Страница 1 от 5

Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 12:14
от NILNA
Ако искате да зададете директно своя въпрос към екипа от консултанти на
Информационната линия, можете да го направите и в тази секция.
Можете да се свържете с консултантите от екипа, ако:
- животът ви се е завъртял около наркотиците и не знаете как да спрете;
- човек, на когото държите се е забъркал с наркотиците и вие сте
загрижени за него;
- търсите отговор на въпроси, свързани със зависимостите;
- нуждаете се от подкрепа и изслушване в една сигурна среда;
- ако искате да разберете повече за рисковете и ефектите от
употребата на различните видове наркотични вещества;
Ние ви гарантираме:
- анонимност;
- достъпност;
- обективност;
- професионализъм;
Вие ще получите отговор от консултант от екипа в рамките на 72 часа.

Националната Информационната линия за наркотиците и алкохола работи чрез
следните няколко канала:
- горещ телефон: 0888991866 (според вашия тарифен план, всеки работен
ден от 09:00 до 17:00 часа).
Или на нашия сайт: http://www.drugsinfo-bg.org

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохо

МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 10:52
от varlam
Занимавате ли се с зависимост от хазарт? Един много сериозен проблем за семейството ми!

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохо

МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 11:43
от petko_ned_petkov
Работите ли с алкохолици - алкохолизъм?

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохо

МнениеПубликувано на: 09 Май 2011, 15:57
от NILNA
varlam написа:Занимавате ли се с зависимост от хазарт? Един много сериозен проблем за семейството ми!

Здравейте, varlam!
Да, бихте могли да се обърнете към нас и за зависимост от хазарт. Хазартната зависимост е свързана с дезадаптивно поведение, с все по-често поемане на риск, загуба на контрол върху поведението и липса на осъзнаване на състоянието.
Но за да мога да Ви напиша нещо повече, се нуждая от повече информация от Ваша страна. Бихте ли описали малко по-подробно ситуацията в семейството Ви? От колко време са тези затруднения и търсил ли е човекът помощ до сега?

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохо

МнениеПубликувано на: 09 Май 2011, 16:07
от NILNA
petko_ned_petkov написа:Работите ли с алкохолици - алкохолизъм?


Здравейте, petko_ned_petkov!
Да, работим с хора, които имат проблеми с употребата на алкохол, както и със зависими.
Най-общо зависимостта и толерансът към алкохол може да възникнат постепенно. Ето защо е важно да се отграничава употребата от злоупотребата. Проблематичната употреба започва с голямо пиене от време на време и се превръща в регулярно напиване. Постепенната природа на този процес я прави трудна за разпознаване. Може да се говори за злоупотреба, когато някой, независимо от обстоятелствата, продължително употребява алкохол и това води до проблеми или тяхното влошаване.
Бихте ли споделили повече за конкретната ситуация?

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

МнениеПубликувано на: 10 Май 2011, 09:17
от southern_sun
След като прочетох коментара ви относно въпроса на petko_ned_petkov, искам да попитам кога говорим за алкохолизъм? Тъй като смятам, че границата между употребяващите алкохол и злоупотребяващите с алкохол е много тънка.

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

МнениеПубликувано на: 13 Май 2011, 16:16
от NILNA
southernsun написа:След като прочетох коментара ви относно въпроса на petko_ned_petkov, искам да попитам кога говорим за алкохолизъм? Тъй като смятам, че границата между употребяващите алкохол и злоупотребяващите с алкохол е много тънка.


Здравейте, southernsun!
Задавате наистина важен въпрос. Вероятно много хора също често си го задават. Затова проблемът с алкохолната зависимост е толкова често срещан. Да, действително, границата между употребата на дадено вещество и злоупотребата е тънка. Алкохолът е психоактивно вещество, така че е същото. Вярно е, че употребата на алкохол може да доведе до приятни усещания, отпускане, хубаво прекарване на вечерта ... Ако е в малки количества и се пие контролирано и рядко, вероятността да има негативни последствия не е голяма. Факт е, обаче, че когато човек прекалява с честотата и количеството пиене, проблемите могат да станат много и опасни.

За злоупотреба говорим тогава, когато е налице дезадаптивна употреба, довела до клинично значими дисфункции, определени от наличието на един или повече от посочените проблеми по-долу през 12 месечен период:
- Повтаряща се употреба, в резултат, на която започват провали в личния живот, работата и учението;
- Повтаряща се употреба в ситуации, в които това създава рискове за живота;
- Повтарящи се проблеми със закона, свързани с употребата;
- Продължаване на употребата въпреки социалните , личностни и междуличностни проблеми;

За зависимост от алкохол (алкохолизъм) говорим тогава, когато човек е употребявал поне 1 година и са налице определени критерии, описани в справочниците (МКБ10 и ДСМIV), по които се прави диагноза в целия свят. Зависимостта минава през няколко етапа. Ако човек веднъж човек се напие до безпамет, не означава, че веднага става зависим. Повторено няколко пъти, също не го прави зависим. Трябва да има повишен толеранс към приемане на веществото, трябва да има абстинентен синдром при липса на веществото... Поне 3 от критериите трябва да ги има в продължение на 1 година, за да се определи човек като зависим.
Но най-общо, диагностичните критерии за зависимост включват съчетаване на 3 или повече от следните условия:
1. Желание за употреба до компулсивност
2. Нарушен контрол – количествен и ситуативен
3. Приемът облекчава абстиненцията
4. Отнемането на веществото причинява абстиненция
5. Повишен толеранс
6. Стесняване на личния репертоар на ползване
7. Отпадане на алтернативни удоволствия
8. Употреба въпреки вредата.
Малко повече за основните понятия свързани със зависимостта, можете да прочетете и на http://www.drugsinfo-bg.org/bg/dependence.html

