Страница 1 от 1

Търся рецепти за бавно готвене (в слоу кукър)!

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 11:55
от Lady M
Тъй като вкъщи се обзаведохме с такъв уред за бавно готвене, слоу кукър, сега на дневен ред е да намеря интересни и разнообразни рецепти за него :mrgreen: Че иначе ще прашасва и мъжо ще ме изсели, а толкова го врънках за това.
Нямам претенции за типа ястия - с или без месо, супи, каквото и да е.
Споделете и впечатления дали стават вкусни ястията. Благодаря ви! :smile:

Re: Търся рецепти за бавно готвене (в слоу кукър)!

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 11:59
от Таня Иво
Любимите ми сармички стават страхотни в слоу кукър.
Аз ползвам рецептата на Pep-cho:

Постни лозови сарми
Продукти:
~ 50 бр. лозови листа (буркан стерилизирани. Ако са пресни - трябва да се бланшират предварително)

~300 г ориз
2-3 моркова
2-3 домата (не се виждат тук, защото моите бяха жълти, но са си домати :) ) или 200 г. домати от консерва
2 глави лук
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус

~ 80/100 мл олио
1 лимон

Приготвяне:
* Доматите и морковите се настъргват на ситно ренде.
* Лукът с нарязва съвсем ситно.
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода :)
* Всичко (без лимона и олиото) се разбърква в купа и така плънката ни е готова. Може да се запържи лука с ориза и моркова, но понякога дори аз избягвам пърженето :))

* Всеки лозов лист се поставя върху плоска чиния или дъска.
* Върху него се поставя 1 чаена лъжица от плънката (това зависи от големината на лозовия лист, може да събере и супена, но така, на една хапка са много по-симпатични smile1 ).
* Свиват се стегнати сарми.

Готвене в Crock-pot:
* На дъното на керамичния съд се налива олиото и изстисква сока от лимона.
* Сармите се нареждат плътно една до друга (при необходимост се нареждат на два реда) .
* Заливат се с вода - около 500 мл.; в крок-пот на ориза слагам вода 1.5 части на 1 част ориз, когато има и други продукти, които са с голямо водно съдържание като домата (за сарми и чушки иде реч :)
И сега ще споделя, че когато готвя сарми в крок-пота, поставям под капака един лист фолио, с който да се задушават плътно сармите и така дори на втория ред сарми ориза е добре задушен (както се вижда и на зелевата сарма, която беше тук на втори ред)
* Уредът се включва на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).

Време за готвене - 2 часа на 170*; водата е 3/1 части на ориза;

Re: Търся рецепти за бавно готвене (в слоу кукър)!

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 12:02
от *Пролет*
Не мисля, че яситята стават по-малко вкусни, поне според мен.
Доста от стандартните рецепти могат да се приложат и в слоу кукъра.

Пилешки хапки с гъби в лучен сос
Пилешки хапки с гъби в лучен сос

Продукти за 4 порции:
1 кг пилешко месо ( без кост и кожа)
350 г гъби
1 кг лук
250 мл бира
100 мл вода
60-80 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно

Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на едри хапки;
* Гъбите се почистват и нарязват на едро (дребните оставят цели)
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци.
* Всичко се поставя в съда на мултикукъра, наливат се бирата, водата, олиото и посолява.

* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ). на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто) времето се увеличава на 60 мин..
* Следва натискане на бутона START и след 60 мин. се отваря капака, прибавят се черния пипер и ригана; размитото с малко вода брашно, или царевично нишесте, разбърква и затваря капака да постои така още 10 мин.
* По желание порцията се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Re: Търся рецепти за бавно готвене (в слоу кукър)!

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 12:30
от sky_100
Май много от нас се възползват от кулинарните идеи на Пеп чо :grin:

Ето още един вариант за уреда:

Яхния с пиле, спанак и ориз

Необходимите продукти са:
около килограм пилешко месо
~ 1/2 кг спанак
2 връзки пресен лук
една чаша от 300мл ориз
2 с.л. универсална подправка
50-80 мл. олио, зависи колко тлъста е птицата; колко кожа има по него

1 с.л. червен пипер, сол на вкус, магданоз, щипка джоджен
в бавноготвещия Крок-пот:
* Пилето пак се кипва отделно в тенджера :) , за да може да се отпени.
* Прехвърля се в гърнето на Крок-пота, заедно с бульона - бульона трябва да е 2.5 части към ориза.
* Прибавя се олиото, солта и включва на ІІ степен - high за 5 часа (до готовност на месото, ако е кокошка или петел ще трябва повече време).
* Когато месото е омекнало се прибавят почистените и нарязани спанак и пресен лук, червения пипер и добре измития, отцеден ориз.
* Разбърква се и оставя да се готви още 1.5 часа.
* Тъй като повечето уреди след приключване на времето за готвене автоматично преминават в режим "* -запази храната топла"- сега е момента да се прибавят подправките и яхнията се оставя за още час гърнето.


И нещо сладичко:

Печени ябълки
Продукти:
6 големи ябълки

За всяка ябълка по:
2 ч.л. сладко от кайсии (сигурно може и друго, по кисело)
2 ч. л. мед
по 1 с.л. масло

виното от мен :) ~ 60-70 мл.

6 кръгчета с хляб, малко по-големи от диаметъра на ябълките
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 190 градуса.
* С помощта на специален уред или нож се изважда сърцевината на ябълките.
* С остър нож се прави плитък прорез (около 2-3 мм) в кората по цялата обиколка на ябълката, на около 1/3 от върха ѝ, за да прилича на капаче щом се опече.Ако не се направи този прорез, при печене ябълката може да се пръсне, затова е добре поне да се надупчи ябълката на няколко места.
* Подреждат се ябълките в по-висока тавичка - всяка, на кръгче хляб.
* Сладкото и медът се смесват.
* В отвора на всяка ябълка се поставя по 1 пълна с.л. от сместа и парче масло.
* Виното се налива в купичката, за да се разтвори останалия мед и сладко в него.
* Течността се изцежда в съда за печене.

* Накрая трябва да са сочни, кафяви и меки на пипане. Без сос - хляба е трябва да е поел малкото останала течност.
* Може да се сервират с ванилов сос, цедено мляко или заквасена сметана.



В Крок-пот времето за печене е 3ч. на ІІ степен.

Re: Търся рецепти за бавно готвене (в слоу кукър)!

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 12:32
от flip
Телешко с картофи

Ето и продуктите:

600 гр. телешко месо
4-5 кратофа
3-4 гъби печурки
2 моркова
2 глави лук
1-2 чушки
2-3 скилидки чесън
2 дафинови листа
черен пипер
кимион
5-6 с.л. червено вино
сол на вкус
чубрица
30 мл. олио
30-40 мл.вода

Приготвяне:
Месото се осолява и поръсва с кимион и черен пипер.
Полейте го с виното и го оставете за няколко минути така.
През това време почистете зеленчуците и ги нарежете на едри парчета,които се слагат на дъното на керамичния съд на крок-пота .
Сложете месото заедно с марината,подправките ,олиото и водата.
Пуснете уреда на степен LOW за 6 часа и 30 минути.
Когато ястието се сготви уреда автоматично превключва на степен
warm.

Re: Търся рецепти за бавно готвене (в слоу кукър)!

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 12:35
от Светлето
И от мен една:

Зелен фасул със свинско
Необходими продукти:

600 г свинско месо, нарязано на порции
500-600 г зелен фасул (зелен боб), почистен и нарязан на едро
1 средно голяма глава лук (или 2-3 стръка пресен)
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
200 мл (1 чаша ) вода
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. едро смлян черен пипер, или на вкус
1 с.л. сладък червен пипер
2-3 стъкчета свеж джоджен (или щипка сух)

За застройка, по избор - пропускаме при КЕТО режим:
1 с.л. брашно
2-3 с.л. зехтин

Начин на приготяне:

В сгорещения зехтин запържваме месото със солата и черния пипер за 2-3 минути от всяка страна, добаяме чесъна и лука и зпържваме за още 3-4 минути.
Прибавяме червения пипер и запържваме за около минута, след което доливаме водата и разбъркваме.
Добавяме зеления боб и стръкчетата джоджен, разбъркаме и прехвърляме в Крок-Пота.
Включваме Crock Pot-a на 2 степен за 4 часа.

След като ястието е готово, можем веднага да застроим по избор с лъжица брашно, запържено до златисто в 2-3 с.л. зехтин.