Страница 2 от 2

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 16:07
от Шарлота Иванова
CinemaFreak написа:С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!

туй изпървом требе да си го посееш :twisted: После да го изкопаеш, е ча тогава, ако ти се прави таратоооор :cool:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 16:16
от iriny
Интересно... Не съм опитвала таратор от биволско мляко. Сигурно е вкусно. Ако намеря такова, ще пробвам. Обаче лютата чушка ще я пропусна. Някак не ми се вързва, ама - въпрос на вкус... :smile:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 16:55
от Лош Холестерол 007
Шарлота Иванова написа:
delchev написа:Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Ич билям не съм го яла този таратор, нито съм го помирисвала, още по-малко пък а съм била в Чирпан, кама ли да се ме гостили с това чудо на готварщината. Ама като си рекъл, айде, може и да взема да го опитам, в къщи се яде доста таратор, само с биволите не знам как ще се спогодим. А млятого от мъжки или от женски бивол да е? Пък чушката червена или зелена? :mrgreen:


Млякото задължително трябва да е от мъжки бивол! :lol: То от женски и дядо може да ти направи таратор! Пък цвета и размера на чушката - по желание.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2019, 19:45
от Тео Чирпанлийски
От Чирпан съм, по подобно нещо съм ял като малък в село Свобода. Най-интересното, бяха добавили намачкано прясно домашно сирене. Страхотно вкусно.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2020, 18:57
от Тео Чирпанлийски
Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2020, 10:18
от delchev
Тео Чирпанлийски написа:Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.


Не съм чул никъде в Чирпан вече да се предлага такъв таратор. Всичко е с обикновено кисело мляко, при това - доста разредено с вода. На всичко отгоре в доста от заведенията започнаха да предлагат таратора в халби и със сламка! :banghead: Ей това изобщо не мога да го разбера!

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2020, 10:46
от Лош Холестерол 007
delchev написа:
Тео Чирпанлийски написа:Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.


Не съм чул никъде в Чирпан вече да се предлага такъв таратор. Всичко е с обикновено кисело мляко, при това - доста разредено с вода. На всичко отгоре в доста от заведенията започнаха да предлагат таратора в халби и със сламка! :banghead: Ей това изобщо не мога да го разбера!


Таратор в чаша и със сламка си е чисто извращение! И аз не мога да му схвана идеята... :lol:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2020, 16:18
от Паулу Коелюв
Казват, че този таратор и при грип помагал... :wink:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 13:08
от mimeto96
Паулу Коелюв написа:Казват, че този таратор и при грип помагал... :wink:


Вярно ли? Сигурно е заради чесъна и лютата чушка? Непременно ще го пробвам. Аз обичам люто. :smile: А от коронавируса дали ще ме предпази? :wink:

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 18:26
от Лош Холестерол 007
mimeto96 написа:
Паулу Коелюв написа:Казват, че този таратор и при грип помагал... :wink:


Вярно ли? Сигурно е заради чесъна и лютата чушка? Непременно ще го пробвам. Аз обичам люто. :smile: А от коронавируса дали ще ме предпази? :wink:


А, виж сега, за да те предпази от коронавируса, трябва да го консумираш с поне 100 грама домашна чирпанска ракия. И по новините го казаха - коронавирусът се унищожава със спирт! :wink: