Страница 1 от 2

Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2017, 15:17
от Ваня Стойчева
Попаднах на много полезна информация от една брошура и реших да ви я споделя, ако има сред вас почитатели на чая. Аз много обичам да пия чай, различни видове си купувам - черен, червен, бял, плодов, билков, ройбос и какви ли още не видове, а и сама си създавам някакви, като комбинирам различни сушени плодове и пресни билки.
Ето това, което научих и може и за вас да бъде полезно:

Черен чай
Черния чай е запарва между 3 и 5 минути, а количеството е около 1/2 ч.л. за 200 мл. течност. Водата трябва да е 90-100 градуса, или иначе казано завира и я изсипвате при чая. Според някои други теории, чая може да бъде и 3 грама за тази течност, ако е качествен и да се запарва само минута.

Зелен чай
2 ч.л. зелен чай се запарват във вода, предварително завряла и охладена до 80 градуса. Запарва се между 5 и 7 минути.

Червен чай
такъв чай не съм пила, но може да е от полза за някой. 1 ч.л. се запарва в гореща вода -98 градуса за 5 минути.

Бял и жълт чай
2 ч.л. се запарват за 3-5 минути във вода около 80 градуса.

Плодов чай
Няма правила, около 8-10 минути се запарва чая. Може да се пие и охладен, в комбинация с лимон, мед или други подсладители, може и с парченца плодове из него.

Билков чай
1/2 ч.л. билки за 200мл. вода, загрята на 80 градуса, запарва се 3-5 минути, според предпочитанията ви.

Ройбос
2 грама чай се запарва между 8-10 минути в 200 мл. в сода около 70 градуса. Може да го пиете и студен, ако се съхранява в хладилника, до седмица.

Индийски Масала чай
При този чай няма правила, той е толкова различен и всеки един вкус се комбинира по различен начин. Най-важното и основното е да се използва много силен черен чай, който сам по себе си има силен аромат, който не би се променил много от останалите подправки, които се добавят. Най-често подправките, които са добавят са кардамон, джинджифил, канела, карамфил, ванилия, индийско орехче, черен пипер, кориандър, шафран и т.н.
При Масала чая няма точна рецепта, а трябва импровизации, да ви е вкусно!
:thankyouyellow:

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2017, 15:20
от m0n4eto
За Зеления чай съм чувала точно обратното - че трябва да се запарва много по-малко. И аз имам един зелен чай вкъщи насипен, на който пише да се запарва за минута и половина. Той иначе става много силен.

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2017, 15:54
от Ваня Стойчева
m0n4eto написа:За Зеления чай съм чувала точно обратното - че трябва да се запарва много по-малко. И аз имам един зелен чай вкъщи насипен, на който пише да се запарва за минута и половина. Той иначе става много силен.

Да, това е нещо, което не съм споменала, че много зависи и от качествата на чая, при наяко например, черния чай повече от минута може да стане убиец. :) Всеки трябва да има предвид и чая който пие и вкуса, който му харесва :) Благодаря за допълнението от теб :)

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2017, 17:13
от Pipilota
На мен тази информация ми е много полезна! Благодаря ти Ванче. На мен обаче много често ми се получава така, че чая ми става много силен и почва да ми горчи.

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2017, 20:13
от Stark
Благодаря, много обичам чай и това ще ми е от полза. Този червен чай го чувам за първи път,от какво растение е?

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2017, 10:35
от rabotnata pchela
мерси Ваня! Макар че много мразя чай, това определено ще ми е от полза занапред, когато искам да впечатля някой чаепиец. :mrgreen:

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2017, 19:18
от Pipilota
Stark написа:Благодаря, много обичам чай и това ще ми е от полза. Този червен чай го чувам за първи път,от какво растение е?

Мисля, че това по-скоро е цвета на чая, Ройбос се води червен чай. :)

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 13:38
от klarissa
Полезна информация, хубаво е, че са посочени и градуси, повечето хора варят чая, което е много грешно,той трябва да се запарва на правилната температура, за да разгърне вкуса си и качествата си.

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 15:56
от m0n4eto
Ваня Стойчева написа:
m0n4eto написа:За Зеления чай съм чувала точно обратното - че трябва да се запарва много по-малко. И аз имам един зелен чай вкъщи насипен, на който пише да се запарва за минута и половина. Той иначе става много силен.

Да, това е нещо, което не съм споменала, че много зависи и от качествата на чая, при наяко например, черния чай повече от минута може да стане убиец. :) Всеки трябва да има предвид и чая който пие и вкуса, който му харесва :) Благодаря за допълнението от теб :)


Да, да. Особено насипният е много силен. Трябва да се подхожда внимателно.

Re: Знаете ли за колко време да запарвате различния чай?

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 16:44
от Pipilota
Насипния билков е направо убиец, не знам тея в пакетчетата какви са, но насипния ми е направил впечатление, че е много силен. Вземала съм също насипен черен чай, трябваше буквално минута и после вече е жупел. :) така че прави сте, има значение какъв и о ткъде е чая.