Страница 1 от 1

Рецепти с овесени ядки - вкусни и интересни!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2018, 11:02
от Невена Стоянова
Напоследък опитвам да заменя ориза, където е възможно с други алтернативни култури, като овесените ядки, например.
Като цяла съм решила да се храним малко по-здравословно у дома, затова включих и тях.
Предлагам да събираме тук идеи за рецепти - без значение сладки или солени, с овесени ядки.

Моето предложение е за

Картофени кюфтета с овесени ядки

Продукти:

200 г овесени ядки
7 бр. картофи
3 бр. яйца
1 глава лук
кимион
черен пипер
магданоз
сол
брашно за овалване
Овесените ядки се накисват в хладка вода. Картофите се сваряват и настъргват, прибавят се отцедените ядки и останалите продукти и се омесва. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат.

Аз обаче не ги пържа, а ги пека върху хартия за печене, на 180 градуса.

Re: Рецепти с овесени ядки - вкусни и интересни!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2018, 11:34
от Вики{}
Аз често правя солени мъфини с овесени ядки:

Мъфини с овесени ядки

3 яйца
200-250 г фини овесени ядки
280 г извара
125 г сирене
220 г кисело мляко
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сода
сол
подправки на вкус: чубрица , риган, босилек

1. Смелете овесените ядки в робот или чопър, за да придобият по-брашнена консистенция.
2. Сложете содата в киселото мляко и оставете за 10 мин. Смесете всички продукти в купа. Добавете подправки по желание като чубрица, босилек или риган, може и комбинация от няколко.
3. Оставете сместа да престои 30-40 мин, за да могат овесените ядки да попият течността. Разпределете във формите и печете на 180°С до получаване на приятен загар.

Re: Рецепти с овесени ядки - вкусни и интересни!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2018, 11:45
от Karina_85
Ей тая баница е много вкусна!

Баница с овесени ядки

3-4 яйца (за предпочитане домашни)
1 кофичка или буркан кисело мляко (може и повече)
1/2 до 1 чаена лъжичка сода
около 2/3 пакет Овесени ядки (но обикновено е според количеството на течната смес от млякото и яйцата)
100-150 гр. Сирене (или на вкус)
2-3 супени лъжици Кокосово масло (или Гхи масло)
Краве масло за намазване (гхи за предпочитане)


Разбивам яйцата в голям удобен съд. Аз използвам вилица за целта.

Слагам содата в киселото мляко и изчаквам 1-2 мин да започне да кипи и да увеличи обема си, след което го изсипвам при яйцата и разбърквам добре.

Сипвам нужното количество овесени ядки и разбърквам, докато се получи по-гъста смес, като оставям място и за сиренето. Важно: Използвам сухи, а не предварително накиснати овесени ядки, защото ако са накиснати сместа не се изпича добре.
Добавям натрошеното сирене.


Добавям кокосовото масло (най-добре предварително разтопено, но често го начупвам и слагам в твърдо състояние)

Разбърквам всичко* и изсипвам в тава, предварително застлана с хартия за печене.

Re: Рецепти с овесени ядки - вкусни и интересни!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2018, 11:50
от София
От мен една сладка рецепта за бисквити.

Овесени бисквити с фурми и ябълки

Необходими продукти:

200 грама фурми
2 ябълки
100 грама масло
4 с.л. захар
4 с.л. мед
1 ч.ч. брашно
2-3 щипки сода за хляб
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.л. лимонов сок
16 орехови ядки

Начин на приготвяне:
1. Ябълките обелете, почистете от твърдата сърцевина и нарежете на ситно. Наситнете и фурмите като предварително извадите костилките им.

2. Разтопете маслото в тенджерка и добавете меда и захарта. Бъркайте докато захарта се разтвори.

3. Добавете в маслената смес фурмите, брашното, овесените ядки, содата, ябълките и лимоновия сок и разбъркайте хубаво.

4. Намазнете тавичка или я покрийте с пергаментово фолио. Изсипете вътре сместа, украсете с ореховите ядки и печете за 30 минути на 190 градуса.

Re: Рецепти с овесени ядки - вкусни и интересни!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2018, 13:32
от Fury
Аз започнах все по-често да добавям овесени ядки вместо ориз в супите за сгъстяване. Ефекта е същия.

И ей тия Овесени крекери, които са много лесни.

Продукти:

150 г фини овесени ядки
100 мл прясно мляко
100 мл вода
50 г сирене „Чедър“
1 ч. л. сух риган
сол на вкус
брашно за поръсване

Начин на приготвяне:
Млякото и водата се загряват и с тях се заливат овесените ядки. Оставят се за 10 минути да се накиснат. След това се прехвърлят в купа, за да се охладят.
Към тях се добавят фино настърганият чедър и ригана, и се меси с ръце докато се получи мека топка.
Върху хартия за печене се поръсва малко брашно, поставя се тестото, отгоре се поръсва с още малко брашно и се разточва тънък правоъгълник. Изрязват се кръгчета с помощта на кафена чашка. Хартията се прехвърля в тава за печене.
Крекерите се пекат около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това се изваждат върху метална скара, за да изстинат.

Re: Рецепти с овесени ядки - вкусни и интересни!

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2019, 16:17
от Стефи Колева
Завчера правих следните мъфини:

100 г овесени ядки
100г котидж сирене
2 яйца
1 настъргана ябълка
бакпулвер
ванилия
джинджифил
кафе (по желание)

Здравословни и наистина вкусни.