 Пролетни суперхрани

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 14:05
от Evgenia
Супер! Ягоди обожавам, а понякога ми се дояжда и спанак, но орехите не ги тача много. Знам, че са много полезни, но ми става тежко от тях. Ситно смлени в десерти са ОК :P

Re: 3 Пролетни суперхрани

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 17:52
от winterrose
Орехи си хапвам целогодишно, те са любимите ми ядки. Спанак също харесвам, а ягодите ги чакам с огромно нетърпение :)
Към пролетните полезни храни ще добавя още:
Артишок:

Артишокът е помага за добро храносмилане и е богат на инулин, пробиотик, който подпомага растежа на полезни бактерии в червата. Лечебната му съставка, наречена цианин, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи когато зеленчукът се готви и когато листа се варят за чай.

Аспержи:

Аспержите са пролетна супер храна, богата на витамин А, фосфор, калций и калий. Те с право се смятат за афродизиак не само за мъжете, а и за жените. Полезни са и за поддържане на добра фигура - от тях се отслабва. Връзка аспержи съдържа 70% от препоръчителното дневно количество витамин К, който спомага за пренасянето на калций, както и 20% от препоръчителната дневна доза от витамин А, който помага на имунната система. Те са и чудесен източник на белтъчини и фолиева киселина. Освен това консумирането на аспержи преди пиене на алкохол отблъсква махмурлука.

Грах:
Грахът е един от първите пролетни зеленчуци и е сред полезните храни за женски хормони. Само една чаша грах може да осигури дневното количество витамин C. Грахът е един от най-добрите източници на тиамин или витамин В1, който повишава настроението и отблъсква депресията.

Зелен лук:
Пресният зелен лук понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Той съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият предотвратява още много заболявания, от дерматологични болести до рак.

Re: 3 Пролетни суперхрани

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 20:16
от Prolet8
Спанакът е чудесен - много полезен, съдържа супер вещества!!! Обичам и лапад и маруля. Това са зелените храни, които най-обичам през пролетта!!! Ям ги единствено на саладка!

Re: 3 Пролетни суперхрани

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2013, 14:32
от BRI
Спанакът е чудесен - много полезен, съдържа супер вещества!!! Обичам и лапад и маруля. Това са зелените храни, които най-обичам през пролетта!!! Ям ги единствено на саладка!

Обожавам спанак...Най-бързата рецепта със спанак, която ми хрумва на прима виста е спанак с яйца. Приготвя се много лесно на тиган, под капак. Необходими са ни няколко стръка пресен, 3- 4 яйца, 1 с.л. зехтин и съвсем малко сол.

Re: Суперхраните и защо са полезни за нас

МнениеПубликувано на: 31 Юли 2014, 16:44
от Ivaylo
Суперхраните са търговски мит, не трябва да се подценява нищо от трапезата ни.

Re: 3 Пролетни суперхрани

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2015, 13:02
от Kaya
Evgenia написа:Супер! Ягоди обожавам, а понякога ми се дояжда и спанак, но орехите не ги тача много. Знам, че са много полезни, но ми става тежко от тях. Ситно смлени в десерти са ОК :P

Като всяка ядка, количестово е от значение, не може да ядеш 200 грама орехи на едно ядене, пък ако говориш за печени е смешно изобщо да се споменава :)