Страница 1 от 1

Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2019, 15:18
от Момчил Митев
Дадохте ми добра идея да си приготвя домашни мезета вкъщи, вместо да ги търся от съмнителни производители по интернет. Открих много полезни съвети за домашна пастърма във форума, но никой не е споделил как приготвя суджук. Тъй като вече не гледаме животни, ще се наложи месото да го купувам от магазина. Обаче не съм наясно какво да бъде и в какви пропорции.
Единственото, което помня от едно време е, че суджука го правихме от свинско и телешко месо. Мелехме го със старите ръчни машинки. Сега предполагам, че и в магазина могат да ми го смелят? А дали не е по-добре месото да е кълцано? За подправките зная, че се слага кимион и черен пипер... Друго имаше ли? Абе направо някой, който си ги прави вкъщи, да даде рецептата, да не се мъча! :wink:
И другия въпрос: в какво да напълня суджуците? Навремето нашите използваха червата на прасетата или купуваха от някъде, ама тези купените май бяха някакви тънки - за наденички... Сега продават ли се? Като се замисля, работата никак няма да е лесна, но съм решил да опитам! :smile:

Re: Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2019, 16:47
от Дидето
Съпругът ми е болен на тази тема - прави си инсталации, твори чудеса вечер. В крайна сметка, не винаги се получават удачни. Много зависи от мерака и от търпението.

Re: Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2019, 14:35
от petyo62
Сега чичо ти Петьо ще ти каже как се прави. Ето какво ще ти трябва за суджука:
свинско месо - 2 кг.
телешко месо - 2 кг.
сланинка или тлъсто месо - 500 г.
сол - 30 г. на 1 кг. месо
млян черен пипер - 4 чаена лъжичка
захар - 2 супени лъжии
червен пипер - 1 супена лъжица
млян кимион - 16 г.
свински тънки черва за пълнене
Може да сложиш и чубрица, ако я обичаш. Там дозировката е по преценка.

Смилаш месото или го накълцваш – както предпочиташ. После го омесваш с подправките и го оставяш да престои на хладно една нощ. Преди да напълниш суджуците не забравяй да измиеш добре червата. Пълниш ги, завързваш и дупчиш червата с губерка. Провесваш ги да съхнат на хладно и проветриво. Ако са на терасата ги пази от птици и съседи! :wink: След 25-30 дни ще са готови. Успех!

Re: Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2019, 14:55
от Момчил Митев
Е, супер си, чичо Петьо! :+1: :wink: Благодаря за рецептата! Непременно ще я изпробвам! А свинските черва за пълнене от къде да ги взема?

Re: Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2019, 11:17
от petyo62
Момчил Митев написа:Е, супер си, чичо Петьо! :+1: :wink: Благодаря за рецептата! Непременно ще я изпробвам! А свинските черва за пълнене от къде да ги взема?


Не е добра идея да си ги поръчваш от интернет, както вече знаеш, макар че там има доста обяви. :wink: Провери в магазините за месо. Там обикновено продават и ще те насочат какви да вземеш, като им кажеш какво ще пълниш в тях.

Re: Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2019, 18:28
от IvetooX
Домашните суджуци са по-добри от купешките, но не знаете дали няма да се посерете. Не знаете каква бомба може да има заложена.

Re: Домашен суджук - как го правите?

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2019, 11:58
от Момчил Митев
IvetooX написа:Домашните суджуци са по-добри от купешките, но не знаете дали няма да се посерете. Не знаете каква бомба може да има заложена.


Туй за бомбата нещо не го схванах... Нали месото съм си го купил от месарски магазин, червата също... Какво е по-различното, освен че си го приготвям вкъщи?