Страница 1 от 1

Алергия към лекарства - мнения и въпроси

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2019, 21:09
от Dr Mandajieva
В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с алергия към лекарства. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на това състояние. На вашите въпроси отговаря д-р Мариана Мандажиева.

Лекарствената алергия е анормална реакция на имунната система към лекарства. Най-често медикаментите, отговорни за такава реакция, са антибиотици и болкоуспокояващи.

Признаците на сериозна лекарствена алергия често се появяват в рамките на един час след приема на лекарството. Други реакции, особено обриви, могат да се появят след часове, дни или седмици.

Най-честите симптоми на алергията към лекарства са обрив, уртикария, сърбеж, повишена температура, подуване, задух. Лекарствената алергия може да предизвика сериозни реакции, включително животозастрашаващо състояние, което засяга множество системи на тялото (анафилаксия). Симптомите на анафилактична реакция включват гадене и повръщане, коремни спазми и диария, замаяност, оток на лицето и гърлото, слаб, бърз пулс, понижаване на кръвното налягане, загуба на съзнание.

Научете повече за д-р Мариана Мандажиева.