Страница 1 от 3

Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 21:01
от The_The_Ramone
В периода на простудните заболявания, има един единствен медикамент с мълниеносно действие – пилешката супа, известна още като еврейски пеницилин.
Може да ви се стори смешно, но топлата и вкусна пилешка супа може да забави активността на неутрофилите – белите кръвни клетки. Те са виновни за натрупването на слуз в белите дробове, която води до запушването им. В месото от пиле се съдържа протеин, наречен цистеин, който действа срещу възпаленията и отока на лигавицата. В бялото месо от гърдите има и много цинк, важен за имунната система. Пилешкото месо съдържа освен това и аминокиселината хистидин, която се освобождава при бавно варене и спомага за по-доброто усвояване на цинка. Смята се, че хипертониците също имат полза от нея – помага за спадане на високото кръвно. Месото е диетично и въпреки това, мазнините са достатъчно, за да бъде и незаменимо средство за борба с махмурлука.
Миризмата и парата и също действат успокояващо, задължително с малко лимонче, лютива подправка /ако стомахът я понася/ и малко хлебец не е лошо. :lol:
Тонизира и успокоява/подхранва изтощения организъм. И е дяволски вкусна.
Моята любима рецепта за пилешка супа ала Ramone :twisted: съдържа:
Необходими продукти: домашно или качествено купешко пиле, 1 средно голяма глава лук, 1-2 моркова, фиде, сол, черен пипер, мъъъъъъъъъничко зехтин, няколко маслини без костилките, червен пипер, лимонче и соев сос.
Как я готвя: Първо пилето се чисти, посолява и ври в дълбока тенджера, пълна с /опитайте, опитайте/ минерална вода! Преди да се свари напълно, добавете главата лук (обелена, цяла) и почистените моркови (цели). Те се варят с пилешкото месо до пълното им омекване. Това е сигурен знак, че е време да се извадят и да се нарежат на малки късчета, а пилето да се обезкости и също да се нареже. Горещият бульон се прецежда и в него се връщат вече нарязаните парчета зеленчуци и месо. Оставя се пак да заври, като добавяте подправките, няколко капки зехтин. Когато заври, добавяме фидето, маслинките и няколко капки соев сос и намаляваме на едно котлона. След десетина минути имаме нещо, което би накарало всеки да се оближе! Сервира се с лимонче, по-лютивка е заради червения пипер, но това е важно в зимния сезон!

Какви са вашите рецепти за пилешка супа, дайте да поразменим такива, както и споделете малките си тайни, които правят всяка супичка уникална :mrgreen:
Мъж съм и не ме е срам да призная, че обичам да готвя.

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 15:56
от denkaruseva
А чували ли сте за диетата с пилешка супа?
Славата й е голяма, макар, че отзивите са противоречиви. Продължителността й е 7 дни и единственото, което може да консумирате през това време, с изключение на закуската, е пилешка супа. За закуска през всеки от дните храната е различна.

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 16:36
от IVRO
Рецептата вече е изпробвана и като почитател на пилешката супа мога да кажа, че е мноооооооого добра ;)

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 24 Яну 2013, 17:12
от Siss
Да супата е един път!

Как консумираме пилето вкъщи :P
Купуваме едно пиле и две бутилки вино
В понеделник приготвяме пилешки бон филенца
Във вторник пържени пилепки бутчета с картофки
В сряда панирани пилешки трътки
В четвъртък пилешка супа
В петък пилешка супа
Събота и неделя на вино :D

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 10:02
от rora
Супите са задължителни у дома!Старая се всеки ден да има прясна и топла. Днес ще опитам по тази рецепта.Колкото до моите рецепти,аз готвя на око и винаги експериментирам добавяйки по нещо ново. Винаги обаче слагам много зеленчуци и подправки...

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 19:21
от Мурка
охооо всички пиленца сме се събрали :lol: :lol: :lol:

Siss написа:Да супата е един път!

Как консумираме пилето вкъщи :P
Купуваме едно пиле и две бутилки вино
....
В сряда панирани пилешки трътки
В четвъртък пилешка супа
В петък пилешка супа
Събота и неделя на вино :D

сряда много .....бедно, по моите сметки трътката е 1 :D или

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 20:39
от Aneta67
Правя подобна дори и да сме здрави Пилешката супа е супер :lol: :lol: :lol:

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2013, 11:21
от winterrose
Обичам много пилешка супа, с лимон (или оцет) и много черен пипер. Полезна е при настинка, но и като сме здрави я хапваме с удоволствие.

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 15:46
от ortabudala
Здравейте, искам да споделя с вас как аз приготвям пилешката супа.
Смилам в пасатор на едро 1/2 червена чушка, 1/2 зелена чушка, 1 глава кромид лук, 1 средно голям морков, 1 домат, 1 резен целина и дръжките на целината, малко магданоз, 1-2 скилидки чесън. Така полученото полу пюре слагам да се задуши с малко зехтин и вода. Добавям пилешкото месо задушавам още малко, след което доливам с гореща вода и оставям да ври. Когато месото е полу готово добавям 2 нарязани на кубчета картофа и фиде. След като продуктите се сварят напълно правя варена застройка или не застройвам. Добавям малко сол. Свалям от котлона и добавям ситно нарязан магданоз и листа от целина.

Re: Вкусни рецепти за пилешка супа - "еврейски пеницилин"

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 16:01
от utro77
Мда... И ние сме почитатели на пилешката супа!
Вкъщи правим два вида, научени от свекърва ми, която е голяма кулинарка!

Първи вид:
бяло месо
лук
картоф
ориз
подправка - чубрица
застройка - жълтък


Втори вид :
бяло месо
лук
картоф
морков
чушка /зелена, червена/
фиде
подправка - дивисил /лющян/
застройка - жълтък

Първо винаги сварявам пилето и си варя зеленчуците за супата в готовия бульон. Винаги ползвам за супата бялото месо. И винаги застройвам с жълтък. Ако правя само пилешки бульон, задължително при варенето добавям глава лук.

Опитайте и вие!