Страница 1 от 1

Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2017, 12:40
от bob_care
Дъщеря ми много харесва тулумбичките и тази седмица ще ми гостува и много искам изпитана рецепта за тулумбички и всички тънкости за направата. Ще направим заедно от любимите й сладки. Помагайте, рецепта за тулумбички с всички тайни за пърженето,оформянето и сиропирането, никога не съм правил. Ще направя няколко опита преди да пристигне, за да мога да се усъвършенствам. Очаквам рецепти!

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2017, 14:27
от skyfly
250 грама брашно
4 яйца
125 грама масло
400 мл вода
щипка сол
Слагаш водата да заври и добавяш маслото, след това солта и постепенно прибавяш брашното, докато водата ври, бъркаш, докато започне да се отлепя от стените на тенджерата и стане на топка. Оставяш да изстине малко и прибавяш едно по едно яйцата. Слагаш едно, бъркаш добре, докато се усвои напълно, след това следващото и така до края. Слагаш сместта в шприц и в силно загрято олио на маслена баня (т.е. повече олио), слагаш да се пържат, като шприцоваш директно в съда, в който пържиш. Когато ги извадиш с решетъчна лъжица, слагаш директно в охладения сироп. А ето и рецепта за сиропа, започни с приготвянето на сиропа, за да може да се е охладил, докато направиш тулумбичките:
500 мл. вода и 500 гр. захар и 1 ванилия се загряват, докато се разтвори захарта, аз предпочитам да сваря по-дълго време, докато се получи по-гъста консисенция като сироп, а да не е просто сладка вода. Като се охлади пускаш топлите тулумбички и изчакваш да се напоят добре със сиропа. Успех, много е мило, че правиш това за децата си :)

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2017, 15:10
от S_Milenska
И аз ще се възползвам от рецептата, много добре звучи, а аз ще ти дам една идея, след като детето ти обича такива десерти, ще хареса и Куркубиня и е много икономичен десерт. Ако те интересува ще ти напиша тук рецептата, на мен ми прилича доста на тулумбички.

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2017, 17:00
от Gold
Страхотно звучи, но са доста калорични.

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2017, 09:28
от Andrey
Това мазничко тесто, на мен ми харесват, ям ги много рядко, предпочитам баклава. Пробвах веднъж да направя на жена ми, като беше бременна първия път, и тя пробва.. приличаха на акита на дребна порода кучета.. общо взето не станаха такива кръгли и дебели, а тънки, дълги и .. да. :shocked: Как се правят да изглеждат добре?

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2017, 15:46
от Gold
О и баклава много обичам аз.

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2017, 12:01
от Paladin
оп, а после се питате що сте дебели. :) иначе и аз ги обичам, баклави, куркубиня ми стана интересно какво е и ще помоля за рецептата. !

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2017, 16:36
от Gold
То не може и пълно ограничаване.. трябва и да си подслаждаме живота.

Re: Как се правят тулумбички?

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2017, 09:12
от Pipilota
Правя ги по същата рецепта, за да не станат така, както сте ги описали трябва да ги правиш в сгорещено олио и да ги режеш къси, а не да са дълги. :) Порбвай пак някой път