renetka написа:Не е много по темата, ама а как се казва една друга -гъба ли е, някаква амеба ли е :)) , което преди години хората си гледаха уж за късмет и си ги размножаваха и препредаваха. Едно такова , като медуза в чаша и се хранеше с чай. Всеки ден се сваряваше чай, който му се сипваше, а след няколко седмици то се разделяше на две, като второто се отделяше и можеше да го даден на някого и да си го погледа? Някой има ли спомени за това?
Предполагам, че имаш предвид чаената гъба от комбуча. Трябва да имаш от тази гъба и после си я отглеждаш, като запариш черен или зелен чай и я сложиш в охладения вече чай. На литър вода се слага 70-100 г захар + чай. Ферментира десетина дни, всичко това в стъклен буркан.