Страница 1 от 1

Образна диагностика - рентгенография, скенер, ЯМР

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2019, 17:17
от FramarLekari
Образна диагностика - рентгенография, скенер, ЯМР

Образната диагностика включва методите за изследване на различни органи, системи и области в човешкото тяло чрез: конвенционални рентгенови методи (рентгенография), ултразвуково изследване (ехография), компютърна томография (скенер), магнитно-резонансна образна диагностика (ЯМР).

Диагностичната информация, получена чрез тези методи, дава ясна представа на лекаря за морфологията, патофизиологията, хистопатологията и функцията на структурите на тялото при различни болестни състояния.

На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".

Научете повече за Медицинския отдел на "Фрамар"

Re: Образна диагностика - рентгенография, скенер, ЯМР

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2019, 16:06
от Златка77
Здравейте, не знам къде да си запиша темата, телефона може би не е наред. Имам един въпрос: правих ЯМР на глава и шия без контрастно вещество. Ако имах тумор на ларинкса, щеше ли да се види без контрастно вещество? ЯМР беше направено по мое желание за да се успокоя.

Re: Образна диагностика - рентгенография, скенер, ЯМР

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2019, 15:38
от FramarLekari
Златка77 написа:Здравейте, не знам къде да си запиша темата, телефона може би не е наред. Имам един въпрос: правих ЯМР на глава и шия без контрастно вещество. Ако имах тумор на ларинкса, щеше ли да се види без контрастно вещество? ЯМР беше направено по мое желание за да се успокоя.Здравейте,

При съмнение за патологичен процес в тази област е най-добре да се обърнете към специалист уши-нос-гърло.

Преди провеждането на образно изследване се минава през други диагностични стъпки (анамнеза, физикално изследване, ларингоскопия), които ще определят необходимостта от компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс.

Първоначалната оценка на евентуален злокачествен процес се основава на образна диагностика, като ЯМР ще даде информация за размера и местоположение на лезията, като за по-детайлно изобразяване на някои структури може да е използва и контрастно вещество.