Страница 1 от 2

Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 10:27
от velvet_81
Допреди няколко години не държах особено на пикантната или богато овкусената храна, но след като наш семеен приятел се завърна от една екзотична екскурзия с наръч билки и подправки като подарък от там, си промених мнението кардинално :mrgreen: Вкъщи имам цял шкаф - с традиционни и съвсем не традиционни подправки и много си държа на тях.
Където и да отидем на почивка, първото нещо, което търся е магазинчета и сергии с подправки. То си е мания, определено.
Вие имате ли любими, обичате ли да ги ползвате, само на традиционни ли залагате? Ще съм благодарна, ако ми дадете идея за такава, която още нямам в шкафа :grin:

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 10:49
от Дороти
Не знам дали да се определя като маниак, но имам достатъчно, така да се каже :mrgreen:
Имам си любими традиционни - като чубрицата и самардалата. От по-екзотичните харесвам джинджифил и индийско орехче.
Имаме си сушилня за зеленчуци и плодове. Аз я ползвам основно да суша зеленчуци, от които после си правя микс от подправки. Сушила съм праз лук, гъби и какво ли не.

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 10:52
от Good girl
Аз харесвам по-изчистени вкусове, малко като на бебешките храни - не много солени и с минимум подправки.
Затова и ползвам магданоз, понякога чубрица и или розмарин. Девесил за рибата. Май това е най-често.

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 10:59
от Stefany_Nik
Много обичам пикантни храни, съответно и ястията ги предпочитам такива. Нямам опит с различни подправки, но в Топ 5 са ми: червен пипер, риган, чубрица, магданоз, копър, девисил, черен пипер обичам много. Наскоро баща ми приготви кайзеровано свинско месо, подправката, която ползва се нарича чимен. Оказа се че не е толкова популярна и съответно лесна за намиране, обаче придава наистина невероятен вкус на месото! :smile:

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 11:03
от velvet_81
Хм, щом има и други любители на подправките, нека споделя малко полезна информация за овкусяването на основни храни:


Хляб - анасон, босилек, кимион, кардамон, канела, кориандър, кимион, копър, чесън, лимонова кора, портокалова кора, риган, маково семе, розмарин, шафран, градински чай, мащерка

Боб – кимион, лют червен пипер, чили, риган, магданоз, черен пипер, градински чай, чубрица, мащерка

Телешко - черен пипер, босилек, дафинов лист, чили, кориандър, къри, кимион, чесън, риган, горчица, магданоз, розмарин, салвия, чубрица, естрагон, мащерка

Сирене - босилек, кимион, целина семена, кервел, чили, лук, кориандър, кимион, копър, чесън, хрян, лимонова кора, риган, мента, синап, индийско орехче, червен пипер, магданоз, черен пипер, градински чай, естрагон, мащерка

Пиле - бахар, босилек, дафинов лист, канела, чили, къри, копър, чесън, джинджифил, лимонова трева, горчица, червен пипер, черен пипер, розмарин, шафран, градински чай, чубрица, смрадлика, естрагон, мащерка

Яйца - босилек, чили, лук, къри, копър, джинджифил, лимонова кора, риган, червен пипер, магданоз, черен пипер, градински чай, естрагон, мащерка

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 11:06
от Ива Тодорова
А знаете ли, че има и преси за масла? Аз доскоро не бях чувала, но ходих на гости при мои роднини и видях такава машинка. Стига човек да има нужното време и желание, може даже вкъщи да си извлича масла от подправките, с които пак да овкусява, или пък да ползва за козметични цели :thumbup:
Ето така изглежда пресата:

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 11:12
от Dalia
У нас не се ядат много подпавки, освен обичайните: гьозум, чубрица, канела, ванилия, куркума, джинджифил, магданоз, чесън на прах, бахар, черен и червен пипер, къри, самардала, целина,дафинов лист, босилек и розмарин. Тъй сега като ги изредих, май не са никак малко, ама то човек като готви не се замисля много, много просто си слага това, което му харесва в храната. :wink:

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 11:17
от @Лорчето
Чували ли сте за турта, нарича се още Калоферче. Смляна турта използвам за подслаждане. Чаят е сладък, сякаш съм добавила мед.
Слагам и когато искам да подчертая нечий кисел вкус, например на домат.

Смокиновите листа използвам за приготвяне на риба. Става страхотна, увита и изпечена в тях. Имам си и замразени, точно за тази цел.

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 11:18
от velvet_81
Не бях чувала, че Калоферчето може да се ползва и в кухнята. Благодаря!

Re: Маниак съм на тема подправки, а вие?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2019, 11:20
от Matilda
Като ви видях дискусията, реших да се вмъкна с въпрос. Как да овкуся рибата по различен начин, че взе да омръзва все с девесил или пък чесън?

А по темата - ползваме магданоз, чубрица, риган, босилек. Тези са основните.