Страница 1 от 1

Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2019, 18:56
от IvetooX
Имам навика от години да мия месото, преди да го сготвя. Попадна ми интересна статия, в която се твърди точно обратното - че е абсолютно вредно да се мие месото.
Причините са прости - с миенето вие разпространявате бактериите из цялата кухня, като от пръските вода мие можете да заразите пространство от около метър покрай чешмата.
Единствено възможно е да оберем със салфетка мръсотията (ако виждаме такава) и да я хвърлим, след това да измием ръцете.
Според статията - всичко изчезва след термичната обработка.
Имам два въпроса - много прости.
Чувала съм, че можеш да потопиш месото във вряла вода, за да му махнеш кръвта. Това дали е достатъчно добра форма на хигиена и да се пречисти от мръсотия и от кръвта?
Това значи ли, че маринованото месо е с потенциален проблем, след като това е потапяне на месото в течна среда?
Има ли някой да ми отговори, че ми е много интересно.

Re: Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2019, 20:26
от ganka67
Абсолютно винаги мия месото, преди да го готвя. Това със заразяванете на повърхностите от пръските вода ми звучи много смешно. Аз го мия, не го къпя. :grin: И се мие със студена вода, не с вряла.

Re: Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2019, 20:51
от IvetooX
Доколкото разбирам, над 55 градуса умират микробите. Но ако третираме месото с вряла вода, то губи качествата си.
Направо съм объркана.

Re: Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2019, 21:26
от Theresa
Нещата стоят така:

Простичко и ясно обяснено.

Re: Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2019, 16:05
от Тео Чирпанлийски
Въпреки, че не трябва, аз месото го мия. След това внимателно мия всичко наоколо. Няма как, гнус ме е, в някои от магазините не съм уверен много в хигиената на служителите. Вряла вода и всичко е наред, поне според мен.

Re: Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2020, 10:48
от iriny
Макар че го пипат с ръкавици в магазина, изобщо не съм сигурна в хигиената на съхраняване и транспортиране на месото. Затова и аз задължително го мия. Обаче не знаех за заразяването на близките повърхности. Има логика. Може би ще предпочета врялата вода. Така ми се струва най-сигурно.

Re: Миете ли месото преди готвене?

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2020, 13:11
от Пламена И.
Термичната обработка не убива ли микробите в месото? Как да измия например овкусените мариновани пържоли, които купувам от Кауфланд?