Страница 1 от 1

Афти ли са това? Появиха се след махане на долен мъдрец...

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 20:57
от sa6opi4a
Не успях да намеря къде да питам. на 25 съм. Преди 5 дена махнах долен мъдрец, но на 2-рия ден ми се появи раничка под езика. Дълга, която разрасна и ми се поду езика отдолу, от друга страна и на висулката вече имам 2 афти. Та въпроса ми е, от отпаднал имуна система ли е станало това или антибиотика? Или е свързано с раната в устата от мъдреца?
Ето снимки на езика:
cukni tuk

cukni tuk 2

Да не изкочи някой рак накрая :)

Re: Афти ли са това? Появиха се след махане на долен мъдрец...

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 16:12
от Nightmare
Възможно и афти да са, но щом са се появили толкова бързо малко ме съмнява да е най-страшното, за което си мислиш, по-добре е да се върнеш при стоматолога си, ако са афти поне ще те предпише нещо за по-бързото им възстановяване, че изглеждат доста големи :idea:

Re: Афти ли са това? Появиха се след махане на долен мъдрец...

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 18:24
от веселказасмяна
Според мен са афти, особено щом пиеш антибиотик е напълно нормално, ама да изчакаме да видим какво ще каже стоматологът, който отговаря тук...

Re: Афти ли са това? Появиха се след махане на долен мъдрец...

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 12:17
от mix_twix
Споко, надали е толкова сериозно, от един зъб не се умира лесно. СИгурно е възпаление и от антибиотика. :) пробиотик пиеш ли? :Р

Re: Афти ли са това? Появиха се след махане на долен мъдрец...

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 19:45
от mirodent
В случая вероятно се касае до афтоза след антибиотика (не се казва кой е), а раничката на езика може да е провокирана и от дразнене от костичка около кореновата рана. Бих препоръчал на пациента гаргари със билковата комбинация "Сантамент" - има я по аптеките и се препоръчва след изваждания, а антибиотика да се спре, ако няма температура, схващане на мускула до раната и силна болка от раната. Най-добре е да се посети хирурга, който е извършил манипулацията и си е наясно със случая - компютъра болки не лекува...:))