Страница 1 от 2

Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2017, 15:29
от fawla
Приятелят ми много обича сарми и искам да му направя за да го зарадвам, скоро имаме годишнина и мисля да загърбя романтиката и пастата и да заложа на нещо класическо, а именно - сармите.
Никога обаче не съм приготвяла и дори не ги обичам особено много, но след като той иска всичко ще направя, за да се науча. Ще кажете ли как правите сармите, задължително ли е да са толкова дребни, или могат да са по-едри? :?:
На мен ми харесва идеята като чели да са по-големи и хората да се наядат нормално с тях, а не да са като шотове. :roll:

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2017, 16:37
от уморена
Аз скоро се научих да ги правя, както свекървата ме е учила.
Запържвам лук, половин килограм кайма, слагам чаша и половина ориз (ти трябва да намалиш количествата, аз готвя за 4-ма възрастни, 3-ма от които мъже). Овкусявам със сол, чубрица, червен пипер, слагам една чаша вода. :) когато ориза поеме водата почвам да навивам сърмите, пека ги в гювеч, като наливам останалата вода, която трябва. МНого лесно ястие са си сърмите, само че им трябва играчка да се навият.

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2017, 11:20
от mix_twix
И аз съм голям фен на сармите, особено на лозовите, зелевите не ги тача толкова.
Лозовите ги прави баба ми само, не знам майсторлъка, но слага в сместта малко нарязана асуха чушка, голям кеф е! Останалото ще е както е казно по-горе, то май всички се правят по един и същи начин.
Иначе и на мен не ми харесват гръцките и постните, които се правят по Бъдни вечер, само с ориз и лимон, безвкусни и кисели са ми, сякаш са киснати в кисело мляко, но в лошо такова. :roll:

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2017, 18:23
от sofi_black
Аз повече харесвам сармичките не с кайма, а с парченца месо. И много ми е неприятно един голям зелев лист и вътре една лъжичка пълнеж.

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2017, 09:52
от Kaya
sofi_black написа:Аз повече харесвам сармичките не с кайма, а с парченца месо. И много ми е неприятно един голям зелев лист и вътре една лъжичка пълнеж.
И това ли правят! Аз също обичам големи сърми, слагам по една супена лъжица пълнеж и завивам, предпочитам лозовите. С парченца месо не съм опитвала, но сякаш си ги предпочитам с кайма, както си знам от баба. :mrgreen:

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 15:13
от fawla
Правите ли със лапад? Сега май с аголям хит, а никога не съм опитвала, как се приготвят? по същия начин ли?

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 15:39
от kalinka-kuku
fawla написа:Правите ли със лапад? Сега май с аголям хит, а никога не съм опитвала, как се приготвят? по същия начин ли?

О, да аз правя, просто попарваш за няколко минути листата лапад, за да станат гъвкави, сместа е по желание - постна или с месо. На мен лично най-вкисни са ми лозовите сърми, с лапад не ми допадат, но пък приятеля ми ги харесва много и приготвям.

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 19:34
от vanusha
С лапад и аз не съм правила, но мисля, че лозовите няма да може да ги замени нищо в сърцето ми. В сърцевината им на лападовите предполагам,ч е повече ще подхождат гъби и ориз, вместо кайма. :roll:

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 09:36
от Paladin
Ял съм с листа от червено цвекло, супер вкусни се получават. Всяка една вариация си има по-особен вкус, но и на мен са ми най-вкусни лозовите, може би защото ги свързвам с главната асоциация какво са туй сърмите. :)

Re: Сарми - кой как ги прави?

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 10:08
от S_Milenska
На мен със зелеви листа ми харесват най-много. Даже понякога правя с прясно зеле, и те не са лоши. Отделям си листа от зелката и ги варя за около 10 минути в гореща вода (слагам листата след като водата е завряла). След 10 минути, когато са готови листата ги изваждам от водата и оставям да се охладят, за да мога да ги пипам спокойно. ПРез това време си правя пълнежа:
Задушавам 1 глава лук, 2 моркова и 2 чушки всичко нарязано на дребно, когато омекнат зеленчуците добавям каймата и я бъркам, докато се раздребни. Слагам подправките - чубрица, сол, черен пипер, червен пипер и 4-5 с.л. доматено пюре или два домата нарязани на ситно и след 2-3 минути слагам 1ч. ориз , заливам с 1 чаша вода и разбърквам за 5 минути, докато водата се поеме почти цялата от ориза. Махам от котлона и идва време за пълненето. Изчиствам дебелата част на зелено и слагам по 1 с.л. от пълнежа. Нареждам в гювеч или в тенджера, на която на дъното съм обърнала една чиния. Заливам с още 2 чаши вода и слагам да се пече, ако е гювеч, или да се вари, ако са на котлона.