Страница 1 от 1

Пресни ли са яйцата, които купувам от пазара - как да разбера?

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2020, 12:48
от mimeto96
Здравейте! Знаете, че съм начинаеща в кулинарията и още много неща не са ми ясни, затова разчитам на компетентното ви мнение. Сега се уча да правя кекс и торти. Използвам доста яйца и от известно време ме интересува въпросът как да разбера дали яйцата, които купувам, са пресни.
На тези от магазина има дата на производство и срок на годност, но аз предпочитам да ги вземам от пазара – от производители със свободно отглеждани кокошки или от борсата, която е наблизо. Според мен домашните яйца са по-здравословни и по-вкусни, освен това не са от стресирани кокошки, отглеждани в клетки. Как мислите?
Интересува ме и колко време мога да ги съхранявам сурови в хладилника?
Благодаря!

Re: Пресни ли са яйцата, които купувам от пазара - как да разбера?

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2020, 14:37
от ganka67
Има един много лесен и изпитан начин да се провери дали яйцата са пресни. Потапяш ги във вода и ако се задържат на дъното, значи са пресни, но ако изплуват на повърхността, по-добре ги изхвърли.

Re: Пресни ли са яйцата, които купувам от пазара - как да разбера?

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2020, 15:11
от zlati1459
Извинявай, Мими, не ми се обиждай, но по малоумните ти въпроси и написаното от теб се чудя ти къде си живяла през последните 10, че и 15 години. От някоя джунгла ли произхождаш или просто си ,,мамина щерка", която не знае елементарни неща и не може да пръдне (с извинение) без майка си?!

Re: Пресни ли са яйцата, които купувам от пазара - как да разбера?

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2020, 12:31
от mimeto96
zlati1459 написа:Извинявай, Мими, не ми се обиждай, но по малоумните ти въпроси и написаното от теб се чудя ти къде си живяла през последните 10, че и 15 години. От някоя джунгла ли произхождаш или просто си ,,мамина щерка", която не знае елементарни неща и не може да пръдне (с извинение) без майка си?!


Всъщност си мислех дали да отговоря, защото ми стана малко обидно, но Вие така си се изразявате, още повече, че има нещо вярно. Не съм живяла в джунгла, а в апартамент, но сте права - мамина и татина щерка съм... до скоро те се грижеха за мен и то май прекалено. Сега се опитвам да живея самостоятелно и искам да се науча на нещата, които съм пропуснала.

Re: Пресни ли са яйцата, които купувам от пазара - как да разбера?

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2020, 11:50
от lyuta_chushka95
Не се вързвай, Мими! Хубаво е, че искаш да научиш нещо. По отношение на яйцата - срокът им на годност е 28 дни. Дали е прясно, можеш да познаеш и по белтъка. При прясното яйце стои стегнато и е жилав, а при престоялото става воднист и се разлива.