Страница 1 от 1

Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 09:58
от Кети cat
Отдавна съм наясно, че купешкото кисело мляко не е кисело мляко. Купувам, защото все си мисля, че подквасването отнема доста време и някак не ми се занимава. Но реших наскоро да си направя експеримент и да оставя едно отворено кисело мляко в хладилника за неограничено дълъг период. Ми, за няколко седмици то не се промени, не се развали, нищо. А вкъщи си хапваме ежедневно млечни продукти.
Та, с две думи - решила съм да опитам да си квася у дома. Ама нямам никаква идея как точно, необходим ли ще ми е уред, защото съм чувала, че има такива? Всякаква информация ще ми е полезна.

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:09
от IvanovA_Stef
Подквасването не е нищо сложно, не се шашкай. И не е нужно да си даваш парите за уред, макар че съм чувала добри отзиви за него.
Свареното мляко се охлажда до към 41-43 градуса. За целта ползвам термометъра за месо. На един буркан (800 мл) се слага 1 равна ч.л. подкваса, обаче от предишно квасено кисело мляко. Ако подквасата е от купено от магазина мляко, трябва да се сложи повече (близо 1 с.л.), а с някои млека даже не става. Слагат се капачки на бурканите и се увиват в нещо вълнено - старо одеяло или пуловер, най-добре от 2-3 слоя,от всички страни и не е необходимо да се затопля допълнително кухнята.
Така увито седи 3 часа, после се отвива и се слага в хладилника.
Заслужава си, нищо общо няма на вкус с купешкото :wink:

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:32
от Ani_
Аз използвам микровълновата за подквасване. Варя наведнъж по 3 литра, без да ми изкипява и без да ми загарят тенджерите и никога не ми се е пресичало. После го забърквам със закваската и го връщам обратно в печката. Там престоява една нощ и на сутринта само го местя в хладилника. Ако случайно съм изпуснала температурата и е станало по-студено от необходимото за заквасване, го загрявам колкото е необходимо и го оставям да си се кваси. Млякото ми става чудесно - също като на баба :smile:

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:33
от Таня Иво
И аз никога не съм подквасвала вкъщи, ама покрай малкото се изкушавам да се пробвам.
Подкваса от коя фирма купешко мляко става? От Данон става ли и от колко процента?

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:36
от Ani_
Ами, аз ползвам най-вече Боженци, висока масленост.
Чувала съм и за Елби, за Елена - че също стават.
Продават се и сухи закваски за целта, но май излиза скъпичко, не съм ги ползвала.

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:38
от flip
Най-добре си намери прясно мляко от някоя баба или дядо, да е хубаво. А относно киселите млека, които ползвам за подквасването - също ползвам квас от домашно приготвено. Веднъж направиш ли си, си заделяш няколко лъжици за следващото и така.

Re: Как да си подквася кисело мляко в домашни условия?

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 10:44
от Стефи Колева
Аз квася мляко години наред. Отначало също нямах никаква представа как точно става, така че за уред пък не бях и чувала. А и няма къде да складирам уреди за всяко едно нещо, което правя в кухнята.
Аз поквасвам и без одеяла. Пускам фурната на ниски градзуси, около 40-42, слагам бурканите и след 2-3 часа е готово. Внимавай да не стои твърде дълго, защото колкото повече стои, толкова по-кисело става.
Ако фурната няма ниски градуси - заквасеното мляко се слага в кулър/ хладилна чанта / и около кутиите със заквасено мляко се налива топла вода с такава температура, чантата се затваря и пак след два часа и нещо киселото мляко е готово. :wink: