Страница 1 от 2

Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2019, 16:29
от Dr Tenko Tenev
В тема "Разширени вени, тромбофлебит" на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тези болестни състояния. Тук може да получите консултация, съвет и информация относно причините за появата им, характерните симптоми, поставянето на диагноза и възможностите за лечение. На вашите въпроси отговаря д-р Тенко Тенев.

Разширените вени (варици) представляват болестно изменение венозни съдове, който се разширяват, удължават и нагъват. Това състояние най-често засяга вените в областта на долните крайници и таза, а причините за появата му са комплексни - недостатъчност на венозния клапен апарат, слабост на съединителната тъкан, заседнал начин на живот, бременност и др. Характерно е затрудненото движение на кръвта в тези съдове, което създава условия за образуване на съсиреци и възпаление на съдовата стена.
Тромбофлебитът представлява възпалително заболяване на венозните съдове, съпроводено с образуване на съсиреци (тромби) в тях. Най-често се ангажират повърхностните и дълбоки вени на долните крайници. Началото на заболяването на повърхностните вени на долните крайници е остро и се характеризира с появата на болка и зачервяване на кожата над засегнатата вена, уплътнени на венозния съд и повишаване на температурата. При ангажиране на дълбоките вени възниква оток и болка в засегнатия крайник.

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2019, 11:08
от Iva76
Здравейте,
Майка ми има разширени вени.
От няколко месеца се появи голямо петно като обрив на единия и крак под коляното.
Препращаха я на алерголог и дерматолог, като след изследвания и предписваха различни мазила за крака и Агапурин за пиене, но тя така и така го пие от години. След смяна на лечение с мазилата, промяна няма.
Докторите не казаха какво може да е. Дали не е съдов проблем, или с вените и да се образува това петно.
Майка ми е хипертоник и с диабет. Пие си редовно лекарствата.

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2020, 22:39
от devilworl
Здравейте, спешно ми трябва определение за Антикоагулация

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 08:22
от K27S
Здравейте! Не знам дали избрах правилната тема, но бих бил благодарен за помощ! Аз съм момче на 15г., трениращо футбол и от няколко месеца имам проблеми с краката(по-точно място - прасците). Тренирам редовно, имам въздух, добре съм с белите дробове. Но като започна да бягам на високо темпо, експлозивни движения, висока интензивност, прасците започват много да ме болят, имам чувството, че ще падна всеки момент. Чувствам, че сякаш е свършила енергията в тях. Забелязах, че когато съм в това състояние по прасците ми се появява(вижда се) една вена от вътрешната част на прасеца и при двата крака. В състояние на покой понякога усешам умора в тях отново.

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 20:32
от Dr Tenko Tenev
Здравейте , нормално е след физически натоварвания поради повишения кръвоток да изпъкват повече от обикновенно вените на крайниците .Това не означава варикозна болест. Избягвайте свръхнатоварвания и няма да има подобни оплаквания!

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2020, 20:38
от K27S
Да, но останалите нямат такива проблеми. Аз тренирам и се грижа за себе си. Обръщам внимание на диетата си и на нещата които пия и употребявам като цяло. Болката е неописуема, все едно ще падна всеки момент, краката не ме държат, прасците умират направо. Все едно нямам никаква енергия

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2020, 08:51
от Dr Tenko Tenev
Здравейте , заповядайте когато решите за преглед за да сме по обективни в състоянието.

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2020, 19:43
от Ели.Александрова
Колко време да се пие клопидогрел. Съдов хирург препоръча да се пие непрекъснато от 70 годишен мъж.

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2020, 15:14
от HristoAvramov
Здравейте, жени ми има ДВТ на десният крак, след раждане се получи. Не е залежавала и води активен живот. Съдов хирург и изписа първо фраксипарин, но не подейства и после смени на eliquis. Четох мнения и ми с струва доста силно лекарство, тя има проблеми с главоболие и болките в крака се засилват от това лекарство. Също така казва, че диша по - трудно. Прекалено ли е това лекарство за нея?

Re: Разширени вени, тромбофлебит - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2020, 11:19
от Е.Й.З
Здравейте! От около една седмица имам болка в прасеца на левия крак, която не отминава и дори малко започна да боли и бедрото зад коляното. Болката не е силна, но е постоянна, леко пареща и като че ли краката ми тежат. Зад коляното имам една малка вена, която е по-тъмна и е така от няколко седмици, но и преди съм имала и не е имало такава болка. Няма подуване, нито затопляне или промяна на цвета на крака. Другият крак също леко ме боли, но болката е по-скоро мускулна. Възможно ли е да са разширени вени или кръвен съсирек, тъй като от два месеца взимам противозачатъчни лекарства "Крипинео", а също така от 10 дни пия "Детралекс" 2х2 за възпалени хемороиди. Трябва ли да ходя до спешното, защото се обадих на личния лекар и казаха, че в момента никой не преглежда. Има ли някаква опасност да се изчака до след празниците? Благодаря Ви предварително!