Страница 1 от 1

Проблеми със здравето с неясен произход след продължителен стрес

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2016, 15:46
от maslinka21
Здравейте! На 27 години съм и след продължителен стрес, около 4 години, получих няколко паник атаки. Стресът беше в работата ми. Не съм конфликтна личност и за да не се скарам с някой, всичко преглъщах и таих в себе си, но ходех със свито сърце на работа. През почивните дни премислях случките и продължавах да се чувствам нещастна и притеснена. Всичко започна с прескачане на сърцето през 2012 год. Миналата (2015), септември месец получих първата паник атака. После имах още 3-4. Декември месец, след недоразумение с приятелка и предстоящи изследвания на щитовидната жлеза (явно това е преляло чашата) ми прилоша и започнах да треса и да получавам силно сърцебиене, това се повтаряше по няколко пъти на ден, около две седмици. Сутрин се будех със топка в стомаха и страх.
Оказа се, че имам увеличен хормон ТСХ (4.5) и увеличени антитела МАТ (167) и ми предписаха Еутирокс 25. Междувременно бях посетила хомеопат и от лекарството, което ми даде, прилошаването и паник атаките се овладяха. Но седмица след започване на приема на Еутирокс, започнаха болки в дясното подребрие и образуване на газове в стомаха. Ходих на ехограф, всичко е наред с черен дроб, бъбреци, панкреас и жлъчка. Казаха ми Гастродуоденит Неуточнен, Синдром на раздразненото черво и Метеоризъм.
Но не се повлиях от лечението, което ми назначиха. Правих диети, смених водата, която пия, болката продължи. Сега спирам и Еутирокса, по преценка на гинеколога ми. Ще пия Оксидостоп, заради селена.
Въпросът ми е, дали е възможно всичко да е на нервна почва. Не съм спряла да имам различни оплаквания вече доста време. Чувствам се като парцал... А и постоянно мисля, че съм болна от нещо много лошо или ще получа инфаркт. Сега няколко дни усещам болки в гърба и натиск в средата, до сърцето отпред. Много съм притеснена. Постоянно съм по доктори. Не знам вече, какво ми има ... Много ще съм ви благодарна, ако получа отговор. Хубав ден! Бъдете здрави :)

Re: Проблеми със здравето с неясен произход след продължителен стрес

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 14:15
от Алма
Здравейте,
Аз имах същите проблеми, но се появиха, когато бях на 38г. след продължителен стрес (дългогодишен). Оказа се, че щитовидната ми жлеза е увредена и по време на разрушаването й частиците в кръвта явно са давали такъв ефект на панически атаки. TSH 4.5 - за млад човек е нормално под 2, а преди за мен стойността беше около 1. Имах аритмия, будех се около 3-4 през нощта от аритмия и паник-атака, имах проблеми със стомаха, гадене, болка от шията - зад ухото и продължаваща към темето на главата. Напълнях с 4кг за два месеца, задържах течности, но тъй като съм слаба (46кг съм нормално) никой не се сети, че може да е хипофункция.
Трудно ми поставиха диагноза, изследвахме какво ли не, ходих на зъболекар, уши нос и гърло, пих бетаблокери, разни други блокери (които влошиха симптомите), антибиотик за стомашната бактерия хеликобектер и т.н. Известно облекчение ми носеше хомеопатичното Седатив + около 5-10мин бягане на място вечер, до изморяване по време на паник-атаките. Изследвах щитовидната по своя инициатива- първо стойността беше ТСХ 3,5 (един вид в нормата) и проблемът с жлезата съвсем се неглижира. След много мъки и влошаване, реших пак да я изследвам и резултата - ТСХ 4,5, антитела няма...
Пролактинът също се качва при такива случаи, нарегнати гърди и пр., но не е постоянен проблем, само ако искате да забременеете трябва да му обръщате внимание (както и на щитовидната)
Та така сама стигнах до идеята, че проблемът е за ендокринолог. Той каза -сега и доживот еутирокс...Отначало остро се съпотивлявах на идеята да пия лекарства и пих гугуллипид - на билкова основа, извлича се от арабска мирта, пият го разни фитнес мъже (има различни препарати, може да си потърсите), за да си стимулират хипофизата и жлезата за маса. За гугуллипида в арабската мирта четох, че на изток широко се използва, не за фитнес, разбира се, а за лечение точно на такива проблеми. Та гугуллипид (наполовина на фитнес дозите)+ селен +умерено бягане - както казах по 5 мин на ден вечер помогна -за две седмици пристъпите почти изчезнаха, след два месеца ТСХ от 4,5 слезе на 2,8-3 и така остана. Чувствах се по-добре, но пак не така добре както преди, а депресият и страхът от повторение на симптомите си останаха. Депресивният синдром преборих с Л-триптофан, магнезий, вит. Б комплекс. Л-триптофанът - хранителна добавка, среща се в пуешкото, бананите и пр., но не в големи количества. Л-триптофанът е прекурсор на серотонина и преди ксанакси, фенобарбитали и пр. синтетика се е използвал успешно за туширане на депресия.Жлезата се успокои, възпалението се оправи, оказа се, че обемът на жлезата е намалял н 30%. Но останалите клетки са се възстановили и си поели функциите.
След като 2г. пих гугуллипид, който е доста скъпичък, заради намаления обем на жлезата кандисах на еутирокс по схемата 25 един ден, 50 мкг втори ден зимата и 25 мкг през ден лятото и съвсем се оправих. Сега съм на 45г., спортувам и си пия еутирокса и съм съвсем добре.
При мен разрушаването на жлезата се предполага, че е тиреоидита на де Кервен. При вас явно е Хашимото, съдейки по стойностите на антителата.
Съчувствам Ви, състоянието е много мъчително и депресивно. Имах чувството, че умирам. Но отиминава, имайте търпение и се пригответе все пак че не минава с изпиване на няколко хапчета, ендокринните заболявания изискват по-дълго регулиране. Бих ви препоръчала да изпробвате лечение, подходящо за вас като наблюдавате хормоните си веднъж месечно на първо време, после може по-рядко, при Хашимото има специфика -това е автоимунно заболяване все пак и при него стойностите варират от хипер- до хипофункция и трябва да се следят. Когато имате хипофункция (ТСХ над 3) - препоръчвам моя метод, при хиперфункция (ТСХ под 0,5) усещанията също са неприятни. Всяка мярка, която взимате трябва да прилагате поне седмица (дори 2 седмици), за да разберете дали има някакъв ефект,не тичайте през 2 дни да проверявате...
Поздрави и успех! Не се отчайвайте

Re: Проблеми със здравето с неясен произход след продължителен стрес

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 15:21
от Malina
Ужасно е всичко това, което описвате и двете! Радвам се, че поне едната от вас е намерила решение. Между другото и аз съм имала някои проблеми със щитовидната жлеза и точно такова притеснение се усеща и тревожност, така че обърни по-голямо внимание точно на нея.

Re: Проблеми със здравето с неясен произход след продължителен стрес

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2016, 17:28
от maslinka21
Благодаря ви за отговорите :) Ходих отново на гастроентеролог за стомаха и корема. Надявам се скоро всичко да е наред! Желая ви всичко най-хубаво! Поздрави :)