Страница 1 от 2

Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 13:40
от Karina_85
Да ви кажа, вече не знам на кое да вярвам повече - олиото не било полезно, зехтинът за готвене бил точно определен вид, маслото не било масло и т.н.
Бихте ли споделили вашето мнение по тези въпроси, както и каква мазнина използвате вие вкъщи и защо?
Благодаря!

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 13:44
от Dalia
Аз използвам основно най-обикновено олио за готвене, а за салатите зехтин. Проблвала съм няколко пъти да готвя със зехтин, но не ми хареса вкусът на храната и затова вредно, не вредно пак си минах на олиото.

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 13:49
от _Лилия_
За зехтина знам, че когато се нагрее до определена температура губи част от полезните си съставки и е по-добре да се ползва за салати и при студени предястия и т.н.
За печене ти препоръчвам маслото, олиото го ползвай за пържене.

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 13:54
от sky_100
Аз комбинирам, зависи от рецептата. Когато ястието го изисква и по рецепта има и от двете, слагам и масло, и зехтин. Купувам си от този за готвене, не екстра върджин. Олио избягвам да слагам. Дори при пържене слагам малко зехтин. Иначе при задушено, варено и печено слагам и малко зехтин и малко масло. Знам за термичната обработка, но от една лъжичка мисля, че нищо няма да стане. :wink:

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 14:01
от velvet_81
Когато зехтинът е екстра върджин, т.е. студенопресованият зехтин, е най-добре да се консумира без да се подлага на топлинна обработка, подходящ е за салати. Освен че се губят полезните му свойства, той е и доста по-ароматен и в някои ястия е прекалено натрапчив, и така от ефект може да получим дефект. На самите бутилки на зехтина си пише дали е подходящ за готвене.

А пък олиото... Него почти съм го изхвърлила от кухнята. И то не защото е чак толкова вредно, а просто защото е страшно некачествено и всеки пък когато се наложи да го ползвам, ме хваща яд.

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 14:07
от Good girl
Използвам студенопресован, екстра върджин зехтин. Знам ,че зeхтинът се добавя, след като яденето е готово, иначе се губят качествата му. За салати е безспорен фаворит.
За пържене употребявам олио (слънчогледово или царевично). Не си падам по маслото и маргарина, идват ми тежки като вкус и мирис.

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2019, 14:23
от Алиса_В
Качественият зехтин е идеалната мазнина за пържене, неговите мастни киселини са изключително устойчиви на високи температури. Сравнено с останалите растителни мазнини, чиято критична точка е по-ниска и знаем какво се получава при пържене.
По темата - използвам само зехтин за салати и готвене, почти не ядем пържено, дори традиционните кюфтета ги приготвям на фурна :lol:
Маргарин - имах честта лично от специалист да разбера какъв боклук е, и как се добива? Лошото, че много хора подценяват това заради рекламите, мажат филии и тъпчат децата си с тая гадост. Или може би, защото е на най-ниска цена. :sad:
Масло не ям, но пък купувам за децата, защото сандвичите са основна закуска.
Олио ползвам, но рядко.

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2019, 16:20
от rabotnata pchela
Зехтин за готвене, май имаме само в България. Страните, в които си готвят масово със зехтин - Италия, Гърция, използват само екстра върджин, другия изобщо не го смятат за нещо, което трябва да ядат. ;) Всъщност, той си е супер за готвене, въпропсът е да не пържите картофи в него, но в крайна сметка,ако сте решили да си пържите картофи, то като цяло не е най-добрата храна, та да я мислите толкова.
Аз готвя главнос мас, масло и зехтин, понякога използвам олио, но наистина само за пържене. Не си представям да опържа мекици със зехтин. :)

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2019, 12:28
от Fury
Аз ползвам различни неща - според рецептата. Вкъщи винаги имаме и зехтин, и олио. Масло ползвам понякога, за разни десерти.

Re: Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2019, 15:16
от Stefany_Nik
Използвам основно зехтин, а за готвене - зехтин от гроздови семки.