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 11:29
от Energy
ако проблема в зависимостта се отнася до това да не мога без наркотици,със сигурност не влизам в тази група.по принцип работя барман в една от най реномираните дискотеки в бг ... от тук сигурно ви става ясно, че наркотици покрай мен има в изобилие, въпроса е че имам дни в които ми е криво, нервно , не мога да се настроя за работа/ което не мога да си позволя,при положение че съм се преборил с 400 кандидата за мястото/тогава се случва да си потърся малко пико на партия с някои,правя си 2 3 линии /никога повече/ и нещата зад бара вървят идеално .. говоря си с клиентите усмихвам се танцувам хората са доволни управителя също.. Имах такова кринване в петък, събота бях пак на работа това значеше че целия ден нямаше да мога да заспа и ще се наложи вечерта с пикото да се повтори.. стреснах се аз и питам колегата какво да правя за да заспа че довечера да не съм парцал.. и той и ми отговори че в такива ситуации пие "Зопиклон" /преспивателно/ съгласих се аз след дълги агитации че няма какво толкова да ми се случи освен да се наспа/както и се случи/
Въпроса ми е двете химии как си влияят една на др и какви може да са последствията за организма /физически и психически/.до колко време тази химия е възможно да се изчисти от организма.Макар и трудно с нощния ми начин на живот спортувам храня се здравословно дори газирано не пия Сгрешил ли съм със приспивателното, и ако ми се наложи отново дали мога да си го позволя пак..Ще съм благодарен ако насочете вниманието си към самото приспивателно и тази комбинация ... за другото мярката си е знам.даже ако не ми е такава работата няма и да ги докосна тези л....а... Очаквам изясняване на картинката а не само критика .. Благодаря много !!!

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 17:28
от NILNA
Здравейте, Еnergy!

След като вече си започнала да употребяваш, е хубаво, че търсиш информация за последствията /физически и психически/.Темата за метамфетамините сама по себе си е обширна и затова ще ти напиша само най-важното.

Пико е синтетичен наркотик, метамфетамин, който се извлича от ефедрин. Метамфетаминът е мощен стимулант на централната нервна система, който спомага за освобождаването на невротрансмитери като допамин, норепинефрин и серотонин. Всеки от тях контролира изпращането на импулси в мозъчните центрове за награда и удоволствие, сън, апетит и настроение.

При употреба метамфетаминът води до продължително състояние на еуфория и енергичност. Неблагоприятните ефекти могат да бъдат краткосрочни (сърдечни проблеми, прегряване, депресия, обърканост) и хронични.

При хронична употреба метамфетаминът предизвиква дълготрайни неврологични промени, които се изразяват в разстройства на паметта, променливо настроение, нарушена двигателна координация. Възможни са и психиатрични проблеми, които могат да продължат дълго след спиране на употребата (става дума за амфетаминовата психоза, която прилича по симптоми на параноидна шизофрения – с халюцинации и параноя).

Редовната употреба на метамфетамин може да доведе до зависимост с повишен толеранс към ефектите му и със симптоми на физическа и психологическа абстиненция. Тези симптоми могат да включват депресия, тревожност, изтощение, обърканост, безсъние или много дълъг сън (до 48ч.), силен глад, непреодолимо желание за употреба на метамфетамин.

Относно смесването на метаамфетамин със сънотворно средство, комбинацията е доста рискована. След преминаване ефекта на метамфетамина, ефектът от сънотворното се усеща много по силно. Физическите ефекти от веществата може да се усилят и да продължат по-дълго. В редки случаи може да има депресивна симптоматика след събуждането, но не всеки реагира по един и същ начин.

Затова с риск да ти прозвучи досадно ми се иска да внимаваш как го взимаш (каквото и да е то). Дали ще дойде момент, след който вече ще има последствия и кога ще е той, е твърде индивидуално за всеки. Знам със сигурност само едно – такъв момент няма да има единствено, ако не взимаш изобщо.
Повече информация за сънотворните и транквилантите, може да прочетеш и тук: http://www.drugsinfo-bg.org/bg/drugs-alphabet-11.html

Това отговаря ли на въпроса ти?
Ако ти хрумват още въпроси или не си против да разкажеш още, пиши пак.

Re: Национална Информационна линия за наркотиците и алкохола

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2012, 12:31
от Memento
Искам да попитам въпрос относно хазартната зависимост, споменавате, че могат и да се обърнат такива хора към вас. Има ли обаче в България дори един истински обучен специалист който да се бори срещу тази зависимост? Дори един специалист по хазартна зависимост с реален опит? Аз лично не вярвам да има такива хора. Доколкото знам в сравнение с наркотиците и алкохола проблема с хазарта в България изобщо не подлежи дори на дискусия а де факто това е изключително сериозен проблем.