Страница 1 от 1

Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 15:06
от lussy
Привет!

Не зная тук дали има друга пчеларска теми или такава отнасяща се до меда, обаче искам да разбера когато купувам мед как да го избирам! :roll:

Забелязала съм, че има основно два вида мед – течен и захаросан. Не знам кой от двата, обаче е истински, какво ще кажете вие?
С дребосъчка пием чай всеки ден, по няколко пъти и знам, че температурата на водата трябва да бъде под 40 градуса, за да не изчезнат полезните му свойства, а разтворът трябва да е мътен, а не бистър! :!: :!:

Когато не можем да различим, кой е истински и кой фалшив, :idea: дори и да спазваме правилото няма никакво значение, та как да разпозная истинският мед, когато го видя на пазара? :?:

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 15:08
от PasDeDeux
Единственото нещо, което знам за меда, е че той трябва да е захаросан :arrow: това е истинският мед, убедена съм!!!!!

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2014, 06:59
от bojik
Истинския мед в зависимост от какъв цвят е събиран и колко е узрял се захаросва след 3 до 6 месеца. Събрания от пчеларя мед се държи в кутии по 25 литра. За да се налее в буркани се разтопява по определена технология, ако тя не се спазва качествата на меда се влошават. Освен това в меда от магазина по БДС може да има до 50% примеси. Ако видите буркан в който част от меда е захаросана а другата течна - захаросаната е мед, а течната примеси. Моя съвет е - купувате 1 буркан мед от пчелар, по-добре захаросан целия хомогенно, ако ви хареса продължавате да купувате от него. Захаросан мед се втечнява като буркана с мед се поставя в съд с вода загряна до 60 градуса, водата се сменя докато меда се разтопи. Ако пиете чай с мед трябва да спазвате изискванията за температура. Течния мед се познава колко е качествен по следния начин: 1.потапяте чаена лъжичка в меда, като я извадите той трябва да тече на тънка струя като конец без да се къса; 2.Вземате в лъжица или чашка мед и капвате 1 капка боя, ако има примеси или вода те се оцветяват, ако боята продължава да стои на капка - това е качествен мед. Надявам се да съм помогнал.

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 15:08
от Kaya
У дома свекървата беше донесла един мед, когато се роди детето, взела мед, направила питка, всичко както си му е реда, обаче този мед вече 6г стои и не се е захаросал грам! :shock: Самият мед има гаден вкус, усеща се, че има разни подправки и не знам си какво. Аз съм си намерила едно място до Карлово, от където си вземам мед, но е най-добре от малко магазинче или чрез познати, в никакъв случай от голям магазин не трябва да се взема мед до този извод съм стигнала!

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 14:34
от Rali_hr
В магазина е трудно да познаем кой мед е хубав, кой е лош. Така или иначе всички изглеждат еднакво и никой не би продавал захаросан. Затова си купувам само от проверени места и малки магазинчета - там медът е истински и можеш да видиш, че е захаросан :)

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 16:01
от Burborino
От няколко години купуваме мед от познат човек за който знаем със сигурност че прави качествен мед. И наистина е така. Но преди просто гледах винаги да купувам вече захаросал се мед.

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 17:07
от Malina
Не е лесно да се намери истински мед, особено по магазините, търсете си хора от които да купувате!

Re: Да разпознаем истинския мед?!

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2019, 10:13
от Мими Петрова
Най-лесната проверка е като обърнем буркана с дъното нагоре. "Като се обърне дъното се образува една капица, която доста бавно се стича надолу. Ако медът ни е менте, след като се обърне това мехурче много бързо се движи нагоре - почти като вода".
Когато медът е истински той не се разтваря във водата веднага, ако е фалшив медът той се разтваря във водата за 5 -10 секунди. Бурканчетата с мед могат да не се развалят и с десетки години, но ако се съхраняват при специални условия - температура до 25 градуса и влажност около 80%.