Страница 1 от 2

Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2019, 12:08
от delchev
Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2019, 12:46
от tano
То хубаво, ама от къде сега да намерим домашно биволско мляко? А лютата чушка накрая ме изненада. Трябва да се пробва!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2019, 13:01
от Пенчо Кубадинский
Предлагали са ми подобно, в село Братя Даскалови. Вкусът е неповторим, особено ако всички съставки са домашни.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2019, 16:58
от Pipilota
Не съм опитвала таратор с люти чушки, но със сигурност е много вкусно, лелее, друго си е студено и люто да се борят в тебе :mrgreen:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2019, 09:23
от IvanovA_Stef
Pipilota написа:Не съм опитвала таратор с люти чушки, но със сигурност е много вкусно, лелее, друго си е студено и люто да се борят в тебе :mrgreen:


Викаш, тъкмо ти стане студено от млякото, и айде горещо - от чушките! Човекът е странно същество, не знае какво иска :lol:
Иначе, по темата - не съм опитвала и май няма да е моя вид таратор. Залагам си на класиката аз. :wink:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 15:02
от CinemaFreak
С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 15:33
от Frac
Звучи интересно: таратор с люта чушка. Мисля да го изпробвам.
Моята баба си спомням, че слагаше оцет в таратора и си беше мн хубав :grin:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 15:34
от Nikoletta
Всичко много хубаво, ама вечер студен таратор да се наблъскате, после ще ви скъса стомаха. Тараторът трябва една идея по-студен да е от стайната температура.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 15:34
от Nikoletta
tano написа:То хубаво, ама от къде сега да намерим домашно биволско мляко? А лютата чушка накрая ме изненада. Трябва да се пробва!

Биволско мляко има и по магазините. Не е домашно, но какво означава "домашно"?

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 16:05
от Шарлота Иванова
delchev написа:Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Ич билям не съм го яла този таратор, нито съм го помирисвала, още по-малко пък а съм била в Чирпан, кама ли да се ме гостили с това чудо на готварщината. Ама като си рекъл, айде, може и да взема да го опитам, в къщи се яде доста таратор, само с биволите не знам как ще се спогодим. А млятого от мъжки или от женски бивол да е? Пък чушката червена или зелена? :mrgreen: