Страница 1 от 6

Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2013, 15:08
от winterrose
Хранителният състав на киноата е много добър в сравнение с основните зърнени култури. Зърната съдържат незаменими аминокиселини като лизин и големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени за премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус сапонини. Зърната на киноа се варят по същия начин, както ориза и могат да бъдат използвани за приготвяне на различни ястия. Киноата е източник на пълноценен протеин. Освен това, има много фибри и фосфор, и е с високо съдържание на магнезий, желязо, калций, затова е полезна за вегани и тези, които имат непоносимост към лактозата. Не съдържа глутен и е лесна за усвояване. Поради всички тези характеристики, тя се смята за супер храна.

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2013, 15:49
от geriva
ЛЕСНА САЛАТА ОТ КИНОА: /ЗА СУРОВОЯДЦИ/
3 чаши накисната(покълнала) киноа
1 чаша нарязани домати
1/2 краставица нарязана на кубчета
1 зелен лук
сока на 1/2 лимон

Само това съм яла и то не вкъщи, а на гости.

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 12:12
от winterrose
Ще пробвам тази салата.

Ето и от мен една рецепта (някои съставки може да се заменят с други, примерно да се сложат обикновени гъби и кашкавал вместо Пармезан):

Пълнени чушки с киноа и гъби
Продукти:
4 гъби шийтаке, нарязани на малки парченца
1 чаша киноа
1 чаша вода
1 чаена лъжица суха мащерка или риган
1 ч.лъжица зехтин
1 скилидка чесън (намачкан)
2 чаени лъжици настърган Пармезан
2 чушки, измити, нарязани наполовина по дължина и с премахната сърцевина
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и добавете чесъна. Бъркайте в продължение на няколко минути и сложете гъбите.
Задушете ги, после добавете киноата, като разбърквате,
докато съставките се смесят добре. Поставете мащерката, пипера и водата.
След завиране намалете и оставете да къкри до готовност на киноата (15-20 мин).
Напълнете чушките с приготвената плънка от гъби и киноа. Пече се на 180 градуса около 15 минути, или до полуготовност на чушките. Поръсва се с настъргания пармезан и се запича за 5 минути до златисто.

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 22:24
от Prolet8
Ще опитам, ще опитам. Звучи доста интересно, ще изпробвам и рецептите, които сте посочили. Ше споделя мнение след това.

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 14:24
от BRI
Знаете ли нещо повече за киноата? Къде се предлага?

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 14:00
от BRI
Та вече опитах една страхотна салата с киноа...краставици и орехи. Какво ни е необходимо? 200 г киноа, 1 краставица, 4, 5 стръка пресен лук, нарязан, лимонов сок, 4 с.л. зехтин, 40 г нарязани орехи, свеж копър
и сол на вкус.
Киноато се сварява за около 10 минути в двойно количество вода и се прецежда. Подправя се със сол, сок от лимон и зехтина. Оставя се да се охлади. Непосредствено преди сервиране се добавят лукът, орехите, нарязаната на кубчета краставица и копър. Добър апетит!

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 10:53
от sunnyr
Не съм, но съм чела, че е много полезно. Киноато осигурява аминокиселини, протеини, фибри и магнезий , при това без глутен. Трябва да се опита!

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 11:48
от Kaya
Не съм опитвала, знам, че е полезна, но и цената ѝ не е за подценяване, не съм вземала досега. :roll:

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2014, 16:17
от rabotnata pchela
Не съм опитвала Киноа, много скъпа ми се вижда и едни опаковки като за едно ядене.. ;)

Re: Опитвали ли сте киноа?

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2014, 16:23
от Burborino
И аз не съм я яла в чист вид, но си купувам смес от ориз и киноа. Правя си ги със зеленчуци.