Страница 1 от 1

Хронична диария -какви изследвания да си направя?

МнениеПубликувано на: 01 Май 2018, 13:10
от 600SEL
Здравейте на всички.
Аз съм мъж на 27 години,височина 190 см.Тегло 100кг.
От средата на месец Февруари получих остра диария която продължи 10 дни,с постоянни воднисти изпражнения по 4-5 пъти на ден.
Отидох на Гастроентеролог който ми пусна изледване за CRP протеин който беше в нормални граници.Предписа ми Тазектан за 1 седмица и пробиотик Флотен за 1 месец.След приема на тазектана диарията спря но след няколко дни пак се появи.Последваха нови изледвания за хелминти и протозой които бяха отрицателни,също и Микробиология на фецес за Шигела и Салмонела и Кандида отново отрицателни.След това диарията ту се появяваше ту спираше:4-5 дни нормални изпажнения след това 1 или 2 дни кашави или воднисти.Гастроентеролога ми предложи колоноскопия ако това продължава известно време от която ме е много страх.Март месец диарията беше на периоди, няколко дни добри изпражнения после кашави или воднисти и после пак подобрение.Забелязах, че диарията не се влия от притеснение или храна.Според личният ми лекар съм отключил дразнимо черво вледствие на вирусно възпаление.Проблемите ми продължиха и месец Април,като диарията ставаше все по-честа:1-2 дни нормални изпражнения после пак диария.Отидох на преглед при Проф.Людмила Танкова от болница ИСУЛ.Направи ми абдоминална ехография която беше без отклонения,само имах изразен Метеоризъм за който ми предписа Еспумизан.Предписа ми изледвания за Фекален калпротектин който беше със стойности: 7,5 при нормална граница до 50,също и Anti-ttg който също беше в нормални граници: 1.6 при нормални до 15.Според нея нямам Автоимунни заболявания или някаква инфекция или Глутенова ентеропатия,а се касае за Синдром на дразнимото черво, каза ми че ако оплакванията продължат още 2 месеца ще трябва задължително да се направи Колоноскопия.След прегледа при Проф.Танкова който беше на 17.4 имах една седмица водниста диария която след това премина до кашави и меки изпражнения,появиха се също и болезнени спазми в корема особено рано сутрин към 5-6 часа които продължават около 10 мин.Според мой познат който имал същите симптоми му били открили clostridium difficile и ешехерия коли във фецеса.Уместно ли е и аз да си направя такива изледвания при положение че всички други са отрицателни?

Re: Хронична диария

МнениеПубликувано на: 01 Май 2018, 13:23
от 600SEL
Забравих да допълня,че имам силно къркорене и подуване на стомаха след хранене.

Re: Хронична диария -какви изследвания да си направя?

МнениеПубликувано на: 02 Май 2018, 10:15
от Viktor.Ivanov
Имаш ли температура?

Re: Хронична диария -какви изследвания да си направя?

МнениеПубликувано на: 03 Май 2018, 16:50
от 600SEL
Не.
По препоръка на личния лекар си направих изледвания за clodistrium difficale който е отрицателен,също и за Салмонела,Шигела и Ешехерия коли също отрицателни.Направих също и за Калпротектин, но ще излезе след няколко дни.

Re: Хронична диария -какви изследвания да си направя?

МнениеПубликувано на: 05 Май 2018, 01:06
от ValqJordanova
В гр. МЮ Стеф Германия има микробиологичен институт, който се занимава с тези проблеми. Потърсете информация.

Re: Хронична диария -какви изследвания да си направя?

МнениеПубликувано на: 05 Май 2018, 01:24
от ValqJordanova
Ето точната информация: Европейска лаборатория по микробиология (EMBL) гр. Хайделберг Германия. Микробиолози, работещи по тези проблеми: д-р П. Борк специалист по биоинформатика, д-р Брита Зигмунд гастроентеролог, д-р Андреас Дифенбах микробиолог.

Re: Хронична диария -какви изследвания да си направя?

МнениеПубликувано на: 05 Май 2018, 01:41
от ValqJordanova
https://www.embl.org/ тук можете да прочетете повече за Европейската лаборатория по микробиология. На "външни връзки" можете да се регистрирате и да направите запитване за вашия проблем, но на английски език. Там сред докторантите работят и български специалисти, но официалния език за контакти е английски език.