Страница 3 от 4

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2017, 14:49
от Malina
Аз пробвах, получи се не лошо, но доста тъничко. по-добре би се получило на крекери.

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2017, 22:43
от EloraArven
ramimni написа:Преди време си купих царевично брашно понеже ми трябваше за една рецепта и от тогава не съм го използвала. Мислих си дали ще е хубаво да си направя хляб изцяло от царевично брашно. :?

Интересно ми е каква ще е консистенцията и дали ще стане с хрупкава коричка :? намерих това като изображение, но все пак не зная дали е изцяло царевичен хляба или има и примеси :roll:
Прикачения файл Sliced-corn-bread.jpg вече е недостъпен
Интересно ми е хората, които са правили царевичен хляб да ми споделят мнение!

Някои казват. че имал гаден дъх, на други им харесва, затова не мога да преценя въобще да се заемам ли със задачата да правя царевичен хляб и ако е с примеси, то горе-долу какво трябва да е съотношението :roll:


Според мен тайната на това, когато правим какъвто и да било хляб или питки, е да не ползваме само един вид брашно, а да смесим няколко вида. И тъй като не ползвам точни мерки в кухнята, ето моята, относителна като мерки, рецепта за царевични хлебчета с босилек ;)

Продукти :
Около 200 г царевично брашно
100 г бяло брашно
100 г пълнозърнесто брашно
150 г соево брашно
1 ч.л. сода
150 мл прясно мляко (някой слагат вода, но аз предпочитам мляко)
50 гр. меко масло
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сух босилек
Приготвяне: От изброените продукти се замесва меко тесто. Оформят се топки с диаметър около 5 - 6 см, които се слагат в предварително намазана тавичка. Най отгоре на питките се правят разрези на кръстче и върху всяка се слага резенче масло. Пекат се в предварително затоплена фурна при температура 180 градуса.
Много вкусни и лесни за приготвяне питки. Хрупкави отвън и меки отвътре. Вкъщи се приготвят много често :)

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2017, 11:37
от rabotnata pchela
Аз се опитвам да изкарам на 100% бялото брашно от кухнята си и за това ще ми е важно ако успея да намеря рецепти с малко глутен, поне. Въглехидратите трудно могат да се ограничат от хляба, но поне глутена, затова бих рискувала със 100% царевичен. Евентуално бих сложила малко оризово брашно, то прави печивата много пухкави, което ще компенсира пък тежестта на царевичното. Но само си го мисля, рецептата отгоре над главата ми 100% е божествена, аз съм правила подобни хлебчета и са много, много вкусни. :))

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2017, 11:23
от Malina
Соевото брашното от къде се купува, за първи път чувам? А дали би се получило, без изобщо да има бяло брашно? Например, ако се използва брашно от елда, от лимец?

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 15:51
от EloraArven
Разбира се, че би се получило, пробвала съм да заменя и само с лимецово, бялото :wink:
А соевото можеш да го намериш лесно, вече почти навсякъде има в търговската мрежа
Експериментирай :))))))

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 15:57
от krasi_more
Ще се пробва задължително, аз само с царевично , оризово и такъв тип безглутенови бих комбинирала.

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2018, 13:46
от Elica
Аз се научих да ям по-малко глутен и съм много по-добре, нямам вече проблеми със стомаха. Царевично брашно смесвам с бадемово и с малко повечко яйца се получават нещата

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2018, 17:50
от sad
само у дома ли не го ядат това..... поделих си го с кучето и го дъвкахме 100 години....
:(

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 11:19
от Ваня Стойчева
Н еси направила нещшо както трябва, царевичния хляб трябва да се активизира със сода и кисело мляко, че да се получи ;)

Re: Опитвали ли сте да приготвите царевичен хляб?

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2018, 17:57
от Гълъбина_55
Никога не съм приготвяла царевичен хляб, но мисля да опитам. Звучи много интересно и... вкусно!