Страница 4 от 5

Re: 6 декември - Никулден!

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 11:38
от Локумът
Честито на сина ми, да порасне голям и силен. :mrgreen:

Re: Никулден - празнична трапеза и традиции

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 13:12
от уморена
Моята рецепта за пълнен шаран е много лесна и май влиза и в графа рибник.
трябва ни 1 шаран, 1 връзка магданоз, 3 моркова, 1 буркан доматен сок (около 500мл), шепа стафиди и толкова орехи, 3 стръка праз, 2ч.ч ориз, подправките са сол, босилек, кимион червен и червен пипер.
Запържват се морковите и праза, добавя се ориза и доматения сок, стафидите и подправките. Когато ориза поеме пълним шарана и около него в тавичката изсипваме останалия ориз. Наливаме си вода, колкото трябва според ориза - около 4 - 5 чашки вода. Печем под фолио и накрая отваряме, само да се запече.

Re: Търся рецепта Рибник с ориз за Никулден!

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 14:21
от tani05
Здравейте!
Рибникът е тестено изделие с риба, а по селата това е много вкусна питка пълнена най-често със запържен лук, върху който са подредени почистени рибки. Замесва се тесто с мая, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио, оставяме да втаса, делим на 2 части. Намазваме тава с олио, покриваме с разточена кора, разпределяме запържен лук, овкусен със сол, подреждаме отгоре почистена дребна риба, хубаво е да я обезкостите, но много често я поставят с главата и костите, похлупвате отгоре с втората част от тестото. Печете, след като изпечете веднага поръсвате с малко водичка и още топла завивате в кърпа да постои 15-20 минути, след което похапвате сладко. Рибник може да направите и с цяла голяма риба, която да напълните с нарязан лук, претрит с малко сол, добавяте измит ориз и смлени орехи, не добавяте мазнина, тъй като орехите са мазни, но преди да напълните рибата я намазвате отвън и отвътре с мазнина и леко осолявате, зашивате и изпичате в тесто. Добър апетит на всеки, който реши да си приготви рибник!

Re: Търся рецепта Рибник с ориз за Никулден!

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 14:57
от m.vulev
Рибник съм срещал да казват и на риба в тесто, и на риба с ориз и на какво ли още не с риба. Не мисля, че е много точно това, но явно така им е по-лесно на готвачите :smile: .

Re: Търся рецепта Рибник с ориз за Никулден!

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2017, 16:17
от Monika_Spasova
m.vulev написа:Рибник съм срещал да казват и на риба в тесто, и на риба с ориз и на какво ли още не с риба. Не мисля, че е много точно това, но явно така им е по-лесно на готвачите :smile: .

наистина май всякаманджа е рибник, стига да не е на чорба. :roll:

Re: Търся рецепта Рибник с ориз за Никулден!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 12:52
от Jully
Аз пълня шаран с лук, ориз и орехи, както и няколко парченца лимон. Слагам от същата смес и около рибата. Завивам с тесто и пека. Става много вкусен!

Re: Търся рецепта Рибник с ориз за Никулден!

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 11:01
от klarissa
Никога не съм яла рибник, когато се затвори в тесто, не остава ли много "лигава" рибата, вместо да се препече?

Re: Търся рецепта Рибник с ориз за Никулден!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2018, 12:57
от Петя Георгиева
klarissa написа:Никога не съм яла рибник, когато се затвори в тесто, не остава ли много "лигава" рибата, вместо да се препече?


И на мен ми звучи кофти, ама знае ли човек... :roll:

Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2018, 13:06
от Петя Георгиева
Вкъщи никой не харесва шаран и всяка година правя по нещо, но с пъстърва. Тая година не мога да съчиня нищо, а ще имаме и гости. Та ми се иска хем да е лесна, хем ефектна и не много банална рецепта. Знам че стана сложно, ама може пък някой да даде идея :cool:

Re: Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2018, 13:11
от maia the bee
Аз се сещам за едни рибни шишчета, които могат и от пъстърва да се направят. Не е никак сложно, пък е ефектно и нетрадиционно.

Рибни шишчета

Продукти:
риба - 1 кг пъстърва
яйца - 5 бр.
брашно - 60 г
галета - 250 г
олио - 250 мл
сос тартар
черен пипер
сол

Рибата се почиства от кожата и костите и се нарязват на парчета. Парчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се нанизват на един или два шиша.

Готовите шишове се потапят последователно в брашно, след това в добре разбитите яйца и накрая в галетата. Шишчетата се пържат в предварително сгорещено олио. Готовите шишчета се изваждат върху домакинска хартия или салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.

Рибните шишчета се поднасят гарнирани с лимонови резени и гарнитура по избор.