Страница 1 от 1

Търся предложения за сос за постни сарми за Коледа

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2019, 12:18
от CinemaFreak
Тази Коледа родителите на жена ми ще са на гости, а на мен се паднаха сармите. Търся предложения за вкусен сос, с който да ги залея при поднасяне. Колкото и да са вкусни, да не е прекалено пикантен. За мен това е супер, но те са по-възрастни и търсят по-лека храна.
Вариант е да направя и два вида сос, като единият е за нас и другият за тях - без лютиво.
Дайте да измислим нещо заедно, нищо, че съм мъж и аз мога да опитам да готвя! :mad: :lol:

Re: Търся предложения за сос за постни сарми за Коледа

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2019, 12:55
от Цвети Цветкова
Този сос съм го пробвала и сармите стават много вкусни. Ако пропуснеш чушката накрая, няма да е лютив. Може да го пробваш: Сос от домати и сметана за сарми.
Успех! :smile:

Re: Търся предложения за сос за постни сарми за Коледа

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2019, 10:14
от ganka67
Ето и от мен една рецепта за сос със зелев сок:

Млечен бял сос за сарми със сок и кисело зеле.
Продукти:
3 яйца
4 супени лъжици кисело мляко
6 супени лъжици брашно
морков – нарязан на много ситно
стрък целина – нарязана на много ситно
полови глава лук – нарязан на много ситно
2 скилидки чесън – нарязани на много ситно
сол
черен пипер
чубрица
сок от кисело зеле
вода
Начин на приготвяне на соса:
Напълнете половин тенджера с еднакво количество вода и сок от кисело зеле. Сложете ситно нарязаните морков, целина, лук, чесън и подправки на вкус сол, черен пипер, чубрица. Сложете тенджерата на среден огън да поври за 40 мин. и образува вкусен бульон – основа за белия сос. След като е готов, вземете лъжица и оберете по-голямата част от ситно нарязаните зеленчуци. В отделен съд разбийте застройка с 3 яйца, 4 супени лъжици кисело мляко и 6 супени лъжици брашно. Прибавете застройката в бульона, като бъркате в следващите 5-6 минути до получаване на гъст бял сос.

Re: Търся предложения за сос за постни сарми за Коледа

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2019, 11:58
от Дидето
Използвайте бульона от сармите, задушете малко чесът, добавете после от бульона. Кисело мляко на око, копър, солчица, може и орехи да добавите. Орехите ги запичам леко на тиган, стават по-вкусни.
Ще си оближете пръстите.