Страница 1 от 2

Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 14:10
от niya_mazova
Привет, домакини :) :)

Със ставането ми се дояде хумус, просто се събудих с тази мисъл :D :D Реших да погледна рецептата в нета, понеже съм загубила някъде моята иии останах удивена :shock: :shock: оказа се, че има поне 5 разновидности на рецептата за хумус, всъщност всичките изглеждат по познатия начин,
image.jpg
image.jpg (29.14 KiB) Прегледано 2001 пъти
но едната с боб, другата, която и аз приготвях, с нахут, трета с не знам си какво... :roll:

Стори ми се добра идеята да разнообразя рецептата за хумус, която е добре позната за семейството, надявам, че сте пробвали различни варианти и ще ми дадете най-добрия ;) По различни рецепти ли приготвяте хумус и коя ви е най-любимата? :?:

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 14:21
от MollyDolly
Правила съм някакъв вид бобен пастет, но не е по рецепта за хумус, по-скоро моя измишльотина, затова не мога да ти каза какво съм слагала :D иначе си правим хумус от нахут иии разнообразяваме, един път само с чесънче, друг път смесвам с маслинки и къри, каквото ми е на душата и каквото имам в хладилника де, оползотворява се всичко :!: :!: :mrgreen:

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 14:29
от Burborino
Аз си обичам хумус в чист вид. Без добавки. Но съм виждала с авокадо и червено цвекло.
Аз го правя така. На една консерва измит нахут слагам 2-3 с.л. тахан, 1-2 скилидки чесън, сок от лимон на вкус (от половин лимон сока добавям обикновено, но зависи колко е сочен), сол, може мъничко зехтин и малко водичка за да стане на паста. Имам приятелка чиято свекърва е живяла много дълги години в арабските страни, даже синът й се е водил там. Та тя ми каза, че към всичко това, което изброих по горе свекърва й слага и една супена лъжица много гъсто кисело мляко. Откакто ми го каза и аз слагам.

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 21:41
от Rali_hr
Аз да си призная, никога не съм яла хумус, или ако съм яла пасиран боб, то изобщо не съм използвала думата хумус, хаха :))

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 11:11
от Lollipop
не съм яла никога, май съм пропуснала, макар че не вярвам да е много вкусно де. :mrgreen: :lol:
А на какво го ядете хумуса? :) На филии? :roll:

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 11:15
от Burborino
Много е вкусно даже (освен ако не обичаш нахут) :) Дори да не изглежда красиво на външен вид. Аз преди бях с доста предразсъдъци, но щом го опитах се влюбих в него и сега го ям поне веднъж в седмицата :).
Може да се яде намазано на препечен хляб, да се яде с арабска питка, да се загребва с лентички зеленчуци или просто така. Като всяка една разядка :) Домашно направеният е много по-вкусен от този който се продава готов защото все пак можеш да си го напаснеш според вкусовете. Някои обичат по-кисело и слагат повече лимонов сок, други повече чесън и т.н.

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 11:29
от Kaya
Аз също го обичам много, правя си го всеки път различно, според това, което имам у нас. :))

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 16:36
от Snejna
Пробвах и се получи супер добре !:) Забравила съм да пиша в темата, да си кажа! За първи път ядох хумус и бях супер изненадана, единственото, което н еми хареса е тахана, но аз така или иначе не съм му почитател, та си го побългарих и ползвам зехтин. :)

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 11:40
от draga.mihova
Snejna написа:Пробвах и се получи супер добре !:) Забравила съм да пиша в темата, да си кажа! За първи път ядох хумус и бях супер изненадана, единственото, което н еми хареса е тахана, но аз така или иначе не съм му почитател, та си го побългарих и ползвам зехтин. :)

Ооо никак не е същото, въпреки че съм опитвала и аз да разнообразя, веднъж добавих вместо тахан - фъстъчено масло и доста добре се получи, не мога да отрека :smile: :smile: особено в комбинация с маслини и къри, просто беше чудно :smile:

Re: Различните видове хумус, а какъв приготвяте вие?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 15:00
от Snejna
Въпрос на вкус, но като сцяло си права, че тахана дава една допълнителна плътност и се променя вкуса. може би трябва да пробвам с друг вид тахан, а не сусамов. :)