Страница 1 от 1

Късогледство, далекогледство и астигматизъм

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2018, 17:00
от FramarLekari
В темата късогледство, далекогледство и астигматизъм на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тези рефракционни аномалии. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на проблеми със зрението. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Късогледството, наричано още миопия, е най-честата причина за нарушено зрение при хора под 40-годишна възраст. При късогледство има ясно виждане на близко разположени обекти и нарушено фокусиране на отдалечени обекти. Други симптоми са примигване, напрежение в очите и главоболие.

Далекогледството, наричано още хиперметропия, е често зрително нарушение, което води до замъглено виждане на близки обекти, докато отдалечените се виждат нормално. Другите симптоми могат да включват главоболие и напрежение в очите.

Астигматизмът обикновено е вродено състояние и се дължи на неправилна форма на роговицата, което води до замъгляване и неясни контури на обектите. Симптомите на некоригирания астигматизъм са напрежение в очите и главоболие, особено след четене или други продължителни зрителни дейности. Често астигматизмът е в съчетание с рефракционни аномалии - далекогледство или късогледство.

Лечението на рефракционните аномалии включва носене на очила или контактни лещи или лазерна корекция на зрението.