Страница 1 от 1

Как се прави карамел за топинг?

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2017, 13:28
от Snejna
Искам да се науча как се прави карамел на топинг? Сещате се, това, с което се покриват тортите или се слага върху сладоледа. Много харесвам карамела и определено нещо такова ще ми се стори добро допълнение към неделния сладолед. :mrgreen: Очаквам да дадете няколко предложения как става такъв карамел.

Re: Как се прави карамел за топинг?

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2017, 14:31
от Ваня Стойчева
Аз правя много често такъв топинг, защото го харесвам много, някой път си слагам и в кафето. :oops:
Когато е за топигн, а не за торта го правя така: 1ч.ч. захар, 1/2ч.ч. вода, когато почне да се образува карамела и ми хареса на цвят започвам да добавям малко прясно мляко и разбърквам. Когато ми хареса на гъстота Махам. Имай предвид, че след като истине става по-гъсто.
А за торти,вместо мляко, слагам сметана, но след като е готов карамела, слагам в купа със студена вода и тогава добавям сметаната, за да не се пресече. Успех.

Re: Как се прави карамел за топинг?

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2020, 15:49
от ganka67
Аз го правя с орехови ядки и сметана. Става много вкусно за торти, но защо да не се използва и за сладолед?
Лесно се приготвя. Трябват ни една чаена чаша захар, около 20 грама орехи, три супени лъжици масло и 2/3 чаена чаша сметана. Загрявам захарта до карамелизиране, добавям натрошените орехи и обърквам добре. Свалям тенджерката от котлона и добавям маслото, а след това постепенно и сметаната. Всичко разбърквам много добре и го оставям в съд със студена вода. Ако направите по-голяма количество, не се притеснявайте - може да се съхранява дълго време в закрит съд в хладилника. :smile: