Страница 1 от 1

Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2019, 12:53
от Fire storm
Да ви кажа, чудех се как да разнообразя менюто си, а тъй като не обичам свинско, трябваше да включва по някакъв начин пилешко месо. Ама от пилешко филе ми писна, затова се разрових за някоя рецепта за вариация на традиционните кюфтета от свинска кайма.
Та, направих си пилешки кюфтенца, които хем са по-леки, хем са лесни за приготвяне. Ще се радвам, ако и вие споделите вашите идеи или съвети.

Ето моето предложение:

Пилешки кюфтета

Продукти:
150г сварено пилешко месо
100г кашкавал
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
магданоз
1-2 стръка зелен лук
2 с л брашно (галета)

Нарязваме пилешкото месо и лука на ситно (в случай, че слагате лук).
Смесваме месото, яйцата, настъргания кашкавал и лука. Добавяме брашното или галетата. Трябва да стане гъста каша.
Подправяме със сол и черен пипер.
С помощта на лъжица оформяме на кюфтенца, като леко ги сплескваме и ги слагаме в тава, която е покрита с хартия за печене.
Печем на 200 градуса докато се зачервят.

Може и да се изпържат, но печени са по-здравословни. :wink:

Re: Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2019, 13:48
от Ivi&Sasho
Аз правя ето тези, стават сочни, предполагам заради майонезата. Иначе пилешките кюфтета, особено печените на фурна, са доста сухи. Поне за моя вкус.

Продукти:

пилешко филе - 500 г,
кашкавал - 100 гр
майонеза – 3-4 с. л,
нишесте - 2-3 с. л. (може да се замести и с брашно)
яйце - 1
сол
чер пипер

В купа разбивате яйцето, добавяте майонезата, нишестето, солта и разбърквате с вилица до еднородна консистенция. Месото се нарязва на дребни кубченца, слага се в купата. Добавя се нарязания също на малки кубченца кашкавал. Хубаво се обърква всичко и купата се оставя в хладилника за няколко часа. Ако няма време, може и веднага да се пържат в загрято олио, като се сипват от сместа с лъжица. Стават страшно вкусни.

Предполагам може месото да се пусне и в блендер, аз само го накълцвам. :thumbup:

Re: Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2019, 13:51
от Мариана Колева
По-добре да не се мели в блендера месото. Блендерът го прави на пастет и текстурата става малко странна. Както е и с картофено пюре, правено на високи обороти, жилаво е някак си. За мен лично това променя драматично вкусовите качества.
Ако не му се реже на човек, може и в чопъра - той наситнява, без да се губи усещането за парченцата месо.

Re: Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2019, 13:56
от Роуз
Може би моето предложение няма да е от най-бързите, но все пак е лесно, а и са по-интересни :razz:

Пилешки кюфтета с червена леща

1/2 ч.ч. червена леща
300 г сварено или печено пилешко месо
2 с.л. галета
4 с.л. настърган кашкавал
1 ч.л. прясна мащерка или чубрица
олио
лимонов сок
сол
черен пипер

Лещата се покрива с ½ ч.ч. гореща вода и се слага да се свари за 20 мин. Внимава се да не загори. Прецежда се много добре и се смачква на пюре.
След това се смила фино самото месо и се смесва с лещата, галетата, кашкавала и мащерката. Подправя се със сол, лимонов сок и пипер на вкус.
Оформят се кюфтенца. Слагат се в камерата на хладилника за 15-20 минути, докато стегнат. Изпържват се от двете страни до златисто в загрято олио.

Не съм ги правила на фурна, но не виждам защо да не може :wink:

Re: Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 16 Апр 2019, 12:59
от Миленита
Пробвах тези с червената леща, много ми харесаха. Обичам червена леща, може би затова, не знам. Но рецептата е доста сполучлива.

Re: Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 09 Май 2019, 12:34
от Fire storm
Страхотни идейки, нито една не съм пробвала.

Re: Най-вкусните и бързи пилешки кюфтенца! :)

МнениеПубликувано на: 09 Май 2019, 17:50
от Dalia
Миналата седмица ми попадна едно предаване на Ути, в което ходи на гости при новодомци и там им готви от своите вкусни манджички. Там той приготви нещо средно между фелафели и пилешки кюфтенца, които аз естествено веднага изпробвах у дома. Но тъй като карах по спомени точно какво се слага, а и моите диванета много не обичат подправки се получиха сносни кюфтенца. Точната рецепта я вижте, ако можете от предаването. А моята е тази.
Около 1 кг пилешки гърди сурови се нарязват много на ситно, почти като кайма.
1 буркан с нахуд варен, мисля че беше около 150 гр се намачква хубаво с вилицата и се прибавя към пилешката кайма.
1 глава лук нарязана на ситно, може и зелен да използвате.
2 яйца + малко галета, за да не се пръскат кюфтенцата.
Сол +черен пипер на вкус.
Ути сложи и девесил, но моите нямаше да ги ядат така, затова минахме без него.
Пържат се и се поднасят с чеснов сос и студена биричка. :drinkingcheers:
Стават обаче малко сухички обаче, затуй другия път ще пробвам с месото от бутчетата, но затова пък са много вкуснички.
Опитайте!