Страница 2 от 3

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2011, 16:37
от tweety
Казвали са ми, че виното Todoroff било превъзходно, още не съм го опитвала, но на скоро си купих бяло
изтеглен файл (7).jpg
изтеглен файл (7).jpg (1.4 KiB) Прегледано 768 пъти
вино Черга, много ми допадна - приятно леко и ароматно вино.

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 10:38
от Forman
Виждам, че има достатъчно почитатели на този древен елексир, но знаете ли защо е предпочитана напитка пред всички останали?
И алкохолните и безалкохолните съставки в червеното вино имат полезен ефект, защото понижават риска от сърдечни заболявания, твърдят експерти. Според резултатите фенолите в червеното вино могат да променят срастването на левкоцитите, докато етанолът и полифенолите в комбинация могат да изменят разтворимите възпалителни медиатори при пациентите с висок риск от сърдечносъдови заболявания.Така, че моят съвет към вас е не пропускайте вечер без да се изпили поне една чаша червено вино!

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 12:55
от Memento
Преди години бях много скептичен към виното и употребявах изключително рядко. Напоследък обаче започнах да консумирам по-често и тепърва откривам качествата на напитката и съм много доволен от избора си. Блоагодаря за статията!

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 13:57
от Silvi
Февруари е месецът на любовта, а знаете много добре, че любов без вино не може и още повече без червено вино. Но знаем ли защо казват, че червеното вино е полезно и какви са неговите полезни свойства:

1. Някои вещества в червеното вино, така наречените антиоксиданти предотвратяват сърдечните заболявания, повишават нивата на " добрия" холестерол.

red wine.jpg
red wine.jpg (8.17 KiB) Прегледано 759 пъти

2. Антиоксидантите в червеното вино,така наречените полифеноли защитават лигавицата на кръвоносните съдове, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци и намалява " лошия " холестерол.

3. Червеното вино предпазва от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

red_wine.jpg
red_wine.jpg (8.15 KiB) Прегледано 759 пъти

4. Друго полезно свойство на червеното вино е влиянието му на паметта - при редица изследвания на жени над 70 години, резултатите при тези, които пият едно питие или повече всеки ден, били много по-добри, отколкото при тези, които пият по-малко или изобщо не пият.

5. Червеното вино стимулира топенето на мазнините и спомага за редуциране на телесното тегло.

wine.jpg
wine.jpg (7.77 KiB) Прегледано 759 пъти

6. Една чаша вино на ден намаляват с 11% риска от инфекции, причинители на гастрит, язва и рак на стомаха.

7. По-малко от чаша червено вино на ден предпазва от развитие на бактерията на салмонелата и намалява с 11% риска от инфекции, причинители на гастрит, язва и рак на стомаха.

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2012, 12:29
от ogi-smile
Състав: Химическият състав на виното включва съединения, които са представители на различни групи вещества – захари (въглехидрати), киселини, алкохоли, фенолни съединения, алдехиди, кетони, естери, ацетали и др. В процеса на преработка на гроздето някои от тях преминават във виното, а други се образуват при етапите на ферментация, отлежаване и стареене. Голяма част от тези компоненти претърпяват сложни промени и служат като източник за образуване на нови съединения. Богат и разнообразен е и минералния състав на виното: 24 микроелемента, в това число магнезий, цинк, рубидий, флуор, титан и други. Витамин С почти не се съдържа във виното, той винаги се разрушава при приготвянето му, но затова пък има много витамин Р, помагащ на организма да усвоява и натрупва аскорбинова киселина.
В края на 20-ти век в гроздето са открити голямо количество активни вещества начечени полифеноли. Полифенолите притежават уникалната способност да свързват свободните радикали, образувани в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. Освен че спират процеса на разрушаване на кожните структури, полифенолите подпомагат и подмладяването на кожата.
Виното е наситено с енергията на слънцето и небето, съдържа голямо количество микроелементи, витамини и аминокиселини, на които с едължат тонизиращите му и лечебни свойстява. Наричат го „Напитката на боговете”, „Магична напитка”, „Растително мляко”

Действие: Полифенолите, съдържащи се в ципата и в семките на гроздето, разтворени във виното при неговото производство, притежават антиоксидантни свойства, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, пречат на образуването на тромби, подпомагат подмладяването и оздравяването.
Изследвания сочат, че при умерена употреба на вино смъртността вследствие на коронарна недостатъчност намалява. Освен това, употребата на вино намалява риска от заболяване от рак. Доказано е, че червеното вино забавя развитието на левкемия, рак на кожата, на млечната жлеза и на простатата. Две чаши червено вино компенсират вредите, нанесени на кръвоносните съдове от изпушването на една цигара.

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2012, 15:53
от Memento
Изборът на подходяща чаша за вино

Качествата на виното могат да се оценят най-добре, ако се използва подходяща чаша. Ето защо изборът на чаша е отговорна задача. Почти за всеки популярен вид вино съществува специална чаша, но за съжаление малцина могат да си позволят притежанието на такова огромно количество чаши. В действителност не е и нужно, защото много от чашите, за които става въпрос са с еднаква или с подобна форма и ако притежавате основните видове, няма да се налага да правите компромис с вкусовите качества а виното.
Чашата, която избирате, трябва да позволява да се види и оцени външния видна виното, да се почувства неговия аромат и да се разкрие цялата му вкусова гама. Това обяснява защо чашата за вино трябва да е направена от тънко, гладко и прозрачно стъкло. Не избирайте цветни, украсени или гравирани чаши, защото това ще ви лиши от възможността да прецените качеството на виното.
Не по-маловажно е чашата да предава аромата на виното директно към носа. Същевременно обаче на виното трябва да се предостави възможност да се „движи“ спокойно в нея. За да се постигне този ефект, изберете достатъчно широка чаша. От нейната форма зависи до коя част на езика (и съответно до кои рецептори) ще достигне напитката. Върхът на езика например разпознава плодовия аромат и сладкия вкус, а със средната част на езика се определя дали виното е кисело.
И накрая, ако ви плаши мисълта, че за всяко вино трябва да купувате отделна чаша, успокойте се! За обикновения потребител са достатъчни дори само три вида – за червено, за бяло и за пенливо вино. Ако обаче действително сте се влюбили във виното и искате да познавате в детайли неговите тънкости и аромати, ще ви е необходима колекция от специални чаши.

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2012, 12:08
от Margo
Memento написа:Изборът на подходяща чаша за вино

Качествата на виното могат да се оценят най-добре, ако се използва подходяща чаша. Ето защо изборът на чаша е отговорна задача. Почти за всеки популярен вид вино съществува специална чаша, но за съжаление малцина могат да си позволят притежанието на такова огромно количество чаши. В действителност не е и нужно, защото много от чашите, за които става въпрос са с еднаква или с подобна форма и ако притежавате основните видове, няма да се налага да правите компромис с вкусовите качества а виното.
Чашата, която избирате, трябва да позволява да се види и оцени външния видна виното, да се почувства неговия аромат и да се разкрие цялата му вкусова гама. Това обяснява защо чашата за вино трябва да е направена от тънко, гладко и прозрачно стъкло. Не избирайте цветни, украсени или гравирани чаши, защото това ще ви лиши от възможността да прецените качеството на виното.
Не по-маловажно е чашата да предава аромата на виното директно към носа. Същевременно обаче на виното трябва да се предостави възможност да се „движи“ спокойно в нея. За да се постигне този ефект, изберете достатъчно широка чаша. От нейната форма зависи до коя част на езика (и съответно до кои рецептори) ще достигне напитката. Върхът на езика например разпознава плодовия аромат и сладкия вкус, а със средната част на езика се определя дали виното е кисело.
И накрая, ако ви плаши мисълта, че за всяко вино трябва да купувате отделна чаша, успокойте се! За обикновения потребител са достатъчни дори само три вида – за червено, за бяло и за пенливо вино. Ако обаче действително сте се влюбили във виното и искате да познавате в детайли неговите тънкости и аромати, ще ви е необходима колекция от специални чаши.

Като се заговори за чаши искам да се включа в темата и да ви помогна при избора на чаша за шампанско. Знаете това пенливо вино се използва преди всичко за специални случаи съответно чашата също трябва да бъде специална. Знаете ли, че вкусът на шампанското се променя в зависимост от чашата, в която е налято? Тясната и дълга чаша

чаши за шампанско.jpg
чаши за шампанско.jpg (2.61 KiB) Прегледано 752 пъти


придава една неповторима наслада при пиенето на шампанско пред това да пиете шампанско от широка и разлята чаша.
Причината е, че много повече въглероден диоксид, освободен от мехурчетата в чашата, се събира в горната й част. Отделяният въглероден диоксид дразни сетивата и предизвиква усещане за изтръпване. Знаете ли, че в една бутилка шампанско се съдържа около 9 грама разтворен въглероден диоксид.

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 12:29
от oho-boho
Обожавам виното, мога да кажа, че не близвам друг алкохол ;) И червеното, и бялото, независимо от сезона - каквото ми се пие в момента. Не робувам на това, че червеното вино се пие зимата, а бялото лятото. Правим си домашно вино и винаги сме заредени, по-точно свекър ми прави, де :mrgreen: Всяка вечер си пийваме по една чашка с мъжа ми и се чувстваме много добре!

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2012, 16:25
от teddy
oho-boho написа:Обожавам виното, мога да кажа, че не близвам друг алкохол ;) И червеното, и бялото, независимо от сезона - каквото ми се пие в момента. Не робувам на това, че червеното вино се пие зимата, а бялото лятото. Правим си домашно вино и винаги сме заредени, по-точно свекър ми прави, де :mrgreen: Всяка вечер си пийваме по една чашка с мъжа ми и се чувстваме много добре!

Ти си от моята партия, значи ;) И аз много обичам да пия вино, особено червено :) Имаме подбрани вина вкъщи и ги отваряме по специални поводи. Харесвам по-тръпчивите вкусове и по-тежките вина. Розето не ми допада, защото малко ми бие на безалкохолно :mrgreen: А лятото си правим бяло вино с лед и лимон. Освен за здраве, виното все по-често се използва и за красота, а гроздовите съставки са застъпени в много от козметичните продукти. Виното е елексир както за душата, така и за тялото :)

Red wine.jpeg
Red wine.jpeg (6.84 KiB) Прегледано 689 пъти

Re: Вино и здраве

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2012, 17:01
от nikita
Обичам да пия вино, но в момента не мога да си позволя това удоволствие, защото кърмя :roll: Ако много ми се препие, си вкусвам от чашката на мъжа ми няколко глътки :mrgreen: В това отношение съм много стриктна и избягвам всякакви храни и напитки, които биха повлияли негативно на мъничето.