Страница 1 от 1

Дайте ми идеи за изтънчено меню за специални гости

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2019, 15:16
от Ilona
Чакам в края на седмицата специални хора да ми гостуват. Няма ограничения в храните - ядат си и месо, и други неща.
Просто искам да се представя на ниво и да спретна по-интересни, засукани и вкусни ястия. Надява се да ударите едно рамо :wink:

Re: Дайте ми идеи за изтънчено меню за специални гости

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2019, 15:26
от Светлето
Не е много популярна в България, ама пък колко е вкуснааа! Предлагам ти да направиш френска лучена супа.

Френска лучена супа

ПРОДУКТИ
450 гр.лук кромид стар
1100 млбульон телешки
25 гр.масло
25 гр.брашно тип 500
100 гр.кашкавал

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете наситно лука.

Разтопете маслото в дълбока тенджера и прибавете лука.

Похлупете и го задушавайте на тих огън, докато омекне.

После махнете капака и продължете да пържите лука, докато потъмнее.

Залейте с бульона, подправете с щипка сол, похлупете и варете 30 минути.

Разбийте отделно 25 грама брашно в 150 милилитра вода и ги прибавете към супата.

Разбъркайте добре и след като заври, оставете на тих огън около 5 минути - докато се посгъсти.

Сревирайте гореща, като непосредствено преди това поръсите с настъргания кашкавал.

Към супата поднесете препечени филийки от френска франзела.

Re: Дайте ми идеи за изтънчено меню за специални гости

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2019, 15:58
от maia the bee
Ето това много го обичам аз. И макар да е по-засукано, не е сложно.

Гъби с мед

Необходими продукти: 300 грама печурки, 2 супени лъжици мед, 4 супени лъжици соев сос, 1 супена лъжица бяло сухо вино, 2 пера зелен лук, 1 чаена лъжичка сусам, 1 чаена лъжичка зехтин.

Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на филийки, лукът се нарязва на ситно. Приготвя се марината от зехтина, меда, соевият сос и виното. Гъбите се слагат в тиган и се заливат с маринатата, оставят се за 15 минути и два пъти се разбъркват.

Тиганът се слага на котлона на бавен огън и се пъргат гъбите, докато сосът не се карамелизира. Поднася се със сусам и зелен лук.

Re: Дайте ми идеи за изтънчено меню за специални гости

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2019, 16:00
от Роуз
Аз ще се включа с една рецепта за десерт.

Морковена торта

Необходими продукти: 5 моркова, 1 чаша брашно, 100 грама масло, 150 грама обелени бадеми, 1 чаша кафява захар, 3 яйца, 1 белтък, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 2 портокала, щипка канела, 150 грама пудра захар, 100 грама кайсиев конфитюр, масло за намазване на тавата.

Начин на приготвяне: Морковите се настъргват на ситното ренде. Кората на портокалите се настъргва на ситното ренде. Изцежда се сокът от половин портокал.

Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява, добавя се смлените на прах в блендер бадеми. Добавят се в брашното. Маслото се бие със захарта, добавя се портокаловата кора и канелата и се разбърква. Едно по едно се добавят яйцата.

Добавя се брашното, добавят се морковите и разбитият на сняг белтък. Разбърква се. В намазана с мазнина и поръсена с брашно тава се излива тестото и се пече на 180 градуса около 40 минути.

Блатът се вади и се охлажда върху решетка. Реже се на две по дължина и между блатовете се намазва конфитюр. За глазурата се смесват портокаловият сок и пудрата захар. С тази глазура се покрива тортата.

Re: Дайте ми идеи за изтънчено меню за специални гости

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2019, 16:08
от Stefany_Nik
Знам едни кошнички, харесваме ги. Със спанак и сирена. Правя ги само за празници.

Кошнички със спанак и сирена

Продукти:
100 г крема сирене
1/4 чаша майонеза
1/2 чаша настърган пармезан
1-2 топки моцарела
2 скилидки стрит чесън
сол, черен пипер
150 г нарязан артишок ( по желание, но ако ще сложите от него, ще ви трябва маринован в буркан)
250-300 г нарязан спанак
тесто за пица или бутер тесто
малко масло

Приготвяне:
Най-напред разточете тестото с точилка. След това с помощта на нож го разрежете на еднакви квадрати. Намажете формичките за мъфин с масло, поставете във всяка по едно парче от тестото.
Сложете в купа майонезата, нарязаният спанак (по желание може предварително да го задушите за няколко минути), стритият чесън, артишокът и сирената, които сте нарязали и/или настъргали. Разбъркайте добре и напълнете всяко парче тесто. Поставете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Re: Дайте ми идеи за изтънчено меню за специални гости

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2019, 16:16
от Lana
Виж тази салата:

Италианска салата с макарони

Продукти за 4 порции:
250 г макарони по изобр
10 чери домата
150 г сирене
100 г квасена сметана
5 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
листенца босилек
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода до готовност.. Отцеждат се и се оставят да се охладят. Доматите се нарязват на половинки, а сиренето – на кубчета. В купа за салата се изсипват макароните, сиренето и доматите. Поръсват се сол и черен пипер. Поливат се със зехтин, сметана и лимонов сок. Олучената съблазън се разбърква внимателно и се поставя в хладилник за около 30 минути. Преди сервиране се поръсва с босилек